2.2   Az Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ

feladatairól, tevékenységéről szóló tájékoztató

Az intézmény a jogszabályokban és az alapító okiratban meghatározott feladatait a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL . törvényben foglaltak szerint látja el. Az OMgK országos feladatkörű, nyilvános, tudományos szakkönyvtár, költségvetési intézmény. Fenntartója a Vidékfejlesztési Minisztérium. A könyvtár az agráriumban tevékenykedő, határainkon inneni és túli – diák, oktató, kutató, gyakorlati szakember, vállalkozó, őstermelő stb. – érdeklődőket kívánja kiszolgálni. A magyar agrárágazat legjelentősebb szakkönyvtári gyűjteménye, emellett az agrár felsőoktatási könyvtárak és az ágazati szakkönyvtárak koordinációs központja. Közép- és Kelet-Európa agrárkulturális központja.

 

Az OMgK a FAO letéti könyvtára, gyűjti, feldolgozza, tárolja és szolgáltatja az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezetének kiadványait. Magyarországi központként részt vesz a FAO Agris adatbázisának építésében.

 

Mint dokumentációs központ szerkeszti a Magyar Mezőgazdasági Bibliográfiát, mezőgazdasági tárgyszójegyzéket szerkeszt, az Aleph integrált könyvtári rendszerben adatbázisokat épít és honlapjáról bárki számára elérhetővé teszi őket.

 

A könyvtár időről időre különféle rendezvényeket – agrárszakmai, agrárkulturális, valamint könyvtári témában – szervez, könyvbemutatókat, író – olvasó találkozókat tart, és galériájában képzőművészeti kiállításokat rendez.

 

A hagyományos könyvtári eszközökön kívül élni kíván az internet adta lehetőségekkel, honlapján digitális tartalmakat - cikkeket, könyveket, folyóiratokat - tesz közkinccsé.

 

A könyvtár kiadói tevékenységet is folytat, két folyóiratot szerkeszt és publikál honlapján, az Európai Unió Agrárgazdaságát és az Agrárkönyvtári Hírvilágot. Ajánlóbibliográfiákat állít össze és tesz közzé.

 

Mint ODR-tagkönyvtár, fontos feladatának tekinti a könyvtárközi kérések gyors, pontos teljesítését.

 

Agrár Szakirodalmi Szolgáltató Házat (amelyben, mint bemutatóteremben, mezőgazdasági szakkönyvek, illetve antikvár példányok találhatók, valamint a Magyar Mezőgazdaság Kft. folyóiratainak remittenda példányai szabadon elvihetők), illetve teleházat (Budai Teleház néven) működtet.

 

A könyvtár vezetése és munkatársai szakmai tudásuk legjavát adva, pozitív emberi magatartással segítik a magyar mezőgazdasági könyvtárügyet. Az intézmény valamennyi fejlesztése, szolgáltatása, rendezvénye ezt hivatott bizonyítani.