NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Országos információs napok az uniós kifizetések felgyorsításáért2013. április 2.

Az uniós társfinanszírozással megvalósuló projektek kifizetéseinek felgyorsítása kiemelt jelentőséggel bír. Éppen ezért a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) minden eszközzel azon dolgozik, hogy a támogatott projektek szakmai-pénzügyi teljesítését segítse. Ennek érdekében a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) és a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) esetében az NFÜ végrehajtást segítő, monitoring típusú információs napokat szervez, amelyek keretében a projektek megvalósítása során felmerülő általános kérdésekre koncentrálnak.

Az Európai Szociális Alap humán erőforrás kifizetéseinek gyorsítása egyszerre járul hozzá a projektek ütemezés szerinti megvalósításához, illetve ahhoz, hogy a felhasznált összegeket Magyarország mihamarabb lehívhassa. Az NFÜ ezért külön programot hozott létre, amelynek egyik fő pillérét a csoportos ügyfélkezelés jelenti: a kedvezményezettek segítése több tájékoztató eszköz alkalmazásával. Ennek egyik részét az ESZA Nonprofit Kft. szakértő munkatársaival közösen szervezett és megtartott információs napok képezik, amelyek során a pályázatok nyertesei és a kiírásért felelős intézményrendszer szereplői személyes találkozás során interaktív módon tudják megbeszélni a felmerülő kérdéseket.

A rendezvények célja, hogy segítséget nyújtsanak a projektek megvalósítása során, illetve a zárásnál jelentkező pénzügyi, szakmai és adminisztratív feltételek értelmezéséhez – kiemelten a kifizetési igénylések, szerződésmódosítások, változásbejelentések formai és tartalmi elvárásainak, valamint a Pályázati e-ügyintézés felület használatának megismeréséhez. A tematika kifejezetten a kifizetések minél gyorsabb és zökkenőmentesebb lebonyolítását segítő elemekre épül.

Mivel az érintett projektek nagy része a konvergencia régiókban található, a tájékoztatók helyszínei ennek megfelelően kerültek meghatározásra: két budapesti alkalom mellett további 8 vidéki helyszínen tartanak képzést. Ezen felül a nagy érdeklődésre és túljelentkezésre tekintettel további egy fővárosi és egy vidéki rendezvényt tervez a NFÜ.

Az információs napok Pécsett, Budapesten 2 alkalommal, Debrecenben, illetve Szegeden már megrendezésre kerültek, amelyeken csaknem 450 projektet sikerült elérni, több mint 800 résztvevővel. A 10 állomásos „roadshow” soron következő helyszínei: április 3. - Miskolc, április 4. - Győr, április 8. – Kecskemét, április 9. – Székesfehérvár, illetve április 10. – Nyíregyháza. A sorozattal várhatóan összesen mintegy 700 projekt sikeres megvalósításához nyújt az NFÜ közvetlen segítséget a kedvezményezettek számára.

Az információs napokon felül a www.nfu.hu honlapon hamarosan olyan kisfilmek lesznek megtekinthetőek, amelyek vizuálisan, lépésről lépésre mutatják be a kedvezményezettek részére az elszámoláshoz szükséges teendőket.