NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

Uniós kifizetések (Ft) 2013.11.20.

Tájékoztatás az önkormányzati társulások átalakulási kötelezettségeivel és lehetőségeivel kapcsolatban2013. november 18.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján az önkormányzati társulások átalakulási kötelezettségeiről és lehetőségeiről 2013. június 21-én közlemény jelent meg a KEOP-1.1.1, KEOP-1.1.1/B, KEOP-1.1.1/C, KEOP-1.2.0, KEOP-1.2.0/B, KEOP-1.3.0, KEOP-1.3.0/B és KEOP-7.1.0 konstrukcióknál.

Az e közlemény mellékleteit képező útmutatók kibővültek, és az alábbiak szerint alkalmazandók:

Azokra a pályázókra, amelyek pályázatukat a pályázásra jogosultak körét érintően 2013. 06. és 07. hónapban módosult tárgyi pályázati felhívásokra nyújtották be, a módosított pályázati felhívás irányadó. Ebből következően, amennyiben a projektet több önkormányzat kívánja megvalósítani, jogi személyiséggel rendelkező társulási (pályázati felhívástól függően területfejlesztési társulási is) vagy tulajdonközösséget létrehozó együttműködési formában pályázhatnak.
Amennyiben a már működő társulásukat megszüntetik (a társulási megállapodásukat nem módosítják a jogi személyiségű társulásokra előírt szabályok szerint), tulajdonközösséget létrehozó együttműködési megállapodást szükséges kötniük. Az együttműködési megállapodás szövegezése során a közleményhez tartozó útmutatókban rögzített kötelező tartalmi elemek figyelembe vétele szükséges.

Azon kedvezményezetteknek, melyekre a fentiektől eltérően a pályázatuk benyújtási időpontja alapján korábbi pályázati felhívás vonatkozik, és így
-    a gesztor önkormányzat egyedüli kedvezményezettként kapott támogatói döntést, vagy a pályázat benyújtásakor nem jogi személyiségű társulás létrehozása következtében tagi szinten kezelt társulásként, együttműködésként (továbbiakban tagi szinten kezelt konzorcium) a tagönkormányzatok részesültek támogatói döntésben, illetve
-    a Támogatási Szerződésükben a gesztor önkormányzat, vagy tagi szinten kezelt konzorciumként a tagönkormányzatok szerepelnek kedvezményezettként,
nincs akadálya a projekt ilyen formában történő folytatásának és lezárásának. Ezért rájuk a gesztor vezetésével működő, a gesztort egyedüli tulajdonosi pozícióba helyező együttműködésekre irányadó javaslatok vonatkoznak, illetve az nincs kizárva, hogy tagi szinten kezelt konzorciumként az együttműködésben szereplő összes tag kedvezményezettként szerepeljen a támogatási rendszerben.