Bejelentkezés
Név:Jelszó:
erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Fogorvosi körzetek megosztása, háziorvosi rendelet módosítása
Előadó: dr. Bács István alpolgármester
2017.10.16. hétfő 17:10

Javaslat az egyes alapellátási fogorvosi körzetek megosztásával és működtetésével kapcsolatos döntések meghozatalára, valamint a háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi és a területi védőnői körzetekről szóló 64/2011. (VIII.1.) önkormányzati rendelet módosítására

Tisztelt Közgyűlés! 

A háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi és a területi védőnői körzetekről szóló 64/2011. (VIII. 1.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) módosításának szükségességét a jogalkotásról szóló 2010. CXXX. törvény (továbbiakban: Jat.) 18. §-ára figyelemmel, részletesen az alábbi okokkal és célokkal indokolom: 

Az 1., 3. és 8. vegyes fogorvosi körzeteket a  Szimicsku-Dental Kft. (továbbiakban: egészségügyi szolgáltató) látja el dr. Király Attila, dr. Mocsári Gergely és dr. Szimicsku Róbert fogorvosok személyes közreműködése mellett. A fogorvosok kérelmet nyújtottak be, melyben az egészségügyi szolgáltató által működtetett vegyes fogorvosi körzetekből két új vegyes fogorvosi körzet kialakítását kérik. Kérelmüket azzal indokolták, hogy a jelenlegi körzetekben az ellátottak száma túl magas, mely hatással van az ellátás minőségére, és a finanszírozásukat degresszióssá, (alulfinanszírozottá) teszi. Mivel az orvosok maguk kérik a körzetmódosítást, az ebből esetlegesen őket érő kár érvényesítéséről nyilatkozatukban lemondtak. 

A praxisok jelenleg a Dr. Romics László Egészségügyi Intézményben biztosított fogorvosi rendelőben működnek (Érd, Felső utca 39-41.). A 2016. december 31-ei állapot szerint az 1. körzet (Dr. Király Attila) lakosságszáma: 6625 fő, a 3. körzet (Dr. Mocsári Gergely) lakosságszáma: 6878 fő, a 8. körzet (Dr. Szimicsku Róbert) lakosságszáma: 7200 fő volt. 

A tervek szerint a fenti körzetek megosztásával újként jönne létre a 13. és a 14. körzet, ahol a fogorvosi feladatokat Dr. Kiss Lilla, és Dr. Szabadi László személyesen, az egészségügyi szolgáltató alkalmazottjaiként látnák el. Az orvosok praxissal nem rendelkeznek, a feladat ellátásához szükséges személyi feltételeknek megfelelnek. 

Az új körzetek kialakítása esetén az egészségügyi szolgáltató két praxist (3. és 8. körzet) a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény mellett épülő Egészségházban, az Érd Felső utca 43. szám alatti új rendelőben működtetne heti 30 órás munkaidőben, ahol vállalná a személyi és tárgyi feltételek saját erőből történő kialakítását, illetve működtetését a 60/2003 (X.20.) ESzCsM rendeletben meghatározott szakmai minimumfeltételeknek megfelelően.

Az új működési rend a negyedik ütemben megvalósuló fogorvosi rendelőknek helyet adó ingatlan használatbavételi engedélyének jogerőre emelkedésétől valósulhat meg, várhatóan 2017. november 1-jétől. 

Az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól 43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet 22.§-a alapján a területi ellátási kötelezettséggel működő új vegyes fogorvosi szolgálatra akkor köthető finanszírozási szerződés, ha a területhez tartozó lakosság száma eléri vagy meghaladja a 3600 főt. Nem köthető új fogászati alapellátási szolgálatra finanszírozási szerződés, ha az új szolgálat létesítése következtében az ellátással érintett település területén lévő finanszírozott szolgálatra jutó lakosságszám vegyes szolgálat esetén 3600 fő alá csökken. 

A 2016. december 31-i adatok alapján a jelenlegi 1. 3. és 8 körzet összesen 20703 lakos ellátást biztosítja. Ezen lakosságszámnak megfelelően valóban indokolt az új körzetek kialakítása, amely az alábbiak szerint alakulna ki: 

Megosztás utáni lakosságszám: 

1 körzet: 0-18 éves korig: 696 fő; 19-62 éves korig: 2684 fő; 63 éves kor felett: 896 fő;

Összesen: 4276 fő

3 körzet: 0-18-éves korig: 930 fő; 19-62 éves korig: 2648 fő; 63 éves kor felett:771 fő; Összesen: 4349 fő”

8 körzet: 0-18-éves korig: 841 fő; 19-62 éves korig: 2539 fő; 63 éves kor felett:716 fő; Összesen: 4096 fő”

13 körzet:0-18-éves korig: 886 fő; 19-62 éves korig: 2652 fő; 63 éves kor felett:771 fő; Összesen: 4309 fő”

14. körzet: 0-18-éves korig: 921 fő; 19-62 éves korig: 2672 fő; 63 éves kor felett:687 fő; Összesen: 4280 fő” 

Az újként létrejövő 13. és 14. körzetekre vonatkozó praxisjog megszerzése érdekében előszerződést kell kötni Dr. Kiss Lilla és Dr. Szabadi László fogorvosokkal. A praxisjog megszerzése után pedig feladat-ellátási szerződést kell kötni a két orvos foglalkoztatását vállaló egészségügyi szolgáltatóval. 

Az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény (továbbiakban: Eatv.) 6. §-a alapján az egészségügyi alapellátások körzeteit a Kormány által kijelölt praxiskezelő által megadott szempontokat figyelembe véve, az alapellátásért felelős országos módszertani intézet véleményét kikérve lehet megállapítani és kialakítani. 

A Kormány által kijelölt praxiskezelő, és az alapellátásért felelős országos módszertani intézet feladatait ugyanaz a szervezet, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ látja el, mely által a fogorvosi körzetek kialakításához 2017. április 1-jén közzétett szempontrendszert megvizsgáltuk és a körzet-módosítás tekintetében az abban foglaltakat figyelembe vettük, illetve részükre a körzet-módosítási javaslatot véleményezésre megküldtük, ellenkező véleményt nem fogalmazott meg. 

Az Eatv. 5. § (2) bekezdése alapján az alapellátás nyújtását érintő jogviszony megváltoztatásáról szóló döntésének meghozatala során a települési önkormányzat kikéri az alapellátást végző orvos, illetve védőnő véleményét. Jelen esetben a körzetek kialakítása az érintett orvosok kérelmére, velük folyamatosan egyeztetve történt meg, így véleményük figyelembevétele megvalósult. 

Az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló 2006. évi XCVII. törvény 2. § db) pontja szerint a szakmai kamara ugyancsak véleményezési jogot gyakorol az egészségügyi tevékenység szervezeti vagy működési rendjét érintő állami, egészségbiztosítási, helyi önkormányzati döntések meghozatalánál. Ennek megfelelően a javaslatot a Magyar Orvosi Kamara részére megküldtük. A Kamara a körzetek átalakításával egyetértett, ellenkező véleményt nem fogalmazott meg. 

Tekintettel arra, hogy a fogorvosok szakmai érvein alapuló fenti körzetátalakítás a meglévő finanszírozási anomáliák orvosolása mellett a lakosság ellátásának minőségét is javítaná, ezért kérem a Tisztelt Közgyűlést az előterjesztés megvitatására és a rendelet-módosítás valamint a határozati javaslatok elfogadására! 

A Jat. 17. §-a alapján előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felmértük a szabályozás várható következményeit. A hatásvizsgálat eredményét egyebekben az előterjesztés mellékletét képező hatásvizsgálati lap mutatja be. 

A Jat. 18. § (2) bekezdése alapján tájékoztatom a T. Közgyűlést, hogy a rendelet-tervezet az európai uniós joggal ellentétes szabályozást nem alakít ki. 

Érd 2017. október 13. 

Dr. Bács István

 

HATÁROZATI JAVASLAT I. 

1. Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése az érdi 13. számú vegyes fogorvosi alapellátási körzet fogorvosi feladatainak területi ellátási kötelezettséggel történő végzésére a Szimicsku-Dental Fogászati Korlátolt Felelősségű Társasággal (székhely: 1096 Budapest, Lenhossék utca 33. 5. em. 4., Cg.: 01-09-170991) feladat-ellátási szerződést köt öt éves határozott időtartamra, amennyiben a tevékenység személyes ellátását vállaló Dr. Kiss Lilla fogorvos a praxis tekintetében a praxisengedélyt megszerzi. 

2. Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése az 1. pontban foglalt tárgyban előszerződést köt Dr. Kiss Lilla fogorvossal annak érdekében, hogy Dr. Kiss Lilla fogorvos az érdi 13. számú vegyes fogorvosi praxisra vonatkozó praxisengedély iránti kérelmét az illetékes hatóságnál benyújthassa. 

3. A Közgyűlés hozzájárul, hogy a Szimicsku-Dental Kft. képviseletében Dr. Szimicsku Róbert a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel finanszírozási szerződést kössön. 

4. A Közgyűlés hozzájárul, hogy a Szimicsku-Dental Kft. az érdi ingatlan-nyilvántartásban a 22765 helyrajzi számon nyilvántartott, természetben az Érd, Felső utca 39-41. szám alatt található önkormányzati tulajdonú ingatlanban lévő rendelőt telephelyként működtesse, és azt valamennyi hatóságnál, bíróságnál, egyéb szervezetnél ekként regisztráltathassa. 

Határidő: folyamatos 

Felelős: T. Mészáros András polgármester 

Szavazás módja: nyílt szavazás, egyszerű többség szükséges.

 

 

HATÁROZATI JAVASLAT II. 

1. Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése az érdi 14. számú vegyes fogorvosi alapellátási körzet fogorvosi feladatainak területi ellátási kötelezettséggel történő végzésére a Szimicsku-Dental Fogászati Korlátolt Felelősségű Társasággal (székhely: 1096 Budapest, Lenhossék utca 33. 5. em. 4., Cg.: 01-09-170991) feladat-ellátási szerződést köt öt éves határozott időtartamra, amennyiben a tevékenység személyes ellátását vállaló Dr. Szabadi László fogorvos a praxis tekintetében a praxisengedélyt megszerzi. 

2. Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése az 1. pontban foglalt tárgyban előszerződést köt Dr. Szabadi László fogorvossal annak érdekében, hogy Dr. Szabadi László fogorvos az érdi 14. számú vegyes fogorvosi praxisra vonatkozó praxisengedély iránti kérelmét az illetékes hatóságnál benyújthassa. 

3. A Közgyűlés hozzájárul, hogy a Szimicsku-Dental Kft. képviseletében Dr. Szimicsku Róbert a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel finanszírozási szerződést kössön. 

4. A Közgyűlés hozzájárul, hogy a Szimicsku-Dental Kft. az érdi ingatlan-nyilvántartásban a 22765 helyrajzi számon nyilvántartott, természetben az Érd, Felső utca 39-41. szám alatt található önkormányzati tulajdonú ingatlanban lévő rendelőt telephelyként működtesse, és azt valamennyi hatóságnál, bíróságnál, egyéb szervezetnél ekként regisztráltathassa. 

Határidő: folyamatos 

Felelős: T. Mészáros András polgármester 

Szavazás módja: nyílt szavazás, egyszerű többség szükséges.

 

 

TERVEZET!

ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS

ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSE

 

__/2017. (__.__.)

önkormányzati rendelete

a háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi és a területi védőnői körzetekről szóló 64/2011. (VIII.1.) önkormányzati rendelet módosításáról  

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 6. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 4. pontjában, valamint az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 5. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 6. § (2) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Állami Egészségügyi Ellátó Központ, és az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló 2006. évi XCVII. törvény 2. § db) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Magyar Orvosi Kamara véleményének kikérésével a következőket rendeli el: 

1. § A háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi és a területi védőnői körzetekről szóló 64/2011. (VIII.1.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 1. melléklete jelen rendelet 1. melléklete szerint módosul. 

2. § A Rendelet 1/A. melléklete jelen rendelet 2. melléklete szerint módosul. 

3. § A Rendelet a következő 4. §-sal egészül ki: 

„4. § E rendeletnek a háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi és a területi védőnői körzetekről szóló 64/2011. (VIII.1.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló __/2017. (___) önkormányzati rendelettel megállapított rendelkezéseit az Érd, Felső utca 43. szám alatti Egészségház negyedik építési üteme használatbavételi engedélye jogerőre emelkedésének napjától kell alkalmazni.” 

 4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

 

Mecsériné dr. Szilágyi Erzsébet

T. Mészáros András

jegyző

 polgármester

 

1. melléklet a …/2017. (___) önkormányzati rendelethez

1.  A háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi és a területi védőnői körzetekről szóló 64/2011. (VIII.1.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 1.3 pontjában foglalt táblázat 1-es, 3-as, valamint 8-as sora helyébe a következő sorok lépnek: 

[1.3 KÖRZETEK SZERINTI FogORVOSOK ÉS RENDELŐK] 

„KÖRZET

A

B

C

1

Dr. Király Attila

SZIMICSKU-Dental Kft.

ÉRD, FELSŐ UTCA 39-41.

3

DR. Mocsári Gergely

SZIMICSKU-DENTAL Kft.

ÉRD, FELSŐ UTCA 43.

8

DR. SZIMICSKU RÓBERT

SZIMICSKU-DENTAL Kft.

ÉRD, FELSŐ UTCA 43.”

 

2.  A háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi és a területi védőnői körzetekről szóló 64/2011. (VIII.1.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 1.3 pontjában foglalt táblázat a következő 13-14. sorokkal egészül ki:  

13

Dr. Kiss Lilla

SZIMICSKU-DENTAL Kft

Érd, Felső utca 39-41.

14

Dr. Szabadi László

SZIMICSKU-DENTAL Kft

Érd, Felső utca 39-41.

 

2. melléklet a …/2017. (___) önkormányzati rendelethez

 

 

 

 

 

 

 

Nyomtatás