NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

4 milliárd forint a Közép-magyarországi egyetemek kutatás-fejlesztési tevékenységére az Új Széchenyi Terv keretében2012. november 5.

A hazai támogatásból megvalósuló fejlesztések célja a felsőoktatási kutatási projektek támogatása. A kiírás fő feladata továbbá - az adott területek hosszú távú finanszírozása érdekében - a fejlesztésekhez kapcsolódó humánerőforrás kapacitások és a kutatás-fejlesztés piaci lábának erősítése. A pályázatok támogatásának összege minimum 50 millió forint, maximum 500 millió forint lehet.

A pályázat célja a felsőoktatási intézményekben működő nemzetközi, innovatív teamek közreműködésével kutatási projektek támogatása. A konstrukció ösztönözni kívánja a felsőoktatás innovatív tevékenységét, elősegítve a kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos munkahelyteremtést, valamint a legkorszerűbb nemzetközi módszertani tapasztalatok hazai adaptációját. A támogatás hozzájárul az akadémiai szféra tudományos eredményeinek a gazdaságban és a társadalmi élet egyéb területein való hasznosulására, és az innovációs infrastruktúra fejlesztéséhez.

A pályázatok további célja a hazai kutatások nemzetközi beágyazódásának elősegítése, illetve, hogy a támogatott fejlesztési projektek lehetőséget teremtsenek a kutatójelöltek és a fiatal kutatók számára nemzetközi programokban történő részvételre.

A pályázat a kiemelt iparági területek és tudományágak, az Új Széchenyi Tervben kijelölt húzóágazatok fejlesztéséhez szükséges kutatásokat szolgálja, többek között: a gyógyszeripar, a biotechnológia, az orvosi műszergyártás és diagnosztika, a rehabilitáció, a geotermikus és megújuló energia, a környezettechnológia, a környezetvédelem, környezetbiztonság, a vízgazdálkodás, az árvízvédelem, az ásványvíz ipar, az élelmiszerbiztonsági kutatások, a járműipar, a közúti informatika, a logisztika, a lézertechnológia, a lézerfizika, a geológia, a biztonságpolitika, vagy a Duna-régió kutatása.

A pályázat célkitűzéseinek elérése érdekében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból 4 milliárd forint keretösszeget biztosít. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege minimum 50 millió Ft, maximum 500 millió Ft lehet. A pályázatok benyújtása 2012. október 29-től a keret kimerüléséig, de legkésőbb 2013. február 7-ig lehetséges. Pályázók köre: Költségvetési szervek, kamara, alapítvány, nonprofit szervezetek, egyesülések.

Hasonló célokkal a konvergencia régiókban már 2011 végén megjelent a Társadalmi Megújulás Operatív Program „Nemzetközi közreműködéssel megvalósuló alap- és célzott alapkutatási projektek támogatása” című konstrukciója. A hat régióban a kiírás keretösszege 20 milliárd forint volt, összesen 31 db nyertes pályázat született. A legkisebb támogatási összeg 276 millió forint, míg a legnagyobb 895 millió forint volt. Ugyancsak kutatási fejlesztésekhez kapcsolódóan 2012 elején jelent meg az „Előremutató Infokommunikációs Technológiák kutatásának támogatása, valamint a kapcsolódó IT szakember-utánpótlás biztosítása” című kiírás, mely kapcsán 6 db pályázat nyert. A felhívásra 7,2 milliárd forintos keret állt rendelkezésre, a legalacsonyabb támogatási összeg 574 millió forint, a legmagasabb 1,5 milliárd forint volt.

További információ a „Nemzetközi együttműködéssel megvalósuló alap és ipari kutatási valamint Infokommunikációs technológiai fejlesztési projektek támogatása a közép-magyarországi régióban” című pályázatról: http://www.nfu.hu/doc/3786