NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Támogatás mértékének utólagos módosítási lehetősége a települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztése, továbbfejlesztése érdekében kiírt konstrukciók nyertes pályázatai esetében2012. november 28.

Az Új Széchenyi Terv keretében megjelent „Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztése” című (KEOP-7.1.1.1/09-11 és KEOP-1.1.1/09-11 kódszámú) és a „Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek továbbfejlesztése” című (KEOP-1.1.1/B/10-11 kódszámú) konstrukciókon támogatást nyert valamennyi pénzügyileg le nem zárt projekt esetében a támogatás elszámolható költségekre vetített maximális mértéke (támogatási korlát) visszamenőleges hatállyal 95%-ra módosul.

Jelen közlemény megjelenésétől számítva a támogatás maximális mértéke visszamenőlegesen is hatályos és érvényes, így az érintett konstrukciókra benyújtott és korábban támogatást nyert projektekkel kapcsolatban lehetőség van:
a)    a támogatás mértékének és összegének a támogatási szerződésekben történő azonnali módosítására a támogatást nyert pályázatban benyújtott tényleges finanszírozási hiánynak megfelelően (a támogatási korlát figyelembevételével)
b)    egyes szakmai feltételek teljesítése esetén a pályázatokban benyújtott költség-haszon elemzések felülvizsgálatára, a finanszírozási hiány pontosítására, valamint a támogatás mértékének és összegének utólagos módosítására.
A felülvizsgálatra kizárólag a Közreműködő Szervezet honlapján megjelenő CBA átszámítási útmutató és módszertan alapján, annak megjelenését követően kerülhet sor.
A támogatásmértékének korrekcióját megalapozó tanulmányok (költség-haszon elemzés felülvizsgálata, egyéb szükséges tanulmányok) elkészítésére a projektben képződött maradványösszeg terhére van lehetőség. Ezek elszámolható költsége nem haladhatja meg az 3 millió forintot. Az elszámolhatóságot és annak mértékét a Közreműködő Szervezet (továbbiakban KSZ) vizsgálja.
A módosított támogatási méreték a Támogatási Szerződésben szereplő valamennyi elszámolható költségre egységesen érvényes.
Az átszámítás feltételei:
A módosított költség-haszon elemzés benyújtására és felülvizsgálatára, vagy annak kezdeményezésére csak abban az esetben lesz lehetőség, amennyiben
a)    Kedvezményezett már megkötötte a kivitelezésre vonatkozó vállalkozási szerződés(ek)et.
b)    Kedvezményezett kivitelezésre alkalmas, teljes körű létesítési engedélyes tervdokumentációval rendelkezik.
Kedvezményezett írásban kérheti a módosított költség-haszon elemzés elkészítését a KSZ-től is. Ebben az esetben Kedvezményezettnek a kérelemmel együtt be kell nyújtania a KSZ részére:
•    a költség-haszon elemzés elvégzéséhez szükséges, KSZ által előírt alapadatokat
•    igazolnia kell az átszámítás feltételeinek teljesítését
Amennyiben a Kedvezményezett készíti el a költség-haszon elemzést, azt a KSZ ellenőrzi és – ha szükséges - annak elfogadhatósága érdekében módosítja azt. A támogatás mértéke a Támogatási Szerződésben abban az esetben módosítható, amennyiben Kedvezményezett a KSZ által módosított költség-haszon elemzést nyilatkozatban is elfogadja.
A fenti  módosítások alapján módosításra kerülhet a vonatkozó támogatási döntés, valamint a támogatási szerződés.
A 1083/2006/EK tanácsi rendelet 39. cikke szerinti (nagy)projektek esetében -ide értve valamennyi a Bizottság által a régebbi értékhatár alapján jóváhagyott projekteket is- a támogatás mértéke illetve összege csak az Európai Bizottság jóváhagyásával, a Bizottság Határozatának módosításával változhat.
E projektek esetében a Támogatási Szerződés módosítása a Magyar Kormány jóváhagyása esetén lehetséges, azonban a Közreműködő Szervezet a Támogatási Szerződésnek a támogatási ráta módosítására vonatkozóan köteles kikötni, hogy amennyiben az Európai Bizottság határozatának módosításával nem hagyja jóvá a módosítást, a megítélt többlet-támogatást a támogató jogosult egyoldalúan visszavonni.
Támogatás mértéke= támogatás összege/a beruházás összes elszámolható költsége*100