NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Kiemelt program a számítástechnika fejlesztése érdekében a felsőoktatásban2013. április 22.

Az Új Széchenyi Terv keretében megjelent a TIOP-1.3.2-13/1 jelű, "Szuperszámítástechnika (HPC) a felsőoktatásban" című kiemelt projekt tervezési dokumentációja.

Az Új Széchenyi Terv tudomány-innováció-növekedés kitörési pontját támogató TIOP 1.3.2-13/1 konstrukció célja a hazai felsőoktatás és a felsőoktatást támogató kutatás értékteremtő képességének, illetve versenyképességének növelése.  A versenyképesség elérése következő EU keretprogramban (Horizon2020) való sikeres hazai szereplés, amelynek alapfeltétele a nagy számítási igényű kutatások és kutatási területek számára világszínvonalú feltételrendszer biztosítása.

Ennek eszköze és alapja egy olyan korszerű, az európai irányelvekkel egyező, a hazai felsőoktatási intézményeket és a kutatóhelyeket támogató elosztott számítási, és adattárolási infrastruktúra továbbfejlesztési, bővítési program indítása, amely lehetővé teszi a nagy feldolgozókapacitású számítási erőforrásokhoz való gyors, hatékony, és egyszerű hozzáférést, ezáltal jelentősen fokozva a hazai értékteremtési folyamat versenyképességét.

A támogatás közvetlen célja, hogy a hazai felsőoktatási intézmények és felsőoktatással együttműködő kutatóhelyek számára tegye lehetővé a kutatási kapacitásaik növelését, központilag üzemeltetett szuperszámítógépek, adattárolók, fürtözött rendszerek formájában történő elérése és használata által. E fejlesztések hozzájárulnak az élettudományi, gyógyszerészeti, bioinformatikai, kémiai, mechatronikai, IKT adatbiztonsági, logisztikai, energetikai, komplex rendszerek, ökológiai, meteorológiai, csillagászati, hálózati kutatások magas szintű műveléséhez.

Ezen túlmenően a kiemelt projekt célja az Európai Unió FP7, illetve a majdani Horizon2020 keretprogram, valamint a Kutatási és Technológiai Alap (KTIA) alapvető célkitűzéseivel való illeszkedés támogatása. A Horizon2020 programba való bekapcsolódás alapfeltétele, hogy a leendő hazai tagok (alapvetően kutatóegyetemek illetve MTA kutatóintézetek) megfelelő infrastruktúrával és számítási kapacitásokkal rendelkezzenek.

Az elosztott számítási és adattárolási infrastruktúrák, illetve a hazai kutatás versenyképességének megőrzése céljából az alábbi célkitűzésű, a TIOP projektet kiegészítő közép-magyarországi (KTIA) forrása révén országos hatókörű infrastruktúra-fejlesztési projekt megvalósítása a cél az alábbi kér részcél mentén:
•    A felsőoktatási-tudományos szféra által elérthető számítási kapacitások igényeknek megfelelő bővítése
•    A felsőoktatási-tudományos szféra által elérthető adattárolási kapacitásának igényeknek megfelelő bővítése

A rendelkezésre álló keretösszeg 1.558.000.000 forint, a konvergencia régióban megvalósuló beruházások érdekében.

A projekt számára a Közép-Magyarországi Régióban az országos lefedettséghez az arányosított forrást a Kutatási Technológiai és Innovációs Alap biztosítja külön eljárás keretében 442.000.000 Ft értékben.