A beruházásról

Dévaványa Város Önkormányzatának, az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Program keretén belül a KEOP-5.3.0/B/09 támogatási rendszeréhez, a "Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva" tárgyú program keretében benyújtott "Energetikai hatékonyság fokozása megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva Dévaványa Önkormányzat intézményeinél" címü KEOP-5.3.0/B/09-2010-0106 kódszámú pályázatát a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség képviseletében eljáró Energia Központ Nonprofit Kft., mint közremüködö szervezet támogatásra érdemesnek ítélte.

A pályázó a Dévaványa Városi Önkormányzat, amely mintegy 8260 állampolgár helyi ügyeinek ellátásáért felel. Az Önkormányzat szervezetét, feladatait és müködését a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény határozza meg.

Az önkormányzat az energiafelhasználás csökkentését fontos feladatának tekinti, amivel müködési költségei csökkentése mellett általános, országos célok elérését is szolgálni kívánja, így a véges energiahordozó-készletek kímélését, hazánk energiafüggöségének mérséklését, valamint a környezeti terhelés és a klímaváltozás kedvezö irányú befolyásolását. Az önkormányzat ezért arra az elhatározásra jutott, hogy az intézmények hövédelmének javítását az elavult nyílászárók cseréjével, az épületek höszigetelésével és biomassza tüzelésü kazánok telepítésével valósítja meg. Az energia-felhasználás racionalizálására irányuló épületenergetikai fejlesztés helyszíne tehát Dévaványa Város Önkormányzat Intézményei az alábbi felsorolásban:



A pályázat keretében korszerüsítendö épületek az Önkormányzat Intézményeinek Könyvtár, Általános Iskola és Óvoda épületek, amelyek eredeti nyílászárói a szerkezeti kialakításukon felül az elavultságuk, rossz müszaki állapotuk, így nem megfelelö záródásuk miatt is a mai elvárásoknál lényegesen nagyobb höveszteség okozói. Ugyancsak jelentös höveszteség forrása, hogy az épületek homlokzati szerkezetei nem rendelkeznek külsö höszigeteléssel.
A beruházás hosszú távú közvetlen céljaként a fütési höigények, illetve a fütési höigények kielégítéséhez szükséges földgáz-felhasználás jelentös mértékü csökkentése, kiváltása és ezáltal az energiaszámla mérséklése jelölhetö meg.

A közvetett célok között alapvetö jelentöségü a beruházás környezetvédelmi hatása, a kisebb fosszilis energiahordozó-felhasználással járó emisszió-csökkenés, így az üvegházhatású gázkibocsátás mérséklése. Ugyancsak közvetett, nemzetgazdasági szintü cél teljesítését segíti a beruházás révén elért kisebb energia-felhasználás hozzájárulása a hazai energiamérleg javulásához és ezzel az ország energiaimport-kitettségének mérsékléséhez.



A projekt megvalósításának idöszaka: 2012.április 01 - 2012. szeptember 30.

A projekt elszámolható összköltsége: 162.810.000,- Ft

Támogatás összköltsége: 97.686.000,- Ft