NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Az újfajta szállítói előleggel már 252 milliárd forint értékű beruházás indulhat el2012. november 7.

Az uniós pályázatok közül újfajta szállítói előleggel eddig összesen 142 darab közbeszerzés érintett, melyek szerződéses összege összesen 252 milliárd Ft. A 2012. július 29-től hatályos kormányrendelet értelmében az állami és önkormányzati kedvezményezettek projektjei esetében a szállítók számára kötelező 30%-os előleg biztosítása a közbeszerzések során. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) adatai szerint ennek összértéke jelenleg 75,6 milliárd forint.

A Magyarország által eddig lekötött európai uniós támogatások közel fele az önkormányzati és központi költségvetési szektorhoz kötődik. A szféra közismert, hosszú évek óta fennálló fizetőképességi problémái nemcsak a fejlesztések megvalósítását, hanem végső soron az eredményes forrásfelhasználást is veszélyeztetik. A Kormány és az NFÜ azért is kezeli kiemelt helyen a szállítói előleg alkalmazását, mivel ez hatékonyabbá teheti az uniós források lehívását. Az intézkedés hatására a projektek végrehajtóinak így nem szükséges a számlák kifizetéséig a beruházásokat saját erőforrásból finanszírozniuk, aminek köszönhetően új lendületet kaphat az önerőhiány miatt elakadt projektek megvalósítása.

A szállítói előleg fő előnye, hogy azzal a vállalkozói szerződésben vállalt teljesítés legvégén kell csak elszámolni. Az új konstrukcióban közvetlenül a beruházáson munkát végző fővállalkozó kapja a pénzt, a fizetési láncolatból kihagyva a kedvezményezettet.

További könnyebbség, hogy a szállítói előleg biztosítékaként természetes személy akár 150 millió forint összegig is vállalhat kezességet. A kezességvállalás, mint lehetséges garanciavállalási forma ugyanakkor kedvezőbb helyzetbe hozza a támogatás igénylőt, mivel a banki ügymenettől eltérően nem kell a jelentős összegű garanciavállalási díjat megfizetnie és a forrásfelhasználás is biztonságosabbá válik. Továbbá előny az is, hogy jövedelem, ingatlan, gépjármű is szolgálhat a kezességvállalás fedezetéül.

Jelenleg már számos olyan közbeszerzési eljárás van folyamatban, ahol a 30%-os előleget biztosítani kell a szállítóknak, ezeknél a beruházásoknál a szerződés összege több mint 252 milliárd forint.

Az Új Széchenyi Terv keretében a szállítói előleg és a nemrég bevezetett önkormányzatok számára létrehozott EU Önerő Alap hatására jelentős pénz kerül a gazdaságba, amely az uniós lehívások gyorsítását és a hazánk fejlődését nagyban elősegíti.