Vakok és Gyengénlátók

A földműves nyilvántartás


Bajai Járási Hivatal Járási Földhivatala

A földműves nyilvántartás
A földműves nyilvántartásba (földművesnek, termelőszervezetnek vagy üzemközpontnak) 2014. március 1-től lehet bejelentkezni. 2014. május 1-ig a nyilvántartásba vettek közül alakul meg - jegyzői közreműködéssel - a helyi földbizottság. A földműves nyilvántartást a járási földhivatalok vezetik.
A bejelentés formanyomtatványon történhet (letölthető a www.foldhivatal.hu weboldalon). Földműves státuszt az kaphat, aki elméleti és gyakorlati szakmai ismeretei alapján alkalmas a földön való gazdálkodásra.
A mezőgazdasági vagy erdészeti szakirányú képzettség igazolása (eredeti vagy közjegyző által hitelesített másolat alapján).

Földművesnek:
  • az iskolai végzettséget az 504/2013 (XII.29.) Kormányrendelet mellékletében felsorolt képzettség alapján;
  • ha nincs iskolai végzettség és nem is minősül őstermelőnek: NAV igazolás, hogy a bejelentőnek a mezőgazdasági tevékenységéből a megelőző 3 évben igazoltan árbevétele származott;
  • ha nincs iskolai végzettség, de őstermelő a kérelmező: őstermelői igazolvány és a megelőző 3 év lezárt értékesítési betétlapja, amely igazolja, hogy az ügyfélnek a mezőgazdasági tevékenységéből a megelőző 3 évben igazoltan árbevétele származott (közös őstermelők estében is). Ha még nem származhatott bevétele a mezőgazdasági tevékenységből, akkor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara területi szerve (falugazdász) igazolást ad ki erről (pl. ilyen, ha a szőlő, vagy gyümölcsös még nem fordult termőre).
  • ha termelőszervezet olyan tagjának minősül, aki legalább 3 éve legalább 25 %-os tulajdonosi résszel rendelkezik, személyesen közreműködik a mezőgazdasági tevékenységben: a vezető tisztségviselője által cégszerűen kiállított írásbeli nyilatkozat erre vonatkozóan.
Termelőszervezetnek:
  • cégnyilvántartásba bejegyzett cég esetén: cégbírósági bejegyzési határozat és aláírási címpéldány eredeti vagy közjegyző által hitelesített másolata (vagy erre való hivatkozás, és annak igazolása, hogy az ott szereplő adatok nem változtak, ezt a földhivatal a cégnyilvántartásból ellenőrzi:
  • a bejelentéshez csatolni kell továbbá az adóhatóság által kiállított igazolást, amely szerint a kérelmezőnek a benyújtást megelőző 3 évben az értékesítés nettó árbevételének több mint a fele a főtevékenysége szerinti mg-i tevékenységből ered;
  • legalább egy vezető tisztségviselőjének vagy a cégvezetőjének cégszerű nyilatkozatát, hogy a fennálló tagsági viszonyához kapcsolódóan folytatja e tevékenységet;
  • a vezető tisztségviselő vagy cégvezető nevére kiállított iskolai végzettséget igazoló okiratot eredetben vagy közjegyző által hitelesítve - ennek hiányában 3 éves üzemi gyakorlatot igazoló okiratot (ezt a falugazdász igazolja).
Üzemközpontnak:
  • ha kivett a művelési ága, igazolni kell a bejelentőnek, hogy használati joggal rendelkezik-e rajta;
  • ha van, rajta termőföld csak nyilatkozni kell, a használatot a földhivatal ellenőrzi a földhasználati nyilvántartásból
  • ha tulajdonjoga/haszonélvezete van, csak nyilatkozni kell, a földhivatal az ingatlan-nyilvántartásból ellenőrzi ezt.

A nyilvántartásba vételről a bejelentő az adatlap záradékolt másolatával értesül a bejegyzés után.

dr. Vörös Róbert
hivatalvezető
Bajai Járási Földhivatal

Névjegy

<<Vissza a Főoldalra


Hercegszántói
Polgármesteri Hivatal
6525 Hercegszántó, Dózsa Gy. u. 8.

+36-79-554-060
+36-79-554-061
phszanto@hercegszanto.hu


Ügyfélszolgálat:
Hétfő--Csütörtök:
07:30-12:30, 13:00-16:00
Péntek: 07:30-13:00


Feigl József polgármester

+36-79-554-060
polgarmester@hercegszanto.hu

Ügyfélfogadás:
Hétfő és Szerda:
13:00-16:00

Barta Lajos jegyző

+36-79-554-060
jegyzo@hercegszanto.hu

Gyakran keresett oldalak