NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

20,7 millió euró magyar-horvát közös fejlesztésekre2012. november 8.

A Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programban újabb nyertes pályázatokat hirdettek. A 39 projektre összesen 20,7 millió euró uniós támogatás juthat. A projektek Vezető Kedvezményezett szervezeteivel a szerződéskötési folyamat 2012 novemberében kezdődik.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a horvát Területfejlesztésért és EU Támogatásokért Felelős Minisztérium 2011 novemberében hirdette meg a Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program harmadik pályázati felhívását. A források megnyitását megelőzően, múlt év szeptemberében jelent meg a pályázók tájékoztatását, a támogatásra jogosult egyes tevékenységek bemutatását szolgáló Turisztikai Kézikönyv.

HUCRO_hosszu

A határon átnyúló partnerségeknek a projektfejlesztésre négy hónap állt rendelkezésre, ennek eredményeként 2012. március 12-ig 154 pályázat került benyújtásra, összesen több mint 57,4 millió euró uniós támogatás iránti igénnyel. A program Közös Monitoring Bizottsága végül 39 fejlesztést részesített összesen 20,7 millió euró vissza nem térítendő támogatásban.

A program non-profit szervezetek számára nyújt támogatást a magyar-horvát határrégió következő megyéiben: magyar oldalon Zala, Somogy és Baranya megyékben, horvát oldalon pedig Međimurje, Koprivničko-križevačka, Virovitičko-podravska és Osječko-baranjska megyékben. (Továbbá a határmenti megyékhez kapcsolódó horvátországi területen, úgymint Varaždinska, Bjelovarsko-bilogorska, Požeško-slavonska és Vukovarsko-srijemska megyékben működő szervezetek is részt vehetnek a projektekben, az EU támogatás legfeljebb 20%-ának erejéig.)

A program hosszú távú átfogó célkitűzése, hogy elősegítse a természeti és kulturális örökség sikeres menedzselésén és a határrégió két oldala közötti intenzív társadalmi-gazdasági kapcsolatokon alapuló kultúra- és tudásalapú fejlődést. A harmadik pályázati felhívás turisztikai fókuszára válaszként a támogatott projektek több mint fele két, a pályázók számára most első alkalommal megnyitott program-akcióra, az Aktív- és az ökoturizmushoz kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztésre, valamint a Kulturális örökség tematikus útvonalainak fejlesztésére koncentrál. Ennek eredményeként a turizmus területén megvalósítandó közös fejlesztések összesen 16,9 millió euró uniós támogatásban részesülhetnek.


A szerződéskötési feltételeknek megfelelő projektek a program akcióterületein belül rendkívül sokszínű tevékenységeket hajthatnak végre. A jóváhagyott pályázatok között szerepel határon átnyúló kerékpárutak létrehozása (például az ‘Experience and enjoy the Drava Valley by Bicycle’ és a ‘Cycling across cultures from Harkány to Belišće’ című projektek keretében), de támogatásban részesül a környezet-közeli turizmus infrastruktúrájának fejlesztése is (például a ‘Two Rivers and One Hill’ projektben, amely a Dráva folyó és a Papuk hegység közötti területen hoz létre új ökoturisztikai termékeket).

A jövőben a két országot számos tematikus útvonal köti majd össze a közös kulturális örökségre alapozó projekteknek köszönhetően. Egyesek a közös szőlőtermesztési és borkészítési gyökerekre építenek (lásd a ‘From wine tradition to wine tourism – creating cross-border wine routes’ vagy a ‘Hungarian Croatian Wine Stories’ elnevezésű projekteket), mások viszont a kézműves hagyományokat vagy a közös történelmet veszik alapul (utóbbi kettőre példa az ‘Along Miller's route in cross-border area’ és a ‘From Imperial railway to sustainable tourism development Szentlőrinc-Slatina-Našice’ elnevezésű projekt).
A közvetlen határon átnyúló hatás érdekében valamennyi projekt legalább egy magyar és legalább egy horvát partnerszervezet együttműködésében valósul meg, ahol a határ mindkét oldalán megjelenik a támogatás. A harmadik pályázati felhívás 39 nyertes projektje közül 20 együttműködésben magyar szervezet a Vezető Kedvezményezett, míg 19 partnerségben horvát partner tölti be ezt a szerepet. Hasonlóan kiegyensúlyozottak a pénzügyi allokációk is: összesen 10,5 millió euró juthat a magyar-, és 10,2 millió euró a horvát oldalra.

A kiírásra benyújtott jó minőségű pályázatok nagy száma miatt a Közös Monitoring Bizottság tartaléklistát is létrehozott; az ezen szereplő projektek akkor juthatnak támogatáshoz, ha a 2013-ig tartó költségvetési időszak végéig a programban esetleges többletforrások jelennének meg. Újabb pályázati felhívások közzététele azonban már nem szerepel a tervek között. A most támogatásban részesített projektek várhatóan jövő év elejétől indulhatnak el.

A programról, valamint a nyertes pályázatokról további információt a program honlapján olvashat (lásd http://www.hu-hr-ipa.com, valamint http://www.hu-hr-ipa.com/en/selected-projects-and-statistics).