Bejelentkezés
Név:Jelszó:
erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Érdi Technológiai és Innovációs Park létrehozása - ingatlanhasznosítás
Előadó: T. Mészáros András polgármester
2017.10.20. péntek 12:00

Javaslat az érdi 0187/3 hrsz-ú önkormányzati ingatlan hasznosítására az „Érdi Technológiai és Innovációs Park” létrehozása céljából

Tisztelt Közgyűlés!

Önkormányzatunk törvényben előírt feladata a helyi gazdaság fejlesztése, a helyi gazdasági potenciál növekedési feltételeinek biztosítása. Ezért folyamatosan keressük azokat a lehetőségeket, amely révén a meglévő gazdasági szereplők tevékenysége bővülhet, ezen kívül új gazdasági szereplők telepedhetnek meg városunkban. Ezáltal a helyi gazdaság erősödhet, a helyi adóbevételek növekedhetnek.

Az iparűzési adóbevételt az elmúlt 10 évben közel duplájára sikerült növelnünk, mindezt úgy, hogy a legkisebb forgalmú cégek számára 0%-ra csökkentettük ezt az adóterhet. 

Célunk az, hogy a következő években ezt ismét megduplázzuk, leginkább a gazdasági tevékenység növekedésének ösztönzésével, új szereplők belépésével.

Önkormányzatunkhoz az elmúlt időszakban több olyan megkeresés érkezett, amely kapcsán nyilvánvalóvá vált, hogy szükséges kialakítani egy olyan gazdasági területet, ahol magas hozzáadott értékű, leginkább kutatás-fejlesztési tevékenység folytatására alkalmas feltételek biztosíthatóak. Több területet is megvizsgáltunk, amely alkalmas lehetne erre a szerepre, azonban a tulajdonjogi kérdések és közművesítés tekintetében eltérőek a különböző területek adottságai.

A fent leírt célokat tekintve, a magas hozzáadott értéket teremtő „Érdi Technológiai és Innováció Park” I. ütemének megvalósításához megfelelőnek tűnik a 0187/3 hrsz-ú (jelenleg) szántó besorolású területünk. Érd város területén jelenleg ez az egyetlen olyan ingatlan, melynek mérete, építési övezete, tulajdonviszonya és közlekedési lehetőségei egy kutatás–fejlesztési park kialakításának azonnali megindítását lehetővé teszi.

Az önkormányzat tulajdonát képezi az érdi „Gulyás tanya” néven ismert terület közelében található 0187/3 hrsz-ú, közel hat hektár (57889 m2) nagyságú, jelenleg szántó művelési ágú ingatlan. A Helyi Építési Szabályzat szerint a terület jelenleg is gazdasági, ipari szolgáltató (GISZ-1) övezeti besorolású. A terület fekvése alapján lehetőség van további ütemek kialakítására is. 

Ahhoz azonban, hogy a terület alkalmas legyen, előzetes eljárások lefolytatására van szükség. A szántót jelenleg haszonbérlő műveli, ezt a jogviszonyt a szerződésben foglaltak szerint fel kell mondani. Ezt követően elő kell készíteni és be kell nyújtani a földhivatal felé a terület más célú hasznosítására vonatkozó kérelmet. A földvédelmi járulék kifizetésére várhatóan a más célú hasznosítás megkezdésekor, 2018-2019-ben kerülne sor.

Az Érdi Városfejlesztési Kft bevonásával felmértük a terület közművel való ellátottságát és elkészítettük a teljes közművesítés előzetes költségbecslését, amely maximum 300.000.000 Ft-ba kerül.

Erre pályázati forrásokat kell keresnünk, amelynek segítségével a közművesítés elvégezhető és a kiajánlás így teljes közművesített területekre vonatkozhat. Az előzetes felmérések, előkészítő munkák elvégzésére a pénzügyi fedezetet az Érdi Városfejlesztési Kft részére 1 millió Ft értékben biztosítani szükséges.

Kérem a Tisztelt Közgyűlést, tárgyalja meg az előterjesztést és a mellékelt határozati javaslatot fogadja el! 

Érd, 2017. október 17.

 

 

T. Mészáros András

HATÁROZATI JAVASLAT

1.      Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése - az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata vagyonáról és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 13/2012. (III.27.) önkormányzati rendelet 27. § (1) bekezdésében foglalt jogkörében eljárva, a tulajdonát képező 0187/3 ingatlant tartja megfelelőnek az „Érdi Technológiai és Innováció Park” létrehozására, azt a szempontot is figyelembe véve, hogy a terület fekvése alapján lehetőség van a további ütemek kialakítására. 

2.      A Közgyűlés felkéri a Polgármestert, hogy vizsgálja meg a terület közművesítésére vonatkozó pályázati lehetőségeket, és szükség esetén nyújtsa be az ehhez szükséges pályázatot Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében. 

3.      A Közgyűlés Felkéri a Polgármestert, hogy az Érdi Városfejlesztési és Szolgáltató Kft. bevonásával végezze el a terület gazdasági tevékenységre alkalmassá tétele érdekében az előzetesen szükséges előkészítő feladatokat. Ehhez a Városfejlesztési és Szolgáltató Kft. részére 1.000.000 Ft-ot biztosít a város költségvetésének általános tartaléka terhére. 

4.      A Közgyűlés felhatalmazza a Polgármestert a területre jelenleg érvényes és hatályos haszonbérleti jogviszony felmondására és a haszonbérlővel való elszámolásra. A felmondást lehetőség szerint a más célú hasznosítás megkezdésének időpontjához szükséges kötni. 

5.      A Közgyűlés felkéri a Polgármestert az „Érdi Technológiai és Innovációs Park” I. ütemének kialakítása céljából a 0187/3 ingatlan (57889 m2) más célú hasznosítására vonatkozó földhivatali eljárás kezdeményezésére. 

6.      A Közgyűlés felhatalmazza a Polgármestert a leendő „Érdi Technológiai és Innovációs Parkba” betelepülni kívánó gazdasági szereplőkkel és/vagy érdekelt felekkel való tárgyalások lefolytatására és a hasznosításra vonatkozó konstrukciók kidolgozására. 

Határidő: 2. pont tekintetében: azonnal

3. pont tekintetében: 2018. január 31.

4. pont tekintetében: 2017. november 15.

5. pont tekintetében: 2018. március 31.

6. pont tekintetében: 2018. március 31. 

Felelős: T. Mészáros András polgármester 

A szavazás módja: nyílt szavazás, egyszerű többség szükséges

 

 

1. sz. melléklet

Terület ismertetése 

Az Innovációs Központ az Érd 0187/3 HRSZ-ú ingatlanon kerülne kiépítésre. A terület a rendezési terveknek megfelelően Gazdasági Ipari Szolgáltató terület GISZ-1 besorolásban található, mely alkalmas az innovációs központ kialakítására. 

A terület közlekedési elérhetőség szempontjából jól megközelíthető mivel az ingatlan az M6-os autópálya a 7. sz. főút és a 40. sz. Budapest – Pusztaszabolcs vasútvonal térségében helyezkedik el.

Infrastruktúra

Az érintett ingatlan közművek tekintetében részben ellátott. A fejlesztési terület jelenleg a 0186 hrsz-ú önkormányzati tulajdonú murvás útról közelíthető meg. 

- Víz: Az ingatlannal szemben található egy 200O AC kút, melyről a leágazás kiépíthető. A vezeték iszaptalanítása és takarítása szükséges, a rákötés előtt.

- Csatorna: A gravitációs csatorna ~800 méterre található a Szajkó utca és a Páva utca kereszteződésénél. A gravitációs csatornát az ingatlanra 200O KG PVC átmérővel kell kiépíteni.

- Áram: A 0187/3 hrsz-ú fejlesztési terület túloldalán a meglévő kút áramellátása a Szajkó utca és a Páva utca kereszteződésénél található transzformátor állomás állomásról történik 3x16A földkábelen keresztül. A meglévő jelenlegi földkábel - a terület távlati fejlesztési lehetőségeit figyelembe véve - kevés fejlesztése szükséges, legalább 3x250A-ra. Ehhez a meglévő transzformátor cseréje és a földkábel rekonstrukciójára van szükség.

- Gáz: A gázvezeték a 0186 hrsz-ú út mellett a fejlesztési területtől mintegy 350 méterre található, mely vezeték kiépítése szükséges. A vezeték kis- középnyomású vezeték, mely az ingatlan gázellátását biztosítani tudja.

- Út: A fejlesztési terület a 7. sz. főút meglévő útkereszteződéséről közelíthető meg. Az úton a csomóponttól mintegy 50 méterig szilárd burkolat található, utána szórt murvás út vezet a 0187/3 hrsz-ú ingatlan felé. A terület feltárásával szükséges a meglévő földút szilárd burkolattal történő kiépítése 2x3.5 méter szélességben a hozzá tartozó csapadékvízelvezetéssel együtt.

 

Nyomtatás