NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Társadalmi egyeztetésen a hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása érdekében kiírandó pályázatok2013. március 14.

Az Új Széchenyi Terv keretében partnerségi egyeztetésre kerültek a TÁMOP - 3.3.14.A-12/1 és a TÁMOP - 3.3.14.B-12/1 jelű, „A hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása” című pályázatok.

Jelen pályázat kifejezetten olyan iskolák kapcsolatfelvételét, programkínálatának bővítését támogatja, ahol hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű tanulókat nevelnek, oktatnak. Számos együttműködési lehetőség adódott már az iskolák számára, azonban arra még nem volt példa, hogy olyan kezdeményezés megvalósításának támogatására pályázhassanak, amelynek egyik feltétele, hogy különböző helyzetű iskolák alakítsanak ki kapcsolatot egymással, ezáltal teremtve lehetőséget a tanulók és pedagógusaik számára arra, hogy a sajátjuktól eltérő életminőségű/helyzetű társakkal kerüljenek együttműködő kapcsolatba. Ezáltal a résztvevő tanulók szociális kompetenciái fejlődnek, valamint kulcskompetenciák fejlesztésére is sor kerül. Mindez hozzájárul a tanulmányi eredményeik javulásához és iskolai eredményességükhöz. A sikeres iskolai részvétel hozzásegíti a tanulókat magasabb iskolai végzettség megszerzéséhez, amely által nő a munkaerőpiaci elhelyezkedési esélyük.

A program lehetőséget nyújt arra, hogy a különböző helyzetű iskolák, illetve tanulók a pedagógusokkal együtt tetszőlegesen kiválasztott és közösen felépített projektet dolgozzanak ki és valósítsanak meg. A közös interakciók során csökken a tanulók előítéletessége. 

Emellett az „A” komponens olyan intézmények közötti kapcsolatok kialakítását teszi lehetővé, amelyek keretében azok megoszthatják tapasztalataikat, jó gyakorlataikat az oktatás, nevelés különböző területein, így a hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű tanulók oktatásával, nevelésével kapcsolatosan.

 A pályázat „B” komponensének segítségével a hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű tanulóknak lehetőségük nyílik a határon túl élők kultúrájának közvetlen megismerésére.  

A rendelkezésre álló keretösszeg az „A” komponens esetében 3 350 000 000 forint, a „B” komponens esetében 1 500 000 000 forint.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a pályázati kiíráshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat március 20. éjfélig várjuk a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.