NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

A nyertes pályázatok közérdekű adatai továbbra is hozzáférhetőek a nyilvánosság számára2013. április 11.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) megítélése szerint az utóbbi időben a médiában közölt, belső információkra hivatkozó, nyomásgyakorlási szándékú cikkek nem az átláthatóság érdekében születtek. A pályázatokkal kapcsolatos kérdések vonatkozásában az Ügynökség ismételten felhívja az érdeklődők figyelmét, hogy a támogatást nyert projektek nyilvános adatai minden esetben elérhetőek az NFÜ honlapján.

Az Ügynökség meglátása szerint a közelmúltban a médiában megjelent, állítólagos belső információkra hivatkozó, több esetben is politikai színezetű cikkek, ezek felvetései, kérdései nem a transzparencia jegyében születtek, így az NFÜ az előírtan szükséges információkat bocsátja továbbra is a média rendelkezésére.

A döntés-előkészítési folyamat során született, a pályázatok támogatására vonatkozó döntés megalapozását szolgáló adatok tekintetében információkat továbbra sem áll módunkban közölni, tekintettel arra, hogy ezen adatok az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Infotv.) 27. § (5) bekezdése alapján nem nyilvánosak:
„(5) A közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános. Ezen adatok megismerését - az adat megismeréséhez és a megismerhetőség kizárásához fűződő közérdek súlyának mérlegelésével - az azt kezelő szerv vezetője engedélyezheti.”

Tekintettel arra, hogy a pályázatok bírálati dokumentumai olyan, a döntés-előkészítés során keletkezett adatok, amelyek megismerése a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a Közreműködő Szervezetek jövőbeni törvényes, külső befolyástól mentes működését veszélyeztethetné, ezért a bírálók értékelései, illetve esetlegesen a bírálatokkal összefüggő emlékeztetők és egyéb dokumentumok nem adhatóak ki az Infotv. 27. § (6) bekezdése alapján.

A közel 100.000 darab egyedi ügyet kezelve ez más okból is érthető lehet: a nyilvános adatok elérhetőek honlapunkon (www.nfu.hu), mely az Európai Unió tagországainak versenyén a 2. helyen végzett.