ivóvíz, palackozott, természetes ásványvíz, forrásvíz, szikvíz, vízlágyítási és víztisztítási technológiával előállított víz, hemodializáló folyadék és az előállításukhoz használt kezelt víz, felszín alatti víz bakteriológiai és mikroszkópos biológiai vizsgálata,
fürdővíz (tápvíz, tisztított víz, medence víz, természetes fürdő) bakteriológiai vizsgálata,
fürdővíz (tápvíz) mikroszkópos biológiai vizsgálata,
felszíni víz (folyók, tavak), szennyvíz bakteriológiai vizsgálata,
élelmiszerek (hús és hústermékek, tej és tejtermékek, zsír, olaj, margarin, édesipari és sütőipari termékek, üdítőitalok, gabonafélék, hüvelyesek, fűszerek, táplálék kiegészítők, anyatej, anyatej-helyettesítő és kiegészítő tápszerek), kozmetikumok, környezeti minták (tamponos) bakteriológiai vizsgálata,