NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Eredményes félévet zártak a hazai intézmények a Twinning programban2013. július 31.

Az első félév elteltével rövid helyzetjelentést és értékelést kívánunk adni a magyar intézmények Twinning programban való részvételének eredményeiről. Örömmel számolhatunk be arról, hogy a jelenlegi adatok alapján Magyarország minden eddiginél nagyobb aktivitást mutat a Twinning (ikerintézményi) projektek megvalósítása tekintetében 2013. év első félévében.

A hazai intézmények már 12 pályázati felhívásra jelentkeztek 2013. év első félévében, illetve 3 projekt esetén szakértői felajánlás érkezett részükről. Az eddig lezárult kiválasztási folyamatok eredményei alapján a beadott pályázatokból 4 esetben nyerték el a megvalósítás jogát a hazai intézmények. Ez kiemelkedő teljesítmény, hiszen a tavalyi év során összesen 2 pályázat részesült pozitív elbírálásban. Örömhír, hogy a nyertesek egyike a Twinning programban korábban nem aktív Nemzeti Munkaügyi Hivatal, így újabb résztvevővel bővült a Twinningelő magyar intézmények tábora. Továbbá egyedülálló sikert ért el az Országgyűlés Hivatala, hiszen már a hetedik projektjét valósíthatja meg a balkáni térségben – ezúttal Bosznia-Hercegovinában -, bizonyítva ezzel a parlamenti szakértők felkészültségét.

Pozitív várakozásokra ad okot az is, hogy idén már 5 intézmény nyerte el a pályázat benyújtására feljogosító akkreditált szerv státuszt, valamint egy további intézmény adott pályázatra vonatkozó eseti akkreditációt kaphatott. Ezzel is bővült azon szektorok köre – többek között a környezetvédelem, turizmus, oktatás tekintetében -, melyekben megjelenő pályázati felhívásokra hazánknak több illetékes, pályázatra jogosult intézménye lesz. Bízunk abban, hogy ezen eredmények eléréshez hozzájárult az NFÜ közreműködésével kidolgozott új, egységes Kormányrendelet (311/2012. (XI. 7.)), mely követi a korábbi jogszabályokban megfogalmazott stratégiai célokat, de egyszerűbb feltételrendszert biztosít a pályázó intézmények számára. Továbbá a Twinning szakértőket érintő adózási szabályok egyszerűsítése is ösztönzőleg hathat az ikerintézményi program iránt újonnan érdeklődő intézményekre. 

Az intézmények által kijelölt Twinning felelősök aktív tájékoztatása, valamint a velük való rendszeres kapcsolattartás nyomán megállapítható, hogy a magyar intézmények különös figyelmet igyekeznek fordítani a megjelenő ikerintézményi pályázati felhívásokra. Többen is terveznek szervezni szakmai továbbképzéseket és tréningeket annak érdekében, hogy minél több szakemberrel megismertethessék ennek a pályázati lehetőségnek az ismérveit és vele járó előnyeit.

Nemzeti Ikerintézményi Koordinátorként továbbra is igyekszünk népszerűsíteni ezt az egyedülálló Programot a potenciális pályázók körében, és bízunk abban, hogy egyre több hazai intézmény fog részvételével hozzájárulni a kedvezményezett országok közigazgatási intézményeinek fejlesztéséhez és az európai uniós joganyag átvételéhez. Köszönjük a pályázásra jogosult intézmények aktív munkáját és további sok sikert kívánunk.