NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Az EU Önerő Alap felhasználásához kapcsolódó tájékoztató válaszok kiegészítésre kerültek2012. október 26.

Az EU Önerő Alap felhasználásával kapcsolatban feltett kérdésekre adott válaszok frissítésre kerültek.

A legfrissebb válaszok november 15-én jelentek meg.

Az EU Önerő Alap felhasználásának részletes szabályairól szóló 285/2012. (X.9.) Korm. rendelettel kapcsolatos kérdések és válaszok:


1.    Kérdés: Kik részesülhetnek önerő-támogatásban?

Válasz: Önerő-támogatási igényt nyújthat be a 285/2012. (X. 9.) Korm. rendelet alapján minden olyan közszféra kedvezményezett, amely már rendelkezik aláírt szerződéssel az Európai Regionális Fejlesztési Alapból vagy a Kohéziós Alapból megvalósuló projekt(ek)re, és korábban az önerő rendelkezésére állásáról nyilatkozott, de az önerőt neki fel nem róható okból nem vagy csak részben tudja biztosítani.

2.    Kérdés: Ki minősül közszféra kedvezményezettnek?

Válasz: Közszféra kedvezményezett: a közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvény 6. § (1) bekezdés a)–f) pontja alapján ajánlatkérőnek minősülő szervezet.

3.    Kérdés: Hogyan és mikortól lehet benyújtani az igényeket?

Válasz: Előzetes igényfelmérés keretében október 16-tól lehet az önerő-támogatási igényeket bejelenteni. Az igénybejelentés és mellékletei az NFÜ honlapján keresztül elérhető EMIR-rendszer „Pályázati e-ügyintézés” felületén tölthetők fel. Az igénybejelentés a kedvezményezettek számára azért is fontos, mert lehetőséget biztosítunk arra, hogy az irányadó jogszabály által meghatározott önerő-támogatási kérelem előterjesztésének első napján – a kérelmező előzetes nyilatkozata alapján ‒ az igénybejelentés önerő-támogatási kérelemmé alakuljon át.

4.    Kérdés: Meddig lehet igényt benyújtani?

Válasz: Az előzetes igényfelmérés 2012. október 24-ig tartott. Az ezen időszak alatt benyújtott igények október 24. után automatikusan kérelemmé alakultak át. Az igényfelmérés befejeződése után természetesen szintén van lehetőség támogatási kérelem benyújtására – a keret kimerülése erejéig. Felhívjuk azonban a figyelmet, hogy az Államháztartásról szóló CXCV. törvény 36. § (3) bekezdése és az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Kormányrendelet 46. § (1) bekezdése alapján a pénzügyi kötelezettségvállalásnak 2012. december 31-éig meg kell történnie. 2012 végéig csak azok a számlák kerülnek kifizetésre, amelyeket a kérelmező - a támogatási igény elbírálásáról született pozitív döntést követően - november 30-ig benyújt.

5.    Kérdés: Egy kedvezményezett hány igényt rögzíthet?

Válasz: Egy támogatási szerződéshez csak egy igénylést lehet rögzíteni, tagi szinten kezelt költségvetéssel rendelkező konzorciumok, illetve országos technikai szerződések esetében pedig tagonként egy igénylést. Az igény elbírálása után a támogatásról szóló értesítéstől számított 30 napon belül azonban több számla is benyújtható. A november 30-ig megfelelően benyújtott számlák 2012. év végéig kifizetésre kerülnek.

6.    Kérdés: Van-e az igényelt támogatásnak összeghatára?

Válasz: Az igényelt önerő-támogatás mértékére vonatkozóan a 285/2012 (X. 9.) Korm. rendelet szabályozása, illetve az állami támogatásra vonatkozó uniós szabályok az irányadóak. Az önerő-támogatás összege azonban nem haladhatja meg az adott projekt keretében elszámolható, a projekt befejezéséhez a kérelem előterjesztésekor még szükséges önerő mértékét.
Az önerő támogatási igény felső összeghatárát az NFÜ nem korlátozza. Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet arra, hogy a projekt teljes, még el nem számolt önerő összegére akkor indokolt támogatási igény benyújtása, ha az igénylő az igényét az elbírálástól számított 30 napon belül számlákkal le tudja fedni.

7.    Kérdés: Igényelhet-e önerő támogatást egyetem abban az esetben, ha a projektet konzorciumban valósítják meg, a konzorcium vezetője forprofit szervezet, és az egyetem konzorciumi tag?

Válasz: Abban az esetben igen, ha a konzorcium tagi (és nem projekt) szintű. Természetesen ebben az esetben is figyelembe kell venni, hogy az Önerő Alapból csak olyan önerő rész támogatása igényelhető, amire a kérelmező más forrásból nem kapott támogatást.

8.    Kérdés: Az igénylés benyújtásához csak az online igényfelmérést kell kitölteni?

Válasz: Igen. Ha az igénylő nem szerepel a köztartozás-mentes adózók nyilvántartásában, úgy a köztartozás-mentességre vonatkozó hatósági bizonyítványt csatolnia kell az igényfelméréshez, de ez is online történik.

9.    Kérdés: A vonatkozó 285/2012. (X. 9.) Kormányrendelet 5. § (3) e) pontja a kérelem tartalmában nevesíti a projekt teljes önereje finanszírozására vonatkozó forrástáblát. Ez alatt mi értendő?

Válasz: A szükséges információk az igényfelmérésben megtalálhatók, külön forrástábla nem szükséges.

10.    Kérdés: Miként kell megadni az önerő források és az igényelt támogatás összegét a kérelem elkészítése során?

Válasz: Az érintett adatmezőkbe (saját forrásból rendelkezésre álló önerő, egyéb forrásból rendelkezésre álló önerő, állami forrásból biztosított önerő) azon források összegét kell megadni, melyek a projekt befejezéséig még rendelkezésre állnak, a projekt még el nem számolt önerejének finanszírozására.
Az igényelt támogatás adatmezőiben (Igényelt vissza nem térítendő/visszatérítendő támogatás), a 30 napon belül benyújtandó elszámolások finanszírozására igényelt önerő-támogatást kell megadni, elszámolható költségenként.
A kérelemben a kedvezményezett ismerteti, a még el nem számolt önerő tervezett finanszírozási összetételét, a tervezett fedezet struktúráját, azaz a rendelkezésre álló és az igényelt források összegének egyeznie kell az el nem számolt összeggel.

Példa:
A projekt teljes összköltsége: 500.000.000
A projekt teljes önerő összege: 50.000.000
Még el nem számolt önerő összege: 15.000.000
Saját forrásból rendelkezésre álló önerő: 10.000.000
A még el nem számolt önerőből a kedvezményezett saját forrásból 10.000.000. forintot tud finanszírozni a projekt befejezéséig.
Egyéb forrásból rendelkezésre álló önerő: 1.000.000
A még el nem számolt önerőből a kedvezményezett állami hitelből 1.000.000. forintot tud finanszírozni a projekt befejezéséig.
Állami forrás megnevezése: MFB hitel
Állami forrásból biztosított önerő: 3.000.000
A még el nem számolt önerőből a kedvezményezett saját forrásból 3.000.000. forintot tud finanszírozni a projekt befejezéséig.
30 napon belül benyújtandó elszámolások összege: 10.000.000
A projekt egyes költségsorainál megadásra kerül, hogy a 30 napon belül benyújtandó elszámolásokhoz mekkora önerő-támogatás szükséges.

1.    elszámolható költség
Még el nem számolható költség összege: 50.000.000
Rendelkezésre álló számla: 2.000.000
Számla önerő része: 200.000
Visszatérítendő támogatás: 0
Vissza nem térítendő támogatás: 200.000

2.    elszámolható költség
Még el nem számolható költség összege: 30.000.000
Rendelkezésre álló számla: 2.000.000
Számla önerő része: 200.000
Visszatérítendő támogatás: 0
Vissza nem térítendő támogatás: 200.000

3.    elszámolható költség
Még el nem számolható költség összege: 70.000.000
Rendelkezésre álló számla: 6.000.000
Számla önerő része: 600.000
Visszatérítendő támogatás: 0
Vissza nem térítendő támogatás: 600.000
Az igényelt önerő-támogatás összege: 1.000.000 F
t

11.    Hol található bővebb információ az igénylés kitöltéséről?

Válasz: A „Pályázati e-ügyintézés” felületen található „Definíciótár” és kitöltési útmutató is.

12.    Kérdés: Mikortól nyújthat be számlát a kedvezményezett?

Válasz: Az önerő támogatási kérelmének elbírálásáról szóló értesítés kézhezvételét követően. Azonban a 2012. december 1-től benyújtott számlák kifizetése 2013-ban történik meg.

13.    Kérdés: Benyújtható-e önerő támogatási igénylés az egyéb forrásból rendelkezésre álló önerőre (saját forrást biztosító bankhitel, partnerek hozzájárulása)?

Válasz: Igen. A kedvezményezett az önerő tartalmára abban az esetben is nyújthat be igénylést, ha az önerőre hitelt vett fel.

14.    Kérdés: Igényelhető-e önerő támogatás a végrehajtott projektek azon elemeire, amelyeket nem uniós vagy hazai forrásból finanszíroz a pályázó?

Válasz: Nem. Az Önerő Alap támogatása csak az uniós vagy hazai forrásból finanszírozott projekt elemekre igényelhető.

15.    Kérdés: Utófinanszírozott projektek esetében benyújtható-e önerő támogatási igény a még át nem utalt, de megelőlegezett támogatáshoz tartozó önerőre?

Válasz: Igen.

16.    Kérdés: Igényelhet-e olyan kedvezményezett támogatást, aki a projektjének végrehajtásához szükséges önerő biztosításához állami forrásból (pl. BM Önerő alap) nyert vissza nem térítendő támogatást?

Válasz: Igen, ebben az esetben a kedvezményezettnek azonban figyelembe kell vennie, hogy a korábban megítélt támogatás és az önerő-támogatás összege együttesen nem haladhatja meg az uniós állami támogatási szabályokban, illetve az Európai Bizottság jóváhagyó határozatában meghatározott legmagasabb támogatási intenzitást vagy legmagasabb támogatási összeget. Ennek a feltételnek a teljesülése az elbírálás során projektenként ellenőrzésre kerül.

17.    Kérdés: Benyújthat-e igényt olyan igénylő, akinek a Belügyminisztérium önerő alapjára elbírálás alatt levő pályázata van?

Válasz: Igen. Amennyiben mindkét forrásból részesül támogatásban, természetesen csak a projektje tervezett önerejéig használhatja fel ezeket.

18.    Kérdés: Kérelmezhető-e önerő-támogatás olyan számlákra, amelyeket a kedvezményezett már kifizetett a szállítónak?

Válasz: Olyan számlákra kérelmezhető támogatás, amelyeket a kedvezményezett már kifizetett a szállítónak és még nem nyújtott be elszámolásra. Már benyújtott kifizetési kérelemre nem igényelhető önerő támogatás, csak újonnan benyújtandó számlákra.

19.    Kérdés: Kérhető-e önerő-támogatás Európai Szociális Alap által finanszírozott projektekre? (tehát itt nem az ESZA NKft., hanem az ESZA mint alap által finanszírozott projektekről van szó.)

Válasz: Nem. A vonatkozó 285/2012. (X. 9.) Korm. rendelet kizárja ennek lehetőségét.

20.    Kérdés: Kérhető-e önerő támogatás a tartalék összegére eső önerőre?

Válasz: Igen. Lehetőség van a tartalék költségvetési sorra is önerő-támogatást kérni, azonban ez az összeg csak akkor kerülhet folyósításra, ha az érintett összeg tekintetében a projekt támogatási szerződésének módosítása a Támogatási Szerződésben meghatározottak szerint megtörténik és a módosítást követően az érintett összeg elszámolhatóvá válik a projekt módosított költségvetési során. Az önerő támogatás folyósításához természetesen ez esetben is szükséges a számlák benyújtása.

21.     Kérdés: Ki határozza meg, hogy a kérelmező visszatérítendő vagy nem visszatérítendő támogatásra jogosult?

Válasz: A kérelmező az igényfelmérésben maga határozza meg az igényelt támogatás formáját. Az igényfelmérést a vonatkozó 285/2012. (X.9.) Korm. rendelet és az igényfelmérésben adott nyilatkozat alapján 2012. október 24-étől az NFÜ kérelemnek tekinti.
A kérelemben a kedvezményezett jelzi az önerő támogatási igény összegét és a támogatás formáját. A döntéshozó a kérelemben megjelölt igénytől eltérő támogatási döntést hozhat. A vissza nem térítendő támogatásokról hozott döntések esetében az állami támogatási szabályok betartását is figyelembe kell venni.

22.     Kérdés: A vonatkozó 285/2012. (X.9.) Korm. rendelet V. fejezete az állami támogatásokra vonatkozó előírásokat tartalmazza.
Jól értelmezzük-e a rendeletet, azaz a nem állami támogatás címen kapott támogatásra nem vonatkozik a fejezet?

Válasz: Az V. fejezet kizárólag az EUMSZ 107. cikk (1) bekezdése alapján állami támogatásnak minősülő intézkedésekre vonatkozik, azokra, amelyek nem tartoznak.

23.     Kérdés: A 21.§ (1) bekezdés előírásai szerint csak a támogatás jogcímével azonos önerő támogatás kérhető. Jól értelmezzük-e a rendeletet, azaz a regionális támogatás esetében regionális, kulturális jogcímen kapott támogatás esetében kulturális és de minimis támogatás esetében de minimis támogatáshoz tartozó önerő kiegészítés kérhető?

Válasz: A rendelet az alábbiak szerint fogalmaz: „kizárólag a korábban megítélt támogatás odaítélésének alapjául szolgáló jogcímrendeletben meghatározott jogcímekhez tartozó támogatási kategóriák szerint nyújtható, az ott meghatározottak szerint.” Ez a megfogalmazás nem azt jelenti, hogy a kedvezményezett kizárólag ugyanazon a jogcímen kaphatja meg az önerő támogatást, amelyen az „alap támogatást” is kapta (pl. alap támogatás – regionális, önerő támogatás – regionális, illetve közszolgáltatás, közszolgáltatás), hanem azt jelenti, hogy csak olyan jogcímen kaphat támogatást, ami az eredeti jogcímrendeletben szerepelt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az alábbiak szerinti jogcímeken nyújtható támogatás

alap támogatás önerő támogatás

regionális támogatás

amennyiben a kedvezményezett nem kapta meg a regionális térkép szerinti maximális támogatási intenzitást, és a projektet már megkezdte: de minimis támogatás

közszolgáltatás ellentételezésére nyújtott támogatás

közszolgáltatás ellentételezésére nyújtott támogatás (a bevételekkel nem fedezett költségek 100%-áig)

kulturális célú támogatás

kulturális célú támogatás (a költségek 100%-áig)



24.     Kérdés: A 21.§ (4) bekezdés előírásai szerint korábban már megkezdett támogatáshoz, ha a rendelet 21.§ (2)-(3) szerint önerő támogatás nem nyújtható, akkor csak de minimis támogatás nyújtható.
Jól értelmezzük-e a rendeletet, azaz a regionális támogatás esetében csak de minimis támogatásnak megfelelő önerő kiegészítés kérhető?

Válasz: Amennyiben a kedvezményezett már megkezdte a beruházás megvalósítását, abban az esetben regionális támogatás mellé önerő kiegészítésként kizárólag de minimis támogatás adható, de az is kizárólag a regionális térképben meghatározott maximális támogatási intenzitások erejéig.

25.     Kérdés: A 21.§ (5) bekezdés előírásai szerint a projekthez szükséges önrész kiegészítésére nyújtott önerő-támogatás és a támogatási összeg együttes mértéke nem haladhatja meg az elvárt minimális, minden támogatástól mentes saját forrás mértékét. Ezt támasztja alá a (6) bekezdés is.
Jól értelmezzük-e a rendeletet, azaz ha a támogatási szerződésünk szerint a maximális támogatást kaptuk meg, akkor nem vagyunk jogosultak önerő támogatásra?

Válasz: Igen. A 21. § (5)-(7) bekezdései arra vonatkoznak, hogy a nyújtott támogatás az önerő kiegészítéssel együtt sem haladhatja meg az uniós szabályokban szereplő maximális támogatási intenzitást, azaz  regionális támogatás esetén a regionális támogatási térképben szereplő intenzitást, közszolgáltatási támogatás esetén a bevételekkel nem fedezett költségek 100%-át, illetve a kulturális támogatás esetén a kulturális célú költségek 100%-t. Amennyiben ezen intenzitások már az „alap támogatással” elérésre kerültek, abban az esetben a kedvezményezett nem jogosult önerő támogatásra.

26.    Kérdés: Ha jól értelmezzük, akkor a regionális támogatásban részesülő projektek esetében de-minimis támogatásoknak minősül az önerő támogatás. Ez befolyással van az adható támogatás összegére. Ha esetleg ezzel a támogatással túllépné valamely Kedvezményezett a de minimis támogatás maximális mértékét, akkor ez csak a maximális mértékig adható. Esetlegesen a további támogatás visszatérítendő támogatási konstrukcióval finanszírozható?

Válasz: A visszatérítendő támogatást a vonatkozó 285/2012. (X. 9.) Kormányrendelet 9. § (1) pontja szerint kamat nem terheli, így kamattámogatásnak minősül. Az egyes Kedvezményezettek által kapott de minimis támogatásba ezt a kamattámogatást is bele kell számítani, tehát a kérdésben megfogalmazott további támogatás abban az esetben igényelhető, ha a de minimis támogatás maximális mértékét a kamattámogatással együtt sem éri el. A részleteket a 2008/C 14/02 számú Bizottsági közlemény tartalmazza, amely a TVI honlapján megtalálható.

27.    Kérdés: A 372/2011 (XII. 31.) Kormányrendelet és 258/2011 (XII. 7.) Kormányrendelet hatálya alá tartozó jogutód intézmények igényelhetnek-e támogatást az EU Önerő Alapból?

Válasz: Nem. Ugyanezen rendeletek rendelkeznek a jogutód intézmények Európai Unió által vagy egyéb nemzetközi forrásból társfinanszírozott projektjeinek végrehajtásához szükséges saját forrás biztosításáról.

28.    Kérdés: A vonatkozó 285/2012. (X.9.) Korm. rendelet 22. § (5) pontja szerint „A kedvezményezett a támogatásról olyan elkülönített elszámolást köteles vezetni, amelyből a (2)–(4) bekezdésben meghatározott követelmények ellenőrizhetőek.” Eszerint külön számlán kell nyilvántartani az önerő támogatást?

Válasz: A Rendelet 22. §-a közszolgáltatások finanszírozásához igényelt önerő támogatásra vonatkozik.
A támogatás fogadására külön számla vagy alszámla nyitása nem kötelező, azonban minden önerő támogatásban részesülő igénylőnek figyelnie kell arra, hogy a nyilvántartása és az elszámolásai egyértelműek legyenek.