NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség
Twinning Program

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Twinning Szeminárium2012. október 5.

A Vidékfejlesztési Minisztérium az Ikerintézményi Program népszerűsítése céljából 2012. szeptember 19-én rendezte meg az első VM Twinning Szemináriumot . A Szeminárium során a tárca szakfőosztályai és háttérintézményei megismerkedhettek a programmal, illetve a benne rejlő lehetőségekkel.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a magyar intézmények közül az Ikerintézményi Program kétség kívül egyik legaktívabb és legsikeresebb résztvevője. A háttérintézmények közreműködésével eddig nyolc hosszú távú projekt került megvalósításra, elsősorban a vidékfejlesztés, illetve az állat-, és növény-egészségügy területén.
A rendezvény elsődleges célja az volt, hogy a VM beavassa a még kevésbé aktív szakfőosztályait és háttérintézményeit a Twinning Program működésébe, és nagyobb arányú részvételre ösztönözze őket. A szeminárium első blokkjában Dr. Simon Attila István, a VM jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkárának nyitóbeszéde után előadást tartott Dr. Vajda László, a tárca nyugalmazott főosztályvezetője (jelenleg cserediplomata Montenegró EU integrációja kapcsán), Simó Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Nemzetközi Együttműködési Programok Irányító Hatóságának főosztályvezetője, illetve Illés Bálint, a VM EU Koordinációs Főosztály, Nemzetközi Projekt Koordinációs és FAO Osztályának vezetője. Az eseményt levezető Kálmán Zoltán főosztályvezető (VM EU Koordinációs Főosztály) felkérésére a projektekben aktív háttérintézmények képviselői, Langer Katalin, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal osztályvezetője és Tóthné Dr. Lippai Edit, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának igazgató-helyettese is hozzászóltak az elhangzottakhoz.
A résztvevők megismerhették többek között a program rövid történetét, előnyeit, kihívásait, valamint a részvétellel járó feladatokat. Ezen kívül betekintést kaptak a VM jelenleg zajló és már sikeresen lezárt twinning tevékenységébe is. Az előadók kivétel nélkül mindannyian buzdították a háttérintézményeket a programba való aktív bekapcsolódásra. Szó esett az egységes jogszabályi háttér kialakításának igényéről, mely elsősorban az Ikerintézményi Programot szabályozó jogszabályok felülvizsgálatát jelenti.
A rendezvény második szakaszában a twinning projektek és a hozzájuk hasonló, rövidebb távú TAIEX programok operatív kérdéseit, azaz a pályázás és a végrehajtás folyamatát mutatta be a VM EU Koordinációs Főosztály, Nemzetközi Projekt Koordinációs és FAO Osztályának két szakembere, Egri Lilla és Grüner Gabriella. Ezt követően két rövid távú twinning szakértő, Dr. Vágó Szabolcs osztályvezető és Dr. Molnár András osztályvezető-helyettes (Agrárgazdasági Kutatóintézet) osztotta meg a gyakorlati tapasztalatait a jelenlevőkkel, mintegy ösztönözve őket a projektekben való részvételre. Végül, de nem utolsósorban Illés Bálint röviden ismertette az Európai Bizottság által 2012 II. félévében kiírni tervezett pályázatokat, és összefoglalta a sikeres pályázást előkészítő feladatokat.
A szeminárium mindenképpen sikeresnek mondható, hiszen a háttérintézmények nagy számban képviseltették magukat, ezáltal az információk, melyek egyébként rendkívül átfogóak és kellően részletesek voltak, nagyobb körben elterjedtek. A rendezők bíznak a hosszabb távú sikerben, reményeik szerint a jövőben még több aktív intézmény vesz részt a Programban, és a jelenleg igen aktív mezőgazdasági terület mellett előtérbe kerülnek olyan fontos ágazatok is, mint a környezetvédelem vagy a vízügy.