HERCEGSZÁNTÓ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2/2016. (II. 12.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

az önkormányzat 2016. évi költségvetéséről

Hatályos: 2017. 02. 18

Hercegszántó Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 120. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljáró pénzügyi bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1. A rendelet hatálya


1. §

A rendelet hatálya Hercegszántó Község Önkormányzatára (a továbbiakban: önkormányzat), valamint az önkormányzat által fenntartott költségvetési szervre, a Hercegszántói Polgármesteri Hivatalra (a továbbiakban: polgármesteri hivatal) terjed ki.


2. A 2016. évi költségvetés bevételei, kiadásai és a költségvetés tartalék előirányzata


2. §

(1)[1] Az önkormányzat 2016. évi költségvetésének

a) bevételi főösszege 292 700 ezer forint,

b) kiadási főösszege 292 700 ezer forint.

(2) Az (1) bekezdés szerinti bevételi főösszeg bevételi forrásonkénti részletezését önkormányzat és polgármesteri hivatal szerinti megbontásban az 1. melléklet tartalmazza.

(3) Az (1) bekezdés szerinti kiadási főösszeg kiemelt előirányzatonkénti részletezését önkormányzat és polgármesteri hivatal szerinti megbontásban, a költségvetési egyenleg összegét működési bevételek és működési kiadások egyenlege és a felhalmozási bevételek és a felhalmozási kiadások egyenlege szerinti bontásban a 3. melléklet tartalmazza.

(4) Az önkormányzat és a polgármesteri hivatal bevételeit kormányzati funkciónként a 2. a. és 2. b. mellékletek tartalmazzák.

(5) Az önkormányzat és a polgármesteri hivatal kiadásait kormányzati funkciónként a 4. a. és 4. b. mellékletek tartalmazzák.

(6) Az önkormányzat és a polgármesteri hivatal egyéb működési célú kiadásait, pénzeszköz átadásait az 5. melléklet részletezi.

(7) Az önkormányzat és a polgármesteri hivatal felhalmozási kiadásait elkülönítetten, részletesen a 6. melléklet tartalmazza.

(8) Az önkormányzat és a polgármesteri hivatal tartalékok előirányzatait a 7. melléklet részletezi.

(9) Az önkormányzatnak több éves kihatású döntéseiből származó fizetési kötelezettsége 2016-ban nincs.

(10) Az önkormányzat, a közfoglalkoztatottak és a polgármesteri hivatal létszámkereteit a 8. melléklet határozza meg.


3. §

(1)[2] A 2. § (1) bekezdés b) pontjában jóváhagyott költségvetési kiadásokból

a) a működési célú általános tartalék 2 000 ezer forint,

b) a működési célú céltartalék 2 000 ezer forint,

c) a fejlesztési célú céltartalék 69 105 ezer forint.

(2) Az általános tartalékból a nem tervezhető, azonnali, gyors intézkedést igénylő kárelhárításra vagy veszély elhárításra, eseti 1 000 ezer forint mértékéig a polgármester jogosult rendelkezni. A polgármester a felhasználásról és annak indokairól a következő ülésen köteles tájékoztatni a Képviselő-testületet.

(3) A céltartalék összegéből 400 ezer forint az évközi többletigények, 400 ezer forint az elmaradt bevételek pótlására szolgál.


3. A 2016. évi költségvetés végrehajtásának szabályai


4. §

(1) Az önkormányzat gazdálkodásával összefüggő feladatokat a polgármesteri hivatal látja el.

(2) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert – a Képviselő-testület utólagos tájékoztatása mellett – a központi céljellegű pótelőirányzatok saját hatáskörben történő felosztására.

(3) A Képviselő-testület az önkormányzat 2016. évi költségvetéséről szóló rendeletét a központi pótelőirányzatok miatt negyedévenként, de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló felügyeleti szervhez történő megküldésének külön jogszabályban meghatározott határidejéig, december 31-i hatállyal, az addig bekövetkező ismert változások alapján módosítja.

(4) A (3) bekezdéstől eltérően, a Képviselő-testület költségvetést érintő minden döntésekor módosítani kell a rendeletet.

(5) Ha év közben a körülmények oly módon változnak meg, hogy ez az önkormányzat költségvetésének teljesítését jelentősen veszélyezteti, a Képviselő-testület pótköltségvetési rendeletével gondoskodik a gazdálkodás stabilitásának biztosításáról.

(6) A Képviselő-testület által jóváhagyott kiadási előirányzatok nem léphetők túl. A működési költségvetés dologi kiadásai között elsőbbséget kell biztosítani a közüzemi szolgáltatási díjak kifizetésének.

(7) A Képviselő-testület felhatalmazza a Pénzügyi Bizottságot a 2015. évi pénzmaradvány felülvizsgálatára. A pénzmaradvány jóváhagyásáról és a szabad pénzmaradvány felhasználásáról a Képviselő-testület dönt.

(8) 2016. évben egységesen valamennyi, az önkormányzattal vagy polgármesteri hivatallal foglalkoztatási jogviszonyban álló munkavállaló az alapbére 20%-ának megfelelő illetménykiegészítésre jogosult.


4. Záró rendelkezések


5. §

(1) Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2016. január 1. napjától kell alkalmazni.

(2) Ha a Képviselő-testület 2017. január 1-ig nem fogadta el az önkormányzat 2017. évi költségvetéséről szóló rendeletét és az átmeneti gazdálkodásról sem alkotott rendeletet, a polgármester jogosult az önkormányzatot megillető bevételek beszedésére, és az előző év költségvetési rendeletében meghatározott kiadási előirányzatok legfeljebb 5%-al megemelt, időarányos teljesítésére.

(3) Az átmeneti időszak alatt beszedett bevételeket és teljesített kiadásokat a 2017. évi költségvetési rendeletbe kell beilleszteni.

[1]

Módosította a 1/2017. (II. 17.) Ör. 1. § (1) bek. Hatályos 2017. II. 18-tól.

[2]

Módosította a 1/2017. (II. 17.) Ör. 1. § (2) bek. Hatályos 2017. II. 18-tól.