NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Zárulnak az infrastrukturális kórházfejlesztési pályázatok2013. január 3.

Az egészségügyi beruházásokat elősegítő program keretében év végéig mintegy 268 milliárd forint áll rendelkezésre a konvergencia régiókban lévő járó- és fekvőbeteg ellátó intézmények - kórházak, szakrendelők - fejlesztésére, támogatására. Az Új Széchenyi Terv az elmúlt 60 év legnagyobb egészségügyi infrastruktúra fejlesztését eredményezte a kórházi szektorban. A jelenlegi uniós ciklus végéhez közeledve utolsó konstrukciók egyikeként már elérhető a 10 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett „Struktúraváltás támogatása az onkológia centrumok fejlesztésével” című pályázati felhívás.

A most megjelent felhívás keretében a regionális onkológiai centrumok és térségi (megyei) onkológiai és sugárterápiás centrumok fejlesztésére van lehetőség, annak érdekében, hogy a fejlesztett intézmények megfelelő kompetenciákkal rendelkezzenek, és megfelelő infrastrukturális, szakmai feltételek és keretek között működjenek. Az Új Széchenyi Terv újonnan megjelent pályázatával lehetővé válik a magas színvonalú onkológiai egészségügyi ellátásokhoz való hozzáférés területi kiegyenlítése. A koordinált és világosan strukturált onkológiai ellátórendszer biztosítja a szűrés, a korai diagnózis és gyógykezelés hatékonyságának növelését is. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) által kiírt konstrukció segítségével a társadalom valamennyi rétege számára méltányos hozzáférés biztosítható a kiemelt onkológiai ellátásokhoz, így hozzájárulva a rosszindulatú daganatok okozta halálozás csökkentéséhez.
A projektek keretében a szakmai célok elérése érdekében lehetőség van többek között a környezettudatos tervezés, a komplex akadálymentesítés, valamint a környezeti és gazdasági fenntarthatóság szempontjait szem előtt tartó korszerű létesítmény építésére, bővítésre, illetve átalakításra, felújításra. Továbbá költséghatékony, korszerű, mellékhatásokat mérsékelő, új eszköz beszerzésére is mód van.
Pályázatok benyújtása 2013. január 15. és 2013. március 18. között lehetséges. A rendelkezésre álló keretösszeg 10 milliárd forint. Az igényelhető támogatás legalább 150 millió forint, legfeljebb 2 milliárd forint lehet. A támogatott pályázatok várható száma 10 darab. A Közép-magyarországi régióban nem nyújtható be pályázat. Ennek oka, hogy az uniós szabályoknak megfelelően EU-s támogatásban elsősorban az elmaradottabb régiók részesülhetnek, Budapest és Pest megye kevesebb forrásra jogosult. A felhívásokkal kapcsolatos tájékoztatás nem teljes körű, a részletes pályázati feltételek megtalálhatók a www.nfu.hu honlapon.

A mostani (TIOP 2.2.6/A) onkológia kiíráson kívül (a TIOP 2.2.5/09/1 konstrukció keretében) két konzorciális onkológia fejlesztési projekt áll megvalósítás alatt. Az egyik a Közép-Dunántúli Régióban új regionális centrumot hoz létre veszprémi központtal, a másik az Észak-magyarországi Régió onkológia ellátásának fejlesztését szolgálja miskolci központtal, ez utóbbiban már működő centrum továbbfejlesztése folyik. A két projektre összesen 4 milliárd forint uniós forrás került megítélésre. 

A nagy egészségügyi beruházásokat elősegítő Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében 2013-ig mintegy 268 milliárd forint - ebből 223 milliárd forint már szerződéssel lekötött, 45 meghirdetés előtt lévő - áll rendelkezésre a konvergencia régiókban lévő járó- és fekvőbeteg ellátó intézmények (kórházak, szakrendelők) fejlesztésére, támogatására. Ez az elmúlt 60 év legnagyobb egészségügyi infrastruktúra fejlesztését eredményezte a kórházi szektorban.

A már támogatott projektek több mint 220 milliárd forintos fejlesztésével 500.000 m2 új, felújított, vagy átépített kórházi terület jön létre modern eszközparkkal. A lakosság többsége számára minőségi változás lesz érzékelhető a diagnosztikus szolgáltatások terén és a kórházi elhelyezésben. Átfogó fejlesztésekre került sor a sürgősségi, és a koraszülött ellátás területén. A járóbeteg ellátás vonatkozásában új, helyben, a lakossághoz közel elérhető ellátási kapacitás jött létre (főbb szakmák: belgyógyászat, sebészet, szülészet, füll-orr-gégészet, stb.)
A fejlesztések keretében - a kisebb projektek mellett - külön kiemelendő, hogy egyenként 10 milliárd forint értékű fejlesztések valósulnak meg a három vidéki orvosegyetemen, 3-10 milliárd forint közötti fejlesztések zajlanak a megyei kórházakban, új regionális onkológia központ jön létre a Közép-dunántúli Régióban (Veszprém).

Fontos megjegyezni, hogy az Európai Unió szabályainak megfelelően uniós támogatásban elsősorban az elmaradottabb régiók részesülhetnek. Ezzel együtt a Kormány a fenti szabályok betartása mellett folyamatosan törekszik arra, hogy a fővárosban és vonzáskörzetében is megvalósuljanak a szükséges intézményi és egyéb fejlesztések, amelynek keretében már számos sikeres projektet valósítottak meg.

2013 januárjában teszi a pályázók számára elérhetővé az NFÜ a 35 milliárd forintos keretösszeggel megvalósuló (TIOP 2.2.6/B) a „struktúraváltás támogatása a járó- és fekvőbeteg ellátás fejlesztésével” című konstrukciót. A konstrukció folytatja (a már elindított fejlesztésekkel együtt) az egészségügyi rendszer átalakítását, támogatja a lakossághoz közeli, fenntartható ellátások megteremtését. Ezzel a kiírással lezárulnak a 2013-ig terjedő uniós tervezési időszakban a TIOP keretében elérhető kórházfejlesztések.