NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Partnerségi Szeminárium Budapesten2013. március 7.

2013. március 5-én lezajlott a Norvég Alap Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködés programterületén a norvég és magyar partnerségeket megalapozó szeminárium.

A Nemzetközi Együttműködési Programok Irányító Hatósága, mint a Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködés programterület program operátora a kétoldalú kapcsolatok megalapozása és fejlesztése érdekében Partnerségi Szemináriumot szervezett Budapesten, amelyet Tove Skarstein asszony, a Norvég Királyi Nagykövetség nagykövete nyitott meg.


IMG_0003
A résztvevő magyar és norvég önkormányzatok képviselői átfogó képet kaptak az EGT és Norvég Alapokról, és ennek keretében az önkormányzati szektort érintő lehetőségekről, valamint részletesebben a Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködés programterületről. A még előkészítés alatt álló pályázati konstrukció célja a helyi önkormányzatok által nyújtott szolgáltatások minőségének javítása, az intézményi kapacitások és humán erőforrás fejlesztése által a hasonló feladatokat ellátó norvég intézményekkel és hatóságokkal való együttműködés és tudásátadás révén. A két tervezett beavatkozási terület a helyi, térségi értékeken alapuló gazdaságfejlesztés és az ehhez szükséges társadalmi összefogás létrejöttének ösztönzése, valamint az önkormányzati szerepvállalás ösztönzése az innovatív társadalomszervezés, társadalmi befogadás és közszolgálatok nyújtása területén élhetőbb települések kialakítása érdekében.

IMG_0125

A magyarországi önkormányzati rendszer, valamint a jelen lévő norvég önkormányzatok és megyék bemutatása után a felek a szeminárium második felében a beavatkozási területek köré felépített tematikus workshopokon vettek részt. Ennek keretében a résztvevő magyar önkormányzatok projekt ötleteik bemutatása, és a beavatkozási területek, illetve az észlelt kihívások körüljárása után lehetőséget kaptak arra, hogy a majdani együttműködési, illetve partnerségi kapcsolatok kialakítása érdekében megismerkedjenek, és érdemi párbeszédet kezdeményezzenek a szemináriumon résztvevő norvég települések és megyék képviselőivel. Az ezt követő kétoldalú megbeszéléseken a magyar felek röviden tárgyalhattak a norvég partnerekkel konkrét elképzeléseikről és az esetleges együttműködési területekről.

IMG_0129

A szeminárium tapasztalata, hogy mind a norvég, mind a magyar résztvevők rendkívüli nyitottságot mutattak az egymástól való tanulásra, az együttműködésre, a tapasztalatcserére, mely reményeink szerint a jövőben közös pályázatokban, és sikeres projektekben teljesedhet ki.  A Norvég Alap átfogó célja a kétoldalú együttműködések erősítése, mely célkitűzés relevanciáját a rendezvény alátámasztotta, és  a kölcsönös érdeklődésen alapuló norvég-magyar kétoldalú kapcsolatok kialakításának megindítása terén kiemelten sikeresnek bizonyult.