nyomtatás  nagyítás kicsinyítés 
Sármellék község önkormányzata képviselő testületének 13/2014 (VI.25.) önkormányzati rendelete
Hatályos:2020-01-01 -tól
Sármellék község önkormányzata képviselő testületének 13/2014 (VI.25.) önkormányzati rendelete
"Babakötvény" nevű önkormányzati támogatásról

Sármellék Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42.§ 1) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a „Babakötvény” nevű önkormányzati támogatásról az alábbi rendeletet alkotja:


  1. §.


(1) „Babakötvény” nevű önkormányzati támogatás a fiatal felnőttek életkezdésének megkönnyítését szolgálja. A támogatás célja:

a) Sármellék község lakosságának növelése,

b) a gyermeket vállaló szülők, illetve a sármelléki állandó lakóhelyű fiatalok anyagi támogatása,

c) Sármellék Önkormányzata által fenntartott oktatási intézmények gyermeklétszámának növelése,

d) a sármelléki lakos gyermekeknek a szülőfalujukhoz való identitásának növelése.


2. §.[1]


A támogatás induló összege: 50.000.- Ft rendkívüli települési támogatás, amely összeget a települési önkormányzat a családi pótlékra jogosult szülő által megnyitott Start-értékpapír számlára utal át.


3. §.


(1) A támogatásra jogosult minden 2011. január 1-jét követően született sármelléki lakóhelyű újszülött, akinek mindkét szülője, mindkét örökbefogadó szülője sármelléki állandó lakos, és életvitelszerűen Sármelléken él a gyermek születésének időpontjában.

(2) A támogatásra jogosult továbbá minden 2011. január 1-jét követően született sármelléki lakóhelyű újszülött, akinek egyedülálló szülője sármelléki állandó lakos, és életvitelszerűen Sármelléken él a gyermek születésének időpontjában.

(3) A támogatás kedvezményezettje az újszülött gyermek.


4. §.


(1)[2] A „Babakötvény” nevű önkormányzati támogatás tekintetében az alábbi juttatások állapíthatók meg:

a) A gyermek születésekor 20.000,- forint rendkívüli települési támogatás.

b) A gyermek 3 éves korában, amennyiben a szülő a sármelléki óvodába íratja be, a beíratást követően 20.000 Ft rendkívüli települési támogatás, kivéve ha a pedagógiai szakszolgálat szakértői véleménye a gyermek integrált óvodai nevelését nem javasolja.

c) A gyermek 6 éves korában (iskolaérettségkor), amennyiben a szülő a Sármelléki Általános Iskolába íratja be, és tanulmányait meg is kezdi az intézményben, – kivéve ha a pedagógia szakszolgálat szakértői véleménye alapján a gyermek az általános iskolában a többi tanulóval együtt nem oktatható, nem nevelhető – a tanévnyitót követően 30.000,- forint rendkívüli települési támogatás, amely összeget az önkormányzat a Start-értékpapír számlára utal.

d) A gyermek 14 éves korában, amennyiben a Sármelléki Általános Iskolában fejezi be eredményesen a tanulmányait, 30.000,- forint rendkívüli települési támogatás, amely összeget az önkormányzat a Start-értékpapír számlára utal.

 (2) Az (1) bekezdésben rögzített támogatások megállapításának feltétele a folyamatos sármelléki állandó lakóhely, életvitelszerű tartózkodás és a Sármellék településen működő oktatási intézményekben (óvoda, iskola) folyamatos tanulói jogviszony.


5. §.[3]


A támogatás megállapításával, valamint a 4.§-ban meghatározott juttatásokkal kapcsolatos hatáskörét a Képviselő-testület az Ügyrendi és Szociális Bizottságra ruházza át.


6. §.


(1) E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszíti a Sármellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének a „Babakötvény” kibocsátásáról szóló 1/2011. /I.28./ rendelete.

(2) E rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.




Sármellék, 2014. június 24.




Horváth Tibor                                                                                             Hetesi Krisztina

polgármester                                                                                                jegyző


Kihirdetve:

Sármellék, 2014. június 25.


Hetesi Krisztina

                                                                                                                      jegyző



[1]

Módosította: 15/2015. (IX. 18.) önkormányzati rendelet

[2]

Módosította: 10/2019. (VIII. 28.) önkormányzati rendelet

[3]

Módosította: 18/2019. (XII. 20.) önkormányzati rendelet

Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft.
Az Önkormányzati Rendelettárban elérhető szövegek tekintetében a Közlönykiadó minden jogot fenntart!