NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Kiegészítő tájékoztatás az ivóvízminőség, és az ivóvízellátás biztonságának javítását támogató pályázati konstrukciókhoz2013. január 22.

Az Új Széchenyi Terv keretében megjelent „Ivóvízminőség-javítás” című (KEOP - 1.3.0/09-11 kódszámú) és az „Ivóvízellátás biztonságának javítása” című (KEOP-1.3.0/B/09-11 kódszámú) pályázati konstrukciók esetében a KEOP Irányító Hatóság vezetőjének korábbi, 42/74-50/2010. sz. állásfoglalása 2013. január 21-én a 42/33/4/2013. sz. KEOP IH vezetői állásfoglalással visszavonásra került. A döntéssel az állami területeken történő közműhálózat építésénél (pl. közutak mentén) az MNV Zrt., illetve az MNV Zrt. képviseletében eljáró Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ részére fizetendő kártalanítási díj (jóvátételi díj), valamint az ehhez szükséges egyéb szolgáltatások díja (pl. értékbecslés), valamennyi fejlesztés esetén (visszamenőleges hatállyal is) uniós forrásból támogatható, elszámolható díjtételnek minősül.

A díjak pályázatban történő elszámolhatósága érdekében a következők szerint járunk el: A korábban nem elszámolható díjtételek miatt a Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft. az érintett projektek esetén a kedvezményezetteket levélben tájékoztatja a díj elszámolhatóságáról, és határidő kitűzésével jelzi, hogy kérelmezhetik a részükről szükséges díjtétel költségigényének megjelölésével a támogatási szerződés módosítását.

 

A támogatási szerződés módosítása a következők szerint történik:

1.            A támogatási szerződések módosítása során a kártalanítási díjat elsődlegesen a projektben tervezett tartalékkeret, vagy a maradvány összegéből kell a kedvezményezettnek biztosítania, amennyiben a projekt költségvetésében tartalékkeretet határozott meg, illetve a projekt végrehajtása során maradvány képződött.

2.            Amennyiben tartalékkeret, illetve maradvány az adott projektben nem áll rendelkezésre, a díj elszámolhatóságát az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, az Európai Szociális Alapból és a Kohéziós Alapból származó támogatások felhasználásának rendjéről szóló 4/2011. (I. 28.) Korm. rendelet 61/A. § szerint kérelmezheti a kedvezményezett.

3.            A támogatási szerződés módosítása során az összesen elszámolható projektköltség a kedvezményezett által jelzett költséggel megnövekszik. A támogatási ráta az érvényben lévő támogatási szerződésben foglalt értékhez képest jelenleg nem változik, a költségek növelésének hatásait - a támogatási rátára a 260 millió Ft, vagy annál nagyobb elszámolható összköltségű projektek esetén - a projekt zárásakor vesszük figyelembe. A 260 millió Ft alatti összköltségű projektek esetén a támogatási ráta továbbra is egységesen 90 % marad.