NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség
EGT ÉS NORVÉG ALAP

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Eredményeink az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok 2004-2009-es időszakában

Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok 2004-2009-es időszaka több mint 135 millió euró, azaz nagyjából 34,5 milliárd forint hozzájárulást biztosított a különféle magyarországi projektek és pályázati alapok eredményes megvalósításához.

Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok elnevezésű támogatási konstrukciók annak érdekében jöttek létre, hogy elősegítsék a társadalmi és gazdasági kohézió megteremtését az új tagállamok 2004-es EU csatlakozását követően kibővült Európai Gazdasági Térségben (EGT). A három donor állam - Norvégia, Izland és Liechtenstein - nem tagja az EU-nak, viszont az EGT tagjaként részesednek a közös belső piac előnyeiből, ezért pénzügyi hozzájárulást biztosítanak az újonnan csatlakozott tagállamoknak, köztük hazánknak. Bár valójában két – EGT és Norvég - támogatási alapról van szó, ám egységesnek tekinthetők, azonos szabályrendszer vonatkozik rájuk.

A fentiek értelmében a 2004-2009-es programozási időszakban Magyarország számára összesen 135 millió euró állt rendelkezésre, mely keretösszeget a megadott határidőig teljes egészében sikerült lekötni.

Magyarországon közel 100 projekt kaphatott támogatást. A program népszerűségéhez nagyban hozzájárult, hogy széles pályázói kör számára volt elérhető, valamint hasonlóan széles témakörben lehetett pályázatot benyújtani. A megvalósuló fejlesztések közül a legtöbb humán-erőforrás fejlesztésre, környezetvédelemre és a kulturális örökség megőrzésére irányult, de nagy volt az érdeklődés az egészségügy és tudományos kutatás iránt is.

A támogatásnak köszönhetően az ország különböző pontjain például több közintézmény fűtésének és hőszigetelésének korszerűsítése történt meg, megújuló energia hasznosításán alapuló fűtési rendszerek épültek ki, mely által jelentősen csökken a környezeti szennyezés.

A kulturális örökség megőrzése keretében újult meg a siklósi Vár múzeumi szárnya, a pápai Esterházy kastély néhány terme, a gödöllői Királyi Váró, a székesfehérvári Hiemer-Font-Caraffa épülettömb egy része stb.

A támogatásoknak köszönhetően folytatódhatott a televízióban a már jól ismert és népszerű előadás-sorozat, a Mindentudás Egyeteme. Létrejött továbbá egy, a zenei tehetséggel megáldott roma gyermekeket és fiatalokat támogató multifunkcionális képzési központ Alsóörsön, erősítve ezzel a kisebbség zenei kultúráját. Megkezdődhetett az Országos Vérellátó Szolgálat országos lefedettségű, egységes "vérkészítmény-adatbázis" kezelő rendszerének kiépítése, amely Európában is példaértékű projektnek számít.

2012 folyamán az összes, sikeresen végrehajtott projekt lezárult. 2012. november 5-én a donor országok a 2004-2009-es időszak utolsó Éves ülésén elfogadták a záró Éves jelentéseket, amelyek részletesen tartalmazzák az EGT és Norvég Alapra vonatkozó legfontosabb információkat, összefoglalják a program életútját és elért eredményeit. A jelentések itt olvashatóak.

A sikeres 2004-2009-es időszakot követően a donor országok a finanszírozási mechanizmusok további működtetéséről állapodtak meg az Európai Unióval. Az  EGT és Norvég Alap új, 2009-2014-es időszakára vonatkozó aktuális információk hozzáférhetőek az alábbi honlapon:
http://www.nfu.hu/egt_norveg_fm_2009_2014