NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Módosult a települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztése érdekében kiírt pályázat dokumentációja2012. november 28.

Módosult az Új Széchenyi Terv keretében megjelent „Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztése” című (KEOP-7.1.1.1/09-11 és KEOP-1.1.1/09-11 kódszámú) kiírás pályázati felhívása, a főbb változásokat az alábbiakban ismertetjük.

Az Európai Uniós pályázati források hatékonyabb felhasználása és a projektek tényleges finanszírozási hiánya alapján történő támogatása érdekében a 70%-os illetve a 85%-os maximális támogatási korlátok eltörlésre kerültek, és a támogatási maximális elérhető mértéke az elszámolható költségek 95%-ára emelkedett. A pénzügyileg le nem zárt pályázatokra vonatkozóan lehetőség lesz a támogatás mértékének utólagos felülvizsgálatára is (részletek a Támogatás mértékének utólagos módosításai lehetősége című közleményben).

-        Módosul a támogatási ráta számításának módja, azonban az új számítási metodika nem befolyásolja a megítélt támogatás mértékét. 
Az elszámolható költségek köre kiegészült támogatási arány felülvizsgálatát megalapozó tanulmányok (pl: CBA) költségeivel legfeljebb 3 millió forint értékben.

-        A 260 millió forint alatti összköltségű projekteknél a támogatás mértéke a projektben szereplő támogatható tevékenységek besorolásától függetlenül egységesen 95%-ra változott.

-        A KEOP-1.1.1 konstrukció keretéből 15,7 milliárd forint átcsoportosításra került a KEOP-1.1.1/B konstrukcióra.

-        A Kormány által elvont projektek végrehajthatósága érdekében módosultak a menedzsment feladatok finanszírozhatóságának feltételei. A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 16. §-a alapján, ha az Európai Unió vagy más nemzetközi szervezet felé vállalt kötelezettség kapcsán a határidőben történő teljesítés elmaradásának reális veszélye fennáll, a Kormány a kötelezettséggel összefüggő beruházás megvalósításáról saját hatáskörben gondoskodhat, melyről határozatot hoz.

-        A nem támogatható tevékenységek közül töröltük a 30 ezer főnél kevesebb ellátására szolgáló lerakó bővítést.

-        Műszaki tartalék a terület előkészítés, építés és eszközbeszerzés projektelemek esetében képezhető a projektelemek összköltségének maximum 5%-os mértékéig.

-        Egyszerűsödött a kötelezően benyújtandó mellékletek listája.

A változtatással kapcsolatos részleteket a Változások jegyzéke című dokumentum tartalmazza.