Bejelentkezés
Név:Jelszó:
erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Szennyvízprogramban megvalósult vagyonelemek átvétele
Előadó: T. Mészáros András polgármester
2017.11.09. csütörtök 16:05

Javaslat az Érd és Térsége Szennyvízelvezetési- és Szennyvíztisztítási Programban megvalósított vagyonelemek átvételére és a vagyonátadás nyomán fizetendő ÁFA megfizetésével kapcsolatos döntések meghozatalára


Tisztelt Közgyűlés! 

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata, Diósd Város Önkormányzata és Tárnok Nagyközség Önkormányzata, mint alapító tagok önkéntes és szabad elhatározásukból, egyenjogúságuk tiszteletben tartásával, a kölcsönös előnyök és az arányos teherviselés alapján, közös cél és feladat megvalósítása érdekében önálló jogi személyiséggel rendelkező Önkormányzati Társulás (a továbbiakban: Társulás) létrehozását határozták el a közöttük 2008. február 18-án létrejött Társulási Megállapodás alapján. 

A Társulás célja elsősorban a tag önkormányzatok szennyvízágazati fejlesztéseinek hatékonyabb és célszerűbb megoldása, kapcsolódó közműberuházások az Érd és Térsége Szennyvízelvezetési- és Szennyvíztisztítási Program (a továbbiakban: Program) keretében. 

A Program végrehajtása során – tekintettel arra, hogy az Önkormányzatoknak nem állt a megvalósításhoz elegendő pénzügyi forrás rendelkezésre –  a Társulás az Európai Unió Strukturális Alapjai Környezet és Energia Operatív Program pénzügyi támogatásának (továbbiakban: KEOP támogatás)  céljából pályázatot nyújtott be és nyert el. A KEOP -1.2.0/2F-2009-0001 számon elnyert „Érd és Térsége szennyvíztisztító telep rekonstrukciója és bővítése és a szennyvízelvezető rendszer fejlesztése” elnevezésű pályázati projekt megvalósítására vonatkozó eredeti Támogatási Szerződés 2009. augusztus 17-én került aláírásra. A projekt a Támogatási Szerződés tartalmának megfelelően megvalósult, azonban a Közgyűlés döntésének megfelelően a Program azon részeit is meg kellett valósítani, amelyet a KEOP nem finanszírozott. 

A Társulás pályázatot nyújtott be az Önerő Alapról szóló 285/2012.(X.9.) Kormányrendelet  szerint, amelyet a Program során megvalósult beruházásokra használt fel. 

A Társulás a Program megvalósítása során a KEOP és Önerő Alap által nem finanszírozott költségeket az önkormányzatok által biztosított pénzügyi forrásból fedezte. 

A Társulási Megállapodás XIII. 3.8. pontjában Tagok kötelezettséget vállaltak arra, hogy Tagi jogaikat akként gyakorolják, hogy a Program során létrehozott vagyonelemeket a Társulás a  Tagoknak köteles átadni. A vagyonelemek kiadásánál a vonatkozó jogszabályokban és szakmai állásfoglalásokban foglalt előírásoknak megfelelően kell eljárni. Ezért a Program befejezésével a Program során keletkezett vagyonelemek a Társulásban részt vett önkormányzatok részére kerülnek átadásra, a felek közötti megállapodásoknak megfelelően. Ennek elveit a javasolt vagyonátadási megállapodás 2. sz. mellékletében rögzítik a felek. 

A Program eredményeként létrejövő létesítmények tulajdoni arányairól eredetileg a Társulásban résztvevő önkormányzatok a Társulási Megállapodásban állapodtak meg.

Tárnok Nagyközség Önkormányzata annak ellenére nem szerepelt eredetileg az érdi regionális szennyvíztisztító tulajdoni lapján, hogy annak létrehozásához anyagilag hozzájárult, és az elmúlt évtizedekben a felek többször kísérletet tettek ennek rendezésére. Ezen előzményekre tekintettel az a javaslat született, hogy a teljes tisztítótelepre vonatkozzon (a régire és az újra együttesen) a Társulási Megállapodásban rögzített tulajdonosi arány felosztás. Ezzel lezárható az évtizedek óta húzódó tulajdoni arányok tisztázása. 

Ezért javaslom, hogy a Tag Önkormányzatok állapodjanak meg abban is, hogy az őket illető tulajdoni arányokat földhivatali bejegyzésre  alkalmas külön dokumentumban rögzítik.

Az EU kötelezése alapján létrehozott iszaptelep területének tulajdonjoga a beruházás megkezdése előtt is Érd Megyei Jogú Város tulajdonában állt. A Tagok megállapodása értelmében az ezen az ingatlanon létrejött vagyon tulajdonjogának megosztása az előzetesen tervezett beruházási költség szerint a hálózatokra számolt arányoknak megfelelően történne.

Tekintettel azonban arra, hogy Társulás részére az önerő biztosítása is eltérő arányban történik, illetve a jövőbeli iszapteleppel kapcsolatos tulajdonosi döntések meghozatala szempontjából célszerűnek látszik, a Társulás az iszaptelepen létrejövő vagyonelemek 100%-át Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának adja át.

A Tagok megállapodása értelmében a helyi csatornahálózatok és a helyi érdekű gyűjtővezetékek, úton és csapadékvíz-elvezető rendszeren végzett beruházások annak a települési önkormányzatnak a tulajdonába kerülnek, amelynek területén az megvalósult.

Az alapvezeték és hozzátartozó átemelő műtárgyak tulajdonosai az egyes települések közigazgatási határain belül az illetékes Önkormányzatok lesznek.

Az egyéb eszközök tulajdonjogának megosztása az előzetesen tervezett beruházási költség szerint a hálózatokra számolt arányoknak megfelelően történik.

A házi átemelő berendezések tulajdonjoga a területileg érintett Önkormányzat tulajdonába kerül át.

A Program megvalósítása során a Társulás azon költségei, amelyek a számviteli szabályok szerint nem aktiválhatóak a vagyonelemekre, nem kerülnek átadásra.

Ezért az átadás során az Érd és Térsége Szennyvízelvezetési és Szennyvíztisztási Önkormányzati Társulás által Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának átadandó vagyon értéke mindösszesen nettó 25.584.616.294 forint. Az átadásról számlát állít ki a Társulás.

Tekintettel arra, hogy az Áfa törvény szerint az átadás ellenérték fejében történő értékesítésnek minősül, ezért az átadás során kiállítandó számla alapján a Társulásnak mindösszesen 8.702.842.981 Ft Áfa fizetési kötelezettsége keletkezik, amely az egyes önkormányzatok vonatkozásában az alábbiak szerint oszlik meg:

-          Érd:                6.907.846.399 Ft

-          Diósd:             1.032.953.823 Ft

-          Tárnok:              762.042.759 Ft

Tekintettel arra, hogy ugyanabban az ÁFA fizetési időszakban a Társulásnak ÁFA befizetési kötelezettsége, míg az egyes önkormányzatoknak ugyanolyan értékben visszaigénylendő ÁFA jogosultsága keletkezik, célszerűnek látszik az ÁFA tartalomnak megfelelő mértékű tartozás átvállalása az adott önkormányzatok részéről. Ezáltal a befizetendő és visszaigénylendő ÁFA összevezetésével lehet teljesíteni az ÁFA megfizetési kötelezettségeket.

A tartozásátvállalásra az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Art.) 36. § (1) bekezdésében, valamint a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 6:203. §-ában foglalt tartozásátvállalásra vonatkozó szabályok szerint van lehetőség.

Ennek megfelelően a javaslat szerint minden tagönkormányzat a rá eső ÁFA összegének megfelelő összeget vállal át és erről egyidőben háromoldalú megállapodást köt a Társulás – NAV - tagönkormányzat. Így az Érd Önkormányzatára eső átvállalandó összeg: 6.907.846.399 Ft. 

A nettó összeg tekintetében az önkormányzatoknak nem keletkezik fizetési kötelezettségük, hiszen a vagyonelemeket a részvételükkel létrehozott Érd és Térsége Szennyvízelvezetési és Szennyvíztisztítási Önkormányzati Társulás a nevükben megszerzett pályázati támogatási forrásokból illetve a Társulás részére átadott pénzeszközökből valósította meg. 

Így az ÁFA összegének átvállalásán kívül a Társulásnak egyéb követelése az önkormányzatok irányába a Vagyonátadási Megállapodás alapján nem lesz. 

A fentieknek megfelelően kérem a határozati javaslatok elfogadását! 

Érd, 2017. november 8. 

T. Mészáros András

 

HATÁROZATI JAVASLAT I. 

1. Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése az Érd és Térsége Szennyvízelvezetési és Szennyvíztisztítási Program során az Érd és Térsége Szennyvízelvezetési és Szennyvíztisztítási Önkormányzati Társulás által létrehozott vagyonelemeket 25.584.616.294,- Ft értéken átveszi és törzsvagyoni körbe helyezi.

2. A Közgyűlés felkéri az Alpolgármestert, hogy a határozat melléklete szerinti tartalommal  a Vagyonátadási Megállapodást aláírja Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata részéről.

3. A Közgyűlés felhatalmazza a Polgármestert, hogy az Érd és Térsége Szennyvízelvezetési és Szennyvíztisztítási Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsában Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata részéről a határozat melléklete szerinti tartalommal  a Vagyonátadási Megállapodás megkötését jóváhagyja. 

Határidő: 2017. november 30.

Felelős: T. Mészáros András polgármester; Simó Károly alpolgármester

Szavazás módja: nyílt szavazás, egyszerű többség szükséges.

Vagyonátadási megállapodás

Átadott vagyon 

 

HATÁROZATI JAVASLAT II. 

1.      Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése az Érd és Térsége Szennyvízelvezetési és Szennyvíztisztítási Önkormányzati Társulás által a Vagyonátadási Megállapodás alapján 2017. november 30-án kibocsátandó számlán szereplő, a Társulást, mint eredeti adóst terhelő fizetési kötelezettséget, valamint annak kamatait és pótlékait, mindösszesen 6.907.846.399,- Ft ÁFA értékben az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCIII. törvény 36. § (1) bekezdésében, valamint a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:203. §-ában foglalt tartozásátvállalásra vonatkozó szabályok szerint átvállalja.

2.      A Közgyűlés az átvállalt tartozást, a visszaigénylendő ÁFÁ-ból eredő követelése terhére történő átvezetéssel kívánja rendezni, ezért kéri a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, hogy a részére várhatóan járó 6.907.846.399,- Ft  követelésből az átvállalt tartozásnak megfelelő összeget az eredeti adós adószámlájára általános forgalmi adó befizetés jogcímén - a tartozásátvállalás jóváhagyását követően - vezesse át.

3. A Közgyűlés felkéri az alpolgármestert a határozat melléklete szerinti tartalommal a háromoldalú Tartozásátvállalási Megállapodást aláírja.

4. A Közgyűlés felhatalmazza a Polgármestert, hogy az Érd és Térsége Szennyvízelvezetési és Szennyvíztisztítási Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsában Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata részéről a határozat melléklete szerinti tartalommal a háromoldalú Tartozásátvállalási Megállapodás megkötését jóváhagyja. 

Határidő: 2017. december 31. 

Felelős: T. Mészáros András polgármester; Simó Károly alpolgármester 

Szavazás módja: nyílt szavazás, egyszerű többség szükséges.

Tartozásátvállalási megállapodás 

 

Nyomtatás