"Út az egészség felé" - Életmódprogramok Dévaványán című - TÁMOP-6.1.2/A-09/1-2010-0620 kódszámú pályázat


A magyar lakosság egészségi állapota mind a környező országokhoz viszonyítva, mind az európai országok tekintetében igen kedvezőtlen, így az egészségre nevelő, szemléletformáló és életmódprogramok különösen fontosak a népegészségügyi szempontból kiemelt területeken.

 

A fentiekre tekintettel az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében meghirdette az „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok” című pályázati felhívását.

 

Dévaványa Város Önkormányzata 2009. január 8-án pályázatot nyújtott be „Út az egészség felé” Életmódprogramok Dévaványán címmel. A TÁMOP-6.1.2/A-09/1-2010-0620 kódszámú pályázatunkat 2010. november 22-én a Strukturális Alapok Programiroda, mint közreműködő szervezet elbírálta és támogatásra alkalmasnak minősítette.

 

A megítélt támogatás összege 7.000.000,- Ft. A támogatás mértéke 100%, így az önkormányzatnak saját forrást nem kell biztosítani.

 

 

A pályázat megvalósításának időszaka 2011. 04.15. – 2011.11. 15.

 

 

A 6 hónapos projekt megvalósulásának időtartama alatt a projekt keretén belül segíteni kívánjuk Dévaványa település lakosainak az egészséges életmódhoz szükséges tudás, és készségek elsajátítását. Minden életkorban fontos a cselekvésen alapuló egészségtudatos magatartás megvalósítása, ennek érdekében a legjelentősebb egészségkockázati tényezők befolyásolásában célzott megelőzési-, és egészségfejlesztési programokkal.

 

Erre ad kiváló lehetőséget jelen pályázat, mely tartalmazza az egészséges táplálkozással, testmozgással, egészségi állapot felmérésével, illetve az energiaegyensúllyal kapcsolatos helyi aktivitásokat:

 

- fogyiklub, főzőklub, salátadélután, tanácsadás,

- úszás, női torna,

- kerékpártúrák,

- egészségsátor (testsúly- és vércukormérés, életmódbeli és táplálkozási tanácsadás) a település rendezvényein Kihívás Napja, Városnap, Dobfesztivál, Juliális Családi Nap, Családi csobbanás, Betakarítási ünnep

 

Az Egészségsátor keretében az egészséges táplálkozás, illetve energiaegyensúly (táplálkozás és testmozgás egyensúlya) megtartása, és/vagy visszaállítása érdekében, egészségügyi- és sportszakemberek biztosítására – helyi beszerzés keretében – RÉZ-Krajczár Szolgáltató és Tanácsadó Betéti Társaság (1119 Budapest, Csurgói út 39/b.) 2.000.000,-Ft bruttó áras ajánlatát hirdeti ki nyertesnek Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testülete.

 

A projekthez szükséges eszközöket, mint kézi súlyzó, tornaszőnyeg, vérnyomásmérő, testzsír-mérő, fogápolási modell, laptop, projektor, digitális fényképezőgép, oldalfalas sátor (pavilon) az Almus Pater Taneszköz- és Intézményellátó Zrt. Biztosítja.