Bejelentkezés
Név:Jelszó:
erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Helyi védelem alatt álló építmények felújítási pályázatának meghosszabbítása
Előadó: T. Mészáros András polgármester
2017.10.24. kedd 12:00

Tájékoztató a helyi egyedi védelem alatt álló építmények felújítását támogató pályázat határidejének meghosszabbításáról


Tisztelt Közgyűlés!

A Közgyűlés 193/2017. (VI.22.) határozatával a város építészeti örökségének helyi védelméről szóló 14/2007. (III.27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: rendelet) 7. § (3) bekezdése alapján a helyi egyedi védelem alatt álló építmények felújításának támogatására pályázatot írt ki. 

A pályázatra rendelkezésre álló összeg az önkormányzat 2017. évi költségvetésében összesen bruttó 5.000.000 Ft, mely vissza nem térítendő támogatásként igényelhető. A pályázati kiírásban a benyújtási határidő 2017. szeptember 29. napjában került meghatározásra. A kiírásra eddig összesen egy pályázat érkezett.

Az eredetileg, a pályázat benyújtására kiírt határidő igazodott a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvényben megjelölt dátumhoz, 2017. szeptember 30-hoz, ameddig az önkormányzatok a Településképi Arculati Kézikönyv és új településképi rendelet megalkotásáig a egyes építési tárgyú rendeleteiket, köztük a fent említett rendeletet is alkalmazhatják. 

A pályázat kiírását követően fogadta el az Országgyűlés a 2017. évi CV. törvényt, amelynek alapján a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény végrehajtásának határideje  2017. december 31-re módosult. Ezzel a Településképi Arculati Kézikönyv és a településképi rendelet önkormányzatok általi megalkotásának határideje 2017. október 1-ről 2017. december 31-re módosult. 

Tekintettel arra, hogy a kiírás alapjául szolgáló helyi rendelet alkalmazhatóságának határideje a törvény erejénél fogva meghosszabbodott, és a fenti tárgyú jogalkotás alapvetően érinteni fogja a helyi egyedi védelem alatt álló építmények körét és a kapcsolódó pályázati rendszert, célszerű a hatályos szabályozáson alapuló pályázat benyújtási határidejét kitolni a Településképi Arculati Kézikönyv és a településképi rendelet 2018. január 1-ei hatálybalépéséig. További szempont, hogy a határidő meghosszabbításával reményeink szerint még több pályázat befogadására, és támogatására nyílhat lehetősége az önkormányzatnak. 

A fenti szempontokra figyelemmel a rendelet 7. § (3) bekezdése alapján a pályázatok benyújtására rendelkezésre álló határidőt 2017. december 31. napjáig meghosszabbítottam. 

Kérem a T. Közgyűlést a tájékoztató tudomásul vételére! 

Érd, 2017. október 16.

 

 

T. Mészáros András

 


Nyomtatás