NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Új magyar kezdeményezés - ciklusokon átívelő „híd” projektek2012. október 8.

Unió szinten egyedülálló javaslatot tett Magyarország: a nagyobb volumenű beruházások pénzügyi és kivitelezési szempontból is szakaszolhatóak legyenek a 2007-13-as és a 2014-20-as pénzügyi időszak között - jelentették be a húsz Európai Uniós tagállam részvételével rendezett kétnapos Nemzetközi végrehajtási konferencián, Budapesten.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által szervezett rendezvény célja az volt, hogy összegezze a 2007-2013-as programozási időszak tapasztalatait és közös gondolkodást generáljon, amely segítheti a 2014-2020-as periódusra való felkészülést.
Természetszerűen megkülönböztetett figyelem kísérte a nemzetközi résztvevőknek bemutatott magyar rendszer eredményeit, elsődlegesen azon elemekre fókuszálva, amelyek egyedülállónak tekinthetőek: az egységes pályázatkezelő intézményrendszeri felépítést, amely szorosabb koordinációt és egységes előírás-rendszert tesz lehetővé, illetve azt az egyedülálló szabályozói környezetet, amely keretében egyetlen jogszabály és kapcsolódó eljárási szabályrendszer vonatkozik az összes támogatási programra és azok pályázati kiírásaira.
Az egységes irányítási környezetet magyar hatásra a 2013 júniusában csatlakozó Horvátország is átveszi. Mindez köszönhető annak a sikeres nemzetközi projektnek, amely keretében litván és magyar szakértők segítik elő az uniós támogatások minél sikeresebb felhasználását Horvátországban. A projekt eredményeiről, illetve a javaslatokról Viktoras Sirvydis litván projektvezető számolt be a konferencián, kiemelte: ”A magyar intézményi, informatikai és szabályozási környezet, mint minta nagyon sokat segített a horvát uniós támogatási rendszer kialakításában.”
Az Európai Bizottság képviselőinek fontos üzenete volt a tagállamok számára: a már meglévő, működő támogatáskezelő intézményi keretek megtartása nagyon fontos és javasolt és a Bizottság részéről, tekintettel arra, hogy a 2014-2020-as időszakra vonatkozó szabályozási keretek nem fognak radikálisan változni és a már bevált intézmények a gyorsabb programindítást segíthetik elő.
A konferencia egyik színfoltja egy brit szellemi műhely, az Open Europe elemzőjének, Pawel Swidlicki előadása volt, amely egy nettó befizető ország szemszögéből ismertette a Strukturális és Kohéziós Alapok felhasználásának tapasztalatait, némi kritikus éllel. Javaslatuk szerint az Unió által jelenleg alkalmazott módszer nem célravezető, és a támogatásokat elsődlegesen olyan régiókra kellene koncentrálni, amelyek az uniós átlaghoz képest elmaradásban vannak. Az előadás arra is rávilágított, hogy a támogatások felhasználásának eredmény-centrikussága előtérbe kell, hogy kerüljön a jövőben annak érdekében, hogy a legnagyobb befizető országok továbbra is támogassák a kohéziós politika jelenlegi céljait.
Az előadások mellett szakmai műhelymunkák keretében olyan egyedülálló módszerek, eredmények kerültek bemutatásra a magyar fél részéről, amely a közeljövőben kulcsfontosságú lehet minden tagállam forrásfelhasználási sikere szempontjából.
Óriási érdeklődés mellett került ismertetésre az az uniós szinten is új, magyar javaslat, amely lehetőségként vetette fel, hogy nagyobb volumenű beruházások pénzügyi és kivitelezési szempontból is szakaszolhatóak legyenek a 2007-13-as és a 2014-20-as pénzügyi időszak között. Ez azt jelenti, hogy ha bonyolultabb, hosszabb átfutási idejű projekt megvalósítását nem sikerült lezárni a 2007-13-as pénzügyi időszak végéig, akkor a támogatások nem vesznek el automatikusan, hanem lehetőség van a már elkészült projekt-elem lezárására és a továbbiak folytatására a 2014-2020-as pénzügyi időszakban. Ez a kezdeményezés forrásfelhasználási szempontból rendkívül előnyös helyzetet biztosít a tagállamok számára.
A konferencia kiváló teret biztosított a résztvevők számára szakmai tapasztalatcserék lefolytatására annak érdekében, hogy a tagállamok számára rendelkezésre bocsátott uniós támogatások felhasználása maximális és eredményes lehessen. A magyar jó példák ismertetése további érdeklődést generált, és a magyar szakértők már felkéréseket is kaptak támogatáskezelési rendszer elemeinek részletesebb bemutatására Lengyelországban és Bulgáriában.