NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Október 16-án indul az Önerő Alap támogatáshoz kapcsolódó igényfelmérés2012. október 16.

Az EU Önerő Alap a finanszírozási problémákkal küzdő közszféra szervezetek önerejének biztosításához nyújt segítséget. A Kormány az Alapon keresztül 30 milliárd forintot kíván év végéig eljuttatni a kedvezményezettekhez.

A vonatkozó jogszabály (285/2012. (X.9.) Korm. rendelet) szerint a kérelmeket október 24-től lehet előterjeszteni. A támogatások igénybevételének felgyorsítása és a kérelmezési eljárás elősegítése érdekében egy előzetes igényfelmérés kerül lefolytatásra.

Előzetes igényfelmérés keretében:

  • 2012. október 16-ától lehet jelezni az uniós támogatású projektek finanszírozási helyzetének javítására létrehozott EU Önerő Alapból kérelmezni kívánt támogatási igényeket;
  • lehetőség van arra is, hogy a kérelmezők előzetesen megismerkedjenek az önerő-támogatás rendszerével és a feltételek teljesítése esetén már október 24-ére összeállítsák az önerő-támogatásra vonatkozó kérelmüket.

Az igénybejelentés a kedvezményezettek számára azért is fontos, mert lehetőséget biztosítunk arra, hogy az irányadó jogszabály által meghatározott önerő-támogatási kérelem előterjesztésének első napján – a kérelmező előzetes nyilatkozata alapján ‒ az igénybejelentés önerő-támogatási kérelemmé alakuljon át.

Támogatást igényelhetnek:

Azok a közszféra szervezetek (közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII: törvény 6. § (1) bekezdés a)-f) pontja alapján ajánlatkérőnek minősülő szervezet), amelyek már rendelkeznek szerződéssel Európai Regionális Fejlesztési Alapból vagy a Kohéziós Alapból megvalósuló projekt(ek)re, az önerő rendelkezésére állásáról nyilatkoztak, de az önerőt nekik fel nem róható okból nem, vagy csak részben tudják biztosítani.

Az előzetes igénybejelentés benyújtásának módja:

2012. október 16-tól lehet az igényfelméréseket benyújtani elektronikus úton, a „Pályázati e-ügyintézés” felületen. Az NFÜ kéri, hogy minden, a támogatásra jogosult és a lehetőséggel élni kívánó szervezet nyújtsa be igénybejelentését ebben az időszakban, annak érdekében, hogy az önerő-támogatási eljárás lebonyolítása kellőképpen előkészített legyen és a megítélt támogatási összegek mihamarabb folyósításra kerüljenek.

Mire lehet igényt benyújtani?

Az olyan számlák önerő tartalmára, amelyeket az igénylő még nem nyújtott be elszámolásra. Felhívjuk a figyelmüket azonban arra is, hogy az olyan kifizetési kérelmek kerülhetnek az önerő-támogatási döntés alapján 2012-ben kifizetésre, amelyeket az igényjogosult a kérelméről szóló döntést követő 30 napon belül (legkésőbb 2012. november 30-ig) hiánytalanul benyújt elszámolásra.

Az önerő támogatásnak két fajtája kérelmezhető: visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatás, azonban a döntéshozó mindkét támogatási formát magában foglaló, ún. vegyes konstrukcióról is dönthet.

Az igénynek tartalmaznia kell:

Az igénybejelentés és mellékletei az NFÜ honlapján keresztül elérhető EMIR-rendszerbe tölthetők fel. Az EMIR-rendszer működéséről az NFÜ honlapján („Pályázati e-ügyintézés” felületen) felhasználói útmutatót tesz közzé.

Az igénybejelentés tartalmazza különösen:

a) a kedvezményezett nevét,

b) a projekt azonosító számát,

c) az igénylő önerő-támogatási forma megjelölését (visszatérítendő, vagy vissza nem térítendő önerő-támogatási forma),

d) a projekt elszámolható összköltségét,

e) a projekt teljes önereje finanszírozására vonatkozó forrástáblát, valamint az Önerő Alapból igényelt önerő-támogatás összegét,

f) az igénylő nyilatkozatát az igény előterjesztésének indoklásáról és az uniós támogatási szerződés határidőre történő teljesítéséről,

g) az állami támogatási szabályoknak való megfelelésre vonatkozó nyilatkozatot,

h) az igénylő nyilatkozatát arról, hogy nem áll adósságrendezési eljárás hatálya alatt,

i) az igénylő nyilatkozatát arról, hogy a köztartozás-mentes adózók nyilvántartásában szerepel vagy az adóhatóság által kibocsátott köztartozás mentességre vonatkozó hatósági bizonyítványt,

j) az igénylő nyilatkozatát arról, hogy igénylése változatlan tartalommal kérelemnek tekinthető,

k) tájékoztatást a döntést követő 30 napon belül benyújtandó elszámolások összegéről.

 

Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy nem részesülhet önerő-támogatásban a kérelmező, ha

a) nem a vonatkozó jogszabály hatálya alá tartozó támogatással megvalósuló projekthez igényli az önerő-támogatást,

b) nem a lehetséges kérelmezői körbe tartozik,

c) nem azonos a projekt kedvezményezettjével,

d) a támogatásra vonatkozó, önerő finanszírozását meghatározó előírások ezt nem teszik lehetővé,

e) a hiánypótlás keretében megtett kiegészítések, módosítások ellenére a kérelemben szereplő adatok, valamint az ahhoz kapcsolódóan benyújtott dokumentumok hiányosak, illetve hibásak,

f) a hiánypótlási kötelezettségének határidőben nem tesz eleget,

g) az igényelt önerő-támogatás összege meghaladja a támogatási szerződésben rögzített önerő összegét,

h) adósságrendezési eljárás illetve csőd-, felszámolási-, illetve végelszámolási eljárás hatálya alatt áll,

i) fennálló köztartozása van,

j) a projektre vonatkozóan nem rendelkezik megkötött támogatási szerződéssel,

 

Az önerő-kérelmek elbírálásának folyamata:

Az NFÜ szükség esetén rövid határidejű hiánypótlást kér az igénylőktől.

A döntést a Nemzeti Fejlesztési Miniszter hozza meg. A Támogatási Szerződések megkötésére, illetve a Támogatási Okiratok kibocsátására november első felében kerül sor.

 

A felhasználás ellenőrzése:

Az önerő-támogatás felhasználását az NFÜ a támogatás felhasználásának ellenőrzése során, azzal azonos módon ellenőrzi.

 

Az irányadó jogszabály letölthető itt.