NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Online küzdelem a gyűlöletbeszéd ellen2013. március 22.

Az EGT és Norvég Alapok támogatásait nyújtó donor országok és az Európa Tanácsmárcius 22-én közös online kampányt indítanak a gyűlöletbeszéd ellen.

NHSM-100px_medium

 

Az Európa Tanács az EGT és Norvég Alapok stratégiai partnere a tolerancia és az alapjogok előmozdítása érdekében. A gyűlöletkeltés ellenirányuló tevékenységek az EGT Alap NGO programjain keresztül nyerhetnek támogatást.

Az elmúlt évek során az alapvető szabadságjogokkal való folytatólagos és megújuló visszaélésekről hallhattunk, beleértve a kisebbségi csoportok, migránsok és európai emberi jogi szervezetek elleni fizikális és verbális támadásokat.

Hogy választ adjon ezekre az aggodalmakra, az EGT és Norvég Alapok egyesítette erőit az Európa Tanáccsal és támogatja a Gyűlöletbeszéd Elleni Mozgalmat (No Hate Speech Movement). Ez a gyűlöletbeszéd elleni online kampány 2013. március 22-én kezdődik és 2014-ig fut.
A cél online eszközök segítségével lépéseket tenni a gyűlöletbeszéd minden formája ellen - a szólásszabadságot tiszteletben tartva. A Gyűlöletbeszéd Elleni Mozgalom fontos elemei az emberi jogi oktatás, a fiatalok részvétele, és a médiával kapcsolatos ismeretek gyarapítása.

Az EGT Alapok támogatják a civil szervezetek projektjeit
Bolgár, ciprusi, cseh, észt, görög, magyar, lett, litván, máltai, lengyel, portugál, román, szlovák, szlovén és spanyol civil szervezetek pályázhatnak támogatásra a gyűlöletbeszéd ellen fellépő projektek megvalósításához az EGT Alapok NGO programján keresztül.
A programok középpontjában a demokratikus értékek népszerűsítése áll, beleértve az emberi jogokat és a jó kormányzást; a diszkrimináció, az intolerancia, a nemek közti egyenlőtlenségek és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelmet. Az NGO programok keretében a támogatások legalább 10%-ának a gyermekek és fiatalok vezette szervezeteket és/vagy tevékenységeket kell céloznia.
Az NGO-k szintén jogosultak az EGT és Norvég Alapok más tematikájú programjain való pályázásra is. Ez az Alapokat a legjobb pályázati rendszerek egyikévé teszi a civil társadalom számára Közép- és Dél-Európában.

Mi a gyűlöletbeszéd?
A gyűlöletbeszéd, az Európai Tanács definíciója szerint, magába foglal minden olyan megnyilvánulást, amely etnikai alapú gyűlöletet, idegen gyűlöletet, antiszemitizmust vagy a gyűlölet más, intolerancián alapuló formáját terjeszti, ösztönzi, népszerűsíti vagy igazolja; beleértve az agresszív nacionalizmus és etnocentrizmus, kisebbségek, bevándorlók és bevándorló származású személyek elleni diszkrimináció és ellenségesség által kifejezett intoleranciát.

További információk: