NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Inspiráció

Swiss Contribution_magyar

Svájcban 2006-ban népszavazás döntött arról, hogy Svájc a 2004-ben az EU-hoz csatlakozott új tagországok számára támogatást nyújtson. Annak ellenére, hogy ezek az országok sikeresen átálltak egy államilag irányított gazdasági rendről a piacgazdaságra, sok tekintetben elmaradnak a 15 régebbi tagállamtól. Az új tagországokban az egy főre jutó átlagos jövedelem körülbelül a fele a régebbi tagországokénak. A program alapvető célja, hogy a kibővült Európai Unióban csökkentse a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségeket.

A svájci parlament 2007. június 14-én jóváhagyta a Svájci Hozzájárulás pénzügyi keretét, melynek értelmében Svájc a 10 2004-ben újonnan csatlakozott ország részére egyszeri, vissza nem térítendő támogatásként összesen 1 milliárd svájci frank hozzájárulást biztosít. A programból Magyarország mintegy 30 milliárd forint támogatásban részesül; ezzel a kedvezményezett országok közül a harmadik helyet foglalja el.

A pályáztatás 2008-ban kezdődött, és a kiválasztási szakasz egészen 2012 tavaszáig tartott. A felhívások prioritási területenként más-más időpontban jelentek meg az NFÜ honlapján. Magyarország felelt a projektek kiválasztásáért, azonban minden projekt esetében Svájc hozta meg a végső döntést.

A hozzájárulás segítségével a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében közel negyven projekt és a pályázati alapokon keresztül százat is meghaladó kisprojekt valósul meg, melyek mindegyikére méltán lehet büszke Magyarország.

A Svájci-Magyar Együttműködési Programról, annak fejlesztési területeiről valamint a jóváhagyott projektekről részletesebben további információt tartalmaz a Svájci Hozzájárulás – A lehetőségek széles skálája című kiadvány is, mely inspirációt és ötleteket adhat a Pályamű elkészítéséhez. A kiadvány letölthető innen: Svájci Hozzájárulás –A lehetőségek széles skálája / Swiss Contribution –A Broad Range of Opportunities

A fejlesztési területekről bővebb információ a Svájci-Magyar Együttműködési Program hivatalos honlapjairól érhető el:
•    www.nfu.hu/svajci_hozzajarulas
•    www.svajcihozzajarulas.hu
•    www.svajcivil.hu
•    www.vati.hu/index.php?page=main&menu=19686&langcode=hu