Bejelentkezés
Név:Jelszó:
erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Helyi adókról szóló rendelet módosítása
Előadó: T. Mészáros András polgármester
2017.10.20. péntek 12:00

Javaslat a helyi adókról szóló 42/2011. (VI.29.) önkormányzati rendelet módosítására

Tisztelt Közgyűlés!

A helyi adókról szóló 42/2011. (VI.29.) számú önkormányzati rendelet (a továbbiakban: rendelet) módosításának szükségességét a jogalkotásról szóló 2010. CXXX. törvény (továbbiakban: Jat.) 18. §-ára figyelemmel, részletesen az alábbi okokkal és célokkal indokolom: 

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 2018. január 1. napjával az építményadó tárgyi hatályát kiterjeszti a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény szerinti reklámhordozóra. A jogszabály szerint reklámhordozó: a funkcióját vagy létesítésének célját tekintve túlnyomórészt a törvény szerinti reklám közzétételét, illetve elhelyezését biztosító, elősegítő vagy támogató valamennyi eszköz, berendezés, létesítmény. 

A Htv. a fentiek keretében rögzíti a reklámhordozóhoz kapcsolódó építményadó-kötelezettség keletkezésének és megszűnésének szabályait, megállapítja a reklámhordozóhoz kapcsolódó építményadó alapját, mely a reklámhordozó felülete m2-ben kifejezve, és 12 000 forintban rögzíti a reklámhordozók utáni építményadó négyzetméterenkénti legmagasabb éves összegét. 

Az adó alanya, aki az év első napján a reklámhordozó Polgári Törvénykönyv szerinti tulajdonosa.  Az adókötelezettség a reklámhordozó elhelyezésére vonatkozó hatósági engedély kiadását, engedély hiányában a reklámhordozó ingatlanon való elhelyezését követő év első napján keletkezik. Az adókötelezettség a reklámhordozó lebontása, eltávolítása vagy megsemmisülése, de legkorábban az adókötelezettség keletkezése évének utolsó napjával szűnik meg. 

Tekintettel arra, hogy az önkormányzat a Htv.-ben rögzített adótárgyak körét nem változtathatja meg, az építményadó hatálya alá eső valamennyi adótárgy esetében adót kell megállapítania. Ugyanakkor - a helyi sajátosságokat mérlegelve - szabadon állapíthatja meg az adó mértékét a 0 forint és a felső határ között a település egészére, vagy az általa kialakított övezetek, településrészek szerint differenciálva. 

A rendelkezésre álló adatok alapján megállapítottuk, hogy Érden jelenleg nyolc társaság 413 darab, összesen 2820 m2 hirdetőfelületet üzemeltet. 

A fentieket mérlegelve, a helyi sajátosságokhoz, az önkormányzat gazdálkodási követelményeihez és az adóalanyok teherviselő képességéhez igazodóan 12 000 Ft/m2/év összegű adómérték bevezetését javasolom a 1,85 m2-t meghaladó reklámközzétételre használható számított felületű reklámhordozók esetében. Ugyanakkor az 1,85 m2 reklámközzétételre használható számított felületet el nem érő reklámhordozókra vonatkozóan az adó éves mértékét 0 Ft/m2 mértékkel javaslom bevezetni. 

A döntés elfogadása esetén a jövő évben a reklámfelületek adóztatása után 35 millió forint adótöbbletet lehetne elérni az építményadó vonatkozásában.

A Jat. 17. §-a alapján előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felmértük a szabályozás várható következményeit, melynek eredményét a csatolt hatásvizsgálati lap tartalmazza. 

Kérem a Tisztelt Közgyűlést, hogy a fentieket megfontolva jelen előterjesztést és a rendelet-tervezetet vitassa meg és a rendelet-módosítást fogadja el! 

Érd, 2017. október 17.

 

 

T. Mészáros András

 

TERVEZET!

ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS

ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSE

 

__/2017. (__.__.)

önkormányzati rendelete

a helyi adókról szóló 42/2011. (VI.29.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el: 

1. § A helyi adókról szóló 42/2011. (VI.29.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép: 

„1. § Az adó alapja: 

a) az építmény négyzetméterben számított hasznos alapterülete, 

b) a reklámhordozó, reklámközzétételre használható, m2-ben - két tizedesjegy pontossággal - számított felülete.” 

2. § A Rendelet 2. § (1) bekezdése a következő g) és h) ponttal egészül ki: 

[Az adó évi mértéke:] 

„g) Az 1,85 m2 reklámközzétételre használható számított felületet el nem érő reklámhordozók esetén 0 Ft/m2, 

h) Az 1,85 m2 reklámközzétételre használható számított felületet elérő, vagy meghaladó reklámhordozók esetén 12000 Ft/m2.” 

3. § A Rendelet 15/B. §-a a következő 5. ponttal egészül ki: 

[E rendelet alkalmazásában:] 

„5. Reklámhordozó: A településkép védelméről szóló törvény szerinti reklámhordozó.”

4. § Ez a rendelet 2018. január 1-én lép hatályba.

 

Mecsériné dr. Szilágyi Erzsébet

T. Mészáros András

jegyző

 polgármester


Nyomtatás