NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Átadták az idei Gábor Dénes-díjakat2012. december 20.

Ünnepélyes keretek között adták át a 2012-es Gábor Dénes-díjakat csütörtökön a Parlamentben. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) támogatásával az egyik díjat idén Dr. Katona Tamás János mérnök-hőfizikus kapta. Az NFÜ a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap (KTIA) hozzájárulásával segítette az esemény megszervezését.

A kimagasló szellemi alkotásokat létrehozó és az új ismereteket a gyakorlatba átültető szakemberek fokozott erkölcsi megbecsülése érdekében a Novofer Alapítvány díjat alapított a széles értelemben vett innovációs folyamatban eredményesen tevékenykedők elismerésére. A kitüntetés Gábor Dénesről, az 1971-ben Nobel-díjjal jutalmazott tudósról kapta nevét, aki elismerendő és követendő példát állít valamennyi, műszaki területen dolgozó szakember számára. A Gábor Dénes-díj alapvető célja a névadó életpályájával szimbolizált innovatív magatartás elismerése.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatásával 2012-ben Gábor Dénes-díjban Dr. Katona Tamás János mérnök-hőfizikus részesült. Az MTA doktorát, illetve az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. tudományos tanácsadóját az atomerőmű földrengés-biztonsága felülvizsgálatának és megvalósítási koncepciójának valamint módszertanának kidolgozása és gyakorlati alkalmazása terén nyújtott alkotó közreműködéséért, a nemzetközi gyakorlatban egyedülálló módon megvalósult kivitelezés felügyeletéért, az erőmű üzemidő hosszabbítására vonatkozó stratégiai döntés kezdeményezéséért és előkészítéséért, majd a program kidolgozása során tanúsított meghatározó alkotó tevékenységéért díjazták.

Dr. Katona Tamás János 1948. augusztus 8-án született Bátán. 1973-ban okleveles mérnök-hőfizikusként végzett a Moszkvai Energetikai Egyetemen, 1984-ben megszerezte a kandidátusi fokozatot, 2012-ben pedig az MTA doktora címet.
1973-1983 között az Atomenergia Kutatóintézet tudományos munkatársa, 1983-1995 között különböző műszaki beosztásokban a Paksi Atomerőmű Zrt.-nél dolgozott, ahol 1995-től tudományos tanácsadó és a Pécsi Tudományegyetem tudományos főmunkatársa. Az MTA Pécsi Területi Bizottságának alelnöke, a Magyar Mérnökakadémia tagja. Irányításával és tudományos eredményei alapján valósult meg a Paksi Atomerőmű földrengés-biztonsági megerősítése. Elsőként vetette fel az atomerőmű üzemidő hosszabbításának lehetőségét, s irányította az előkészítő munkákat. Kutatási területét az atomerőművek biztonsága szerkezeti integritással összefüggő kérdései képezik. 180 cikk, előadás és öt könyv-fejezet szerzője.
1974-ben Felsőoktatási Tanulmányi Érdemérmet, 1981-ben Jánossy Díjat kapott. 1999-ben elnyerte a Pécsi Akadémiai Bizottság Tudomány-szervezési Díját, 2009-ben a Zsolnai Díjat, 2011-ben a Tolna Megyei Mérnöki Kamara Alkotói Díját és a Dél-Dunántúli Regionális Ügynökség Innovációs Díját.

Dr. Katona Tamás Jánoson kívül még 9-en részesültek Gábor Dénes nevével fémjelzett díjban 2012-ben: dr. Imecs Mária és Dr. Dán András villamosmérnökök, ifj. Duda Ernő menedzser, Dr. Peták István orvos, Dr. Tóth Magdolna kertészmérnök, Dr. Vígh László vegyész, Rátai Dániel informatikus, feltaláló, Dr. Csermely Péter biokémikus, valamint Sik Dávid, villamosmérnök hallgató.