NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Árvízvédelmi fejlesztések az Új Széchenyi Terv támogatásával2012. december 5.

Az Európai Unió és Magyarország 2007 és 2013 között a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretén belül 180 Mrd Ft támogatással járult hozzá Magyarország árvízvédelmi helyzetének megóvásához, a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztésének (VTT) megvalósításához. Az Új Széchenyi Terv keretében az árvízvédelemre rendelkezésre álló összes forrás sikeresen lekötésre került. Minden egyes árvízvédelmi beruházás hozzájárult hazánk kedvezőbb környezeti állapotának megteremtéséhez, és közel 3 millió ember mindennapjai válhattak biztonságosabbá.

Az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjának (KEOP) célja Magyarország fenntartható fejlődésének elősegítése környezeti, természetvédelmi és vízügyi feladatok megoldásával, a természeti erőforrások hatékonyabb, takarékos használatával. A megfogalmazott fejlesztési irányvonalak megvalósításához az Európai Unió segítséget nyújt, hogy hazánk minden lakosa számára biztosítható és elérhető legyen az egészséges, tiszta és biztonságos  környezet.

A teljes KEOP forrás, azaz 1 484 Mrd Ft több mint 10%át, 180 Mrd Ft-ot fordíthattunk árvízi tározók létesítésére, a közép- és nagyvízi meder lefolyási viszonyait, vízszállító-képességének a megőrzését és javítását célzó intézkedésekre, árvízvédelmi töltések és fővédvonalak infrastrukturális építésére, fejlesztésére.

Az árvízvédelmi-fejlesztési koncepció szükségességét Magyarország árvízi helyzete határozta meg. A gyorsan érkező árvizek ellen gyakorlatilag nem lehetett sikeresen védekezni, a korábban meglevő védelmi rendszerek nem bizonyultak hatékonynak, néhány települést az utóbbi években többször is sújtott árvíz. Az elmúlt időszakban a védekezésre fordított jelentős pénzeszközök, az okozott károk nagysága, a lakosság lelki és fizikai megterhelése mind azt igazolták, hogy sürgős és nagy volumenű környezetvédelmi beruházásokra van igény.

Az állami tulajdonú és az önkormányzati árvízvédelmi fejlesztések című pályázati konstrukciók keretében 100%-os támogatási intenzitással megvalósuló projektek legfőbb célja az árvízvédelem legjobb gyakorlata ajánlásait szem előtt tartva az árvízi biztonság növelése és az árvízi kockázatok csökkentése volt.

Az Új Széchenyi Terv keretében az árvízi biztonság növelése céljából számos helyszínen került sor árvízvédelmi funkciót ellátó tározók építésére (Nagykunság, Hanyi-Tiszasüly, Bereg, Szamos-Kraszna). A Hanyi-Tiszasülyi tározók 1,5 milliárd m3 víz elvezetésére képesek, és 1 m vízszintcsökkentést eredményeznek. Nemrég zárult le Hernád-völgyében több árvízvédelmi fejlesztés is, mint például Hernádkércs, Nagykinizs, Szentistvánbaksa, Felsődobsza és Hernádkak települések árvízvédelmi gátjának kiépítése.

Az Új Széchenyi Terv fejlesztései hozzájárulnak Magyarország környezeti állapotának és árvízvédelmi helyzetének javításához és nem utolsó sorban a környezeti neveléshez.

További információ a már megvalósult projektről és a lezárult pályázati kiírásokról, illetve magáról a KEOP-ról elérhető a www.nfu.hu illetve a www.nkek.hu weboldalon keresztül.

Forrás: Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ NKft.