Vizsgálatok, ellenőrzések nyilvános megállapításai

2010-04-19 14:24
kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás

Jelentés a Nógrád Megyei Levéltár honlapjának szakfelügyeleti ellenőrzéséről

2010. március 16.

A levéltári szakfelügyelet 2010. évi ellenőrzési programja keretében, a programban megadott szempontok szerint, fenti időpontban vizsgáltam a Nógrád Megyei Levéltár honlapját, elsősorban közönség tájékoztatásában, a kutató- és ügyfélszolgálati feladatok támogatásában betöltött szerepét értékelve.

a) A levéltár rendelkezik önálló honlappal http://www.nogradarchiv.hu URL címen

b) A honlap jól áttekinthetően megadja a levéltár fő feladatairól, tevékenységi köreiről és a kapcsolatfelvétel lehetőségeiről szóló általános tájékoztatást, szerepel a részlegek címe, telefon- fax és internet elérhetőségei, nyitva tartása, az egyes részlegek illetékességi területének megjelölése, lehetőség van a munkatársakkal való közvetlen kapcsolatfelvételre. A laikus érdeklődők, a levéltárral először ismerkedők számára is jól értelmezhető áttekintést nyújt a levéltár történetéről, a gyűjtemény kialakulásáról és összetételéről, használatának módjáról. Az elvárható szinten, lényegre törően és szakszerűen megadja azt a tájékoztatást, ami a levéltárral való kapcsolatfelvételhez, a kutatás, ügyintézés megkezdéséhez szükséges, s ezt jól kidolgozott felépítéssel sikerül olyan módon megtennie, hogy böngészésre, visszatérésre, a tartalom újabb rétegeinek felfedezésére ösztönözze azt az érdeklődőt is, aki eredetileg csak egy konkrét információ kedvéért kereste fel a honlapot. Ebben a tekintetben jelentősen meghaladja a hazai levéltári honlapok átlagos színvonalát. Igen jól megoldott az is, hogy az egyes témák iránt részletesebben érdeklődőket a megfelelő tematikus honlapokhoz vezetik. Külön tartalmakat fejlesztettek ki a tanárok és a diákok számára, melyek alkalmasak érdeklődésük felkeltésére. A honlapon böngészőket célratörően vezetik el a fondjegyzékhez – amely 2009. áprilisi frissítésű és kereshető adatbázisként is rendelkezésre áll – valamint a Digitális Levéltár tartalmaihoz. A levéltárhoz ügyintézéshez szükséges iratok felkutatása, másolatok kiadása érdekében forduló állampolgárok a gyakori ügytípusokat illetően tömör tájékoztatást kapnak a rendelkezésre álló irategyüttesekről és arról, hogy milyen adatokat kell közölniük az eredményes kutatás érdekében. Igen hasznos az iratkezelőknek szóló menüpont, melyben a levéltár illetékességi körébe tartozó szervek találják meg az iratkezelési szabályzatok és irattári tervek elkészítéséhez és levéltári egyeztetéséhez szükséges információkat. A levéltári munka jogi hátterét gondosan összeállított jogszabálytár világítja meg. Dicséretes, hogy a levéltár munkatervének közzétételével is átláthatóvá teszik az intézményben folyó tevékenységet (jelenleg a 2009. évi munkaterv érhető el).
Az általános tájékoztatást nyújtó tartalmak sorából a kutatótermi szabályzat, a kutatótermi rend és a kutatási korlátozásokról szóló rövid, közérthető tájékoztatás hiányolható. A szolgáltatások díjszabása megtalálható.

c) A honlapról letölthető az ügyfélszolgálat keretében intézendő kérelmek benyújtásával kapcsolatos űrlap. Kutatószolgálati űrlapokat nem találtam.

d) Elérhető a levéltár fond- és állagjegyzéke adatbázis formájában is, 2009. tavaszi állapotot tükröz. Fond- és állagszintű leíró segédletek, valamint raktári jegyzékek nem találhatók, két kivétellel: a mozgóképgyűjtemény, valamint az MSZMP Megyei Bizottsága hangarchívumának jegyzékei érhetők el. Adatbázisok építése és internetes közzététele terén a levéltár élen jár a megyei levéltárak között. A Digitális Levéltárban az alábbi adatbázisok találhatók, melyek több esetben a digitalizált iratok képét is kutatásra alkalmas minőségben tartalmazzák: Rákóczi-szabadságharcra vonatkozó iratgyűjtemény (képekkel); nemesi közgyűlések jegyzőkönyveinek regesztái 1597-1603, 1652-1656 (képekkel); Holocaust-iratok gyűjteménye (teljes szövegű közlés, képekkel), 1956-os iratok gyűjteménye (teljes szövegű közlés, képekkel); pecsét- és címerfestmény adatbázis (képekkel); Nagy Iván történész iratainak adatbázisa; Szécsény képviselő-testületének jegyzőkönyvei 1872-1950; Nógrád Megyei Tanács üléseinek napirendi pontjai 1950-1990; MSZMP Megyei VB üléseinek napirendi pontjai 1957-1989; Balassagyarmati Járási Tanács VB üléseinek napirendi pontjai 1950-1971; Germanica-iratok.

Összegzés
A levéltárra jellemző az internet adta lehetőség innovatív kihasználása a közönségkapcsolati munkában, a kutatók és ügyfelek tájékoztatásában, és a megyei levéltárak között kivételesen széles körben teszi lehetővé konkrét kutatások elvégzését is interneten keresztül. A levéltár internetes megjelenését összességében dinamikus tartalomfejlesztés, felhasználóbarátság jellemzi, komoly mértékben támaszkodnak rá a levéltári alapfunkciók ellátásában. Mielőbbi célként javaslom kitűzni, hogy a fondjegyzékkel összekapcsolva elektronikusan rögzített raktári jegyzékek és egyéb segédletek is váljanak elérhetővé kereshető adatbázisként az interneten.


Budapest, 2010. március 18.

Dr. Sipos András
szakfelügyelő