NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség
Svájci Hozzájárulás

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

A biztonságosabb bíróságokért2012. november 6.

Közel 1,2 milliárd forint összköltségű projekt megvalósítását kezdte meg 2012 augusztusában az Országos Bírósági Hivatal. A Svájci–Magyar Együttműködési Program keretében elnyert támogatásból számos bíróság biztonsági és informatikai rendszerét készülnek fejleszteni, a reform célja az igazságszolgáltatás hatékonyságának növelése, a magas színvonalú és gyors ítélkezés elősegítése.

„A pénzből 104 személyi beléptetőkaput, 45 röntgensugaras csomagellenőrző berendezést és 1000 számítógépet tud venni a hivatal. A fejlesztés valamennyi megyét érinti, a beruházás által országszerte összesen 116 bírósági épületben válik biztonságossá a beléptetés.” – nyilatkozta Handó Tünde, az OBH elnöke a 2012. október 17-én megtartott ünnepélyes projektnyitó rendezvényen.

OBH_Svájci_Magyar_2012_10_17_mti_fotó

Christian Mühlethaler svájci nagykövet magyarországi megbízatásának utolsó nyilvános fellépése volt az esemény, köszöntőjében a Program átfogó értékelése mellett kiemelte, hogy országa a Belügyminisztérium, a Bevándorlási Hivatal és rendőrségi épületek korszerűsítése mellett ezzel a projekttel is „Magyarország jövőjébe fektet be”.

A projekt célja egyrészt a bírósági ügyfelek biztonságérzetének javítása, valamint a bírák és igazságügyi alkalmazottak munkája során a biztonság megerősítése. Emellett párhuzamosan fut egy másik, informatikai fejlesztéseket tartalmazó alprojekt is, ami az elektronikusan vezetett állami nyilvántartások (személyi adat- és lakcímnyilvántartás, központi szabálysértési nyilvántartás) könnyebb elérését biztosítja.

Az OBH tájékoztatása szerint az elmúlt öt év alatt másfélszáz bombariadó volt a bíróságokon, éves szinten 18 ezer tiltott tárgyat szűrnek ki biztonsági őrök, továbbá az ügyintézést az is nehezíti, hogy az informatikai géppark 30 százaléka használhatatlan. A biztonsági rendszer korszerűsítését, valamint az adatbázis kapcsolatok modernizálását célzó svájci támogatással megvalósuló projekt a valós szükségleteket célozva járul hozzá a magyar igazságszolgáltatás hatékonyságának növeléséhez.

A rendezvény összefoglalóját megtekintheti a Magyar Televízió M1 csatorna 2012. október 18-i Híradójában.