Bejelentkezés
Név:Jelszó:
erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Szociális Gondozó Központ alapító okirat módosítása
Előadó: T. Mészáros András polgármester
2017.10.16. hétfő 17:33

Javaslat a Szociális Gondozó Központ alapító okiratának módosítására


Tisztelt Közgyűlés! 

1. Városunkban a Szociális Gondozó Központ keretein belül 2012. május 18. napjától működik a szenvedélybetegek alacsonyküszöbű szolgáltatása. Ez egy olyan anonim szolgáltatás, amelynek célja a szenvedélybetegek és közvetlen környezetük minél szélesebb körének elérése, fogadása és ellátása. További cél a szerhasználatnak, valamint járulékos ártalmainak a csökkentése, az életet veszélyeztető helyzetek elhárítása, a változás elindítása és segítése, az életvitelbeli változás ösztönzése, a szenvedélybeteg egészségügyi kockázatainak csökkentése, és más ellátásba való továbbjuttatása. 

Az első években az ellátottak száma közel 100 fő volt, ám az elmúlt évek során ez a létszám jelentősen, 37 főre lecsökkent. A létszámcsökkenés alapvető okai abban keresendőek, hogy a szerhasználat változásával a vénásan használt anyagok megszűnőben vannak, helyettük pedig a könnyen hozzáférhető biofűvek használata került előtérbe, így például a tűcsere programra már csak egy fő tart igényt. Ugyanakkor az addiktológiai szolgáltatás megszűnése következtében az érintettek elsősorban Budapestre utaznak, így ott helyben keresik fel az egyes szolgáltatási formákat. 

Jelenleg a szenvedélybetegek részére biztosított szolgáltatásokat párhuzamosan az alábbi szolgáltatások is biztosítják: 

- a Család-és Gyermekjóléti Szolgálat keretén belül a Kábítószer Egyeztető Fórum,

- családsegítés során biztosított az információnyújtás, a családi konzultáció, a prevenciós feladatok, valamint a megkereső munka. 

Az igénybevevők számának drasztikus visszaesése, és az egyes szolgáltatások között fennálló párhuzamosságok a szenvedélybetegek alacsony küszöbű szolgáltatása megszüntetését teszik indokolttá. Ezért figyelemmel arra, hogy nem kötelező önkormányzati feladatról van szó, annak 2017. december 31. napjával történő megszüntetését javaslom, azzal, hogy a szolgáltatásnak jelenleg helyet adó Érd, Emma u. 8. szám alatti ingatlan a továbbiakban a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat nyitva álló helyiségeként működjön tovább. 

2. A szociális foglalkoztatás, ezen belül a munka-rehabilitációs és a fejlesztő-felkészítő foglalkoztatás szabályait 2006-tól tartalmazta a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény. Ugyanakkor a törvény 2017. április 1. napjától ezt a szociális foglalkoztatási formát megújította.

Ennek eredményeként a foglalkoztatásban résztvevő egyének képességeinek, készségeinek fejlesztése lett az elsődleges cél, melynek keretében a tevékenység egyszerre ad foglalkoztatási és fejlesztési szolgáltatási elemet (például kompetenciafejlesztést, készségfejlesztést) az érintett számára. A foglalkoztatás ugyan nem éri el az akkreditált foglalkoztatás formáját, de megkülönbözteti azt a terápiás célú tevékenységtől. Mivel az ehhez a tevékenységhez kapcsolódó kormányzati szakfeladatszámok is megváltoztak, azokat az alapító okiratban is aktualizálni kell. 

A fentiek alapján első lépcsőben a megszüntetendő szolgáltatásra utaló szövegrészek törlése, illetve a megváltozott kormányzati funkció kódok átvezetése történik meg, majd 2018. január 1. napjával kerül sor az Emma u. 8. szám alatti ingatlannak a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat telephelyeként történő megjelenítésére. 

Egyúttal tájékoztatom a T. Közgyűlést, hogy a fenti döntés végrehajtásának érdekében a szenvedélybetegek alacsonyküszöbű ellátásának nyilvántartásból való törlése iránt intézkedem. 

Kérem a Tisztelt Közgyűlést az előterjesztés megvitatására és határozati javaslat elfogadására! 

Érd 2017. október 2.

 

T. Mészáros András

 

 

HATÁROZATI JAVASLAT I.

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése a Szociális Gondozó Központ 68/2017. (III. 23.) határozattal elfogadott alapító okiratát a törzskönyvi nyilvántartásba történő bejegyzés napjától az 1. számú melléklet szerint módosítja, és elfogadja a 2. számú mellékletben szereplő egységes szerkezetbe foglalt alapító okiratot. 

A Közgyűlés felkéri a polgármestert, hogy a módosító okiratot a Közgyűlés nevében írja alá. 

Határidő: a határozat továbbítására – a 368/2011. (XII.31.) Korm. rendelet szerint

Felelős: T. Mészáros András polgármester 

A szavazás módja: nyílt szavazás, minősített többség szükséges.

HATÁROZATI JAVASLAT II.

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése a Szociális Gondozó Központ …./2017 (X.26.) határozattal elfogadott alapító okiratát 2018. január 1. napjától a 1. számú melléklet szerint módosítja, és elfogadja a 2. számú mellékletben szereplő egységes szerkezetbe foglalt alapító okiratot. 

A Közgyűlés felkéri a polgármestert, hogy a módosító okiratot a Közgyűlés nevében írja alá. 

Határidő: a határozat továbbítására – a 368/2011. (XII.31.) Korm. rendelet szerint

Felelős: T. Mészáros András polgármester 

A szavazás módja: nyílt szavazás, minősített többség szükséges.


 

Nyomtatás