NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Közel 46 és fél milliárd forint fejlesztés valósulhat meg az Új Széchenyi Terv keretében2012. november 6.

Több mint 420 pályázat támogatására nyílik lehetőség a gazdaságfejlesztés, környezetvédelem, közlekedés, valamint szociális és oktatási tématerületeken. A megvalósuló projekteknek köszönhetően közel 46 és fél milliárd Ft összértékű beruházás valósulhat meg Magyarországon.

A 1403/2012. Kormányhatározat alapján a Regionális Operatív Programok keretében 28 támogatási konstrukcióban az előzőleg forráshiány miatt tartaléklistára került több száz pályázat részesülhet támogatásban. Az Új Széchenyi Terv 30 milliárd forinttal támogatja a gazdaság, környezetvédelem, közlekedés- és humán szolgáltatás tématerületeken megvalósuló fejlesztéseket.

Országos szinten a gazdaságfejlesztés tématerületen több mint 12,1 milliárd Ft támogatás kiosztására kerül sor. Ezek lehetővé teszik a kis- és középvállalkozások telephelyeinek fejlesztését, élénkítve a helyi termelést és munkaerő piacot. Az ipartelepítés támogatásának hatására pedig remélhetőleg még több munkahely kerül megtartásra illetve kialakításra a régiókban.

A Kormányhatározat értelmében a Közép-magyarországi régióban a 2011. február elején megjelent „Mikrovállalkozások fejlesztése” című pályázati kiírásra érkezett pályázatokból minden szakmai kritériumoknak megfelelő, de ez idáig tartaléklistán szereplő projekt támogatásban részesült. Ez összesen 73 db pályázatot jelent, 600 millió forintos forrással.

Két további gazdaságfejlesztési pályázat esetén is támogatásra kerültek a tartaléklistán szereplő pályázatok: a „Vállalatok komplex technológiai innovációjának támogatása”, valamint az „Innovációs eredmények hasznosításának támogatása KKV-k részére” című kiírásoknál. Előbbi esetén ez 29 db projektet jelent 2 milliárd Ft támogatási összeggel, utóbbi esetén pedig 74 db projektet 1,19 milliárd Ft támogatással. A Közép-magyarországi régióban így összesen 176 vállalkozás részesülhet mintegy 3,8 milliárd Ft támogatásban.

A Dél-alföldi, Dél-dunántúli és Közép-dunántúli régióban összesen 6,2 milliárd Ft értékű környezetvédelmi fejlesztés valósulhat meg. Ezeknek köszönhetően a településeknek lehetőségük nyílik régóta esedékes vízvédelmi rendszereik kialakítására, megvédve a lakosság értékeit hirtelen lezúduló csapadék valamint belvíz veszély esetén, mely az elmúlt években jelentős károkat okozott. Omlásveszélyes partfalak stabilizálása is sor kerül 3,8 milliárd Ft támogatással, mely szintén jelentősen hozzájárul a lakosság és a környezet értékeinek védelméhez.

Országos szinten 3,4 milliárd Ft támogatást kapnak még óvodák, bölcsődék és civil szervezetek is, és 2,5 milliárd Ft értékű beruházás valósulhat meg kerékpárforgalmi hálózatok kialakítására.