Hírek, információk

Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013
Development of Children’s Rehabilitation – Gyermekrehabilitáció fejlesztése
HUSKROUA/1001/070

A mindenkori egészségügy egyik legfontosabb célkitűzése a gyermekek egészségének minél hatékonyabb védelme, betegség esetén egészségük mihamarabbi helyreállítása illetve maradandó egészségkárosodás esetén a lehető legteljesebb életviteli feltételek biztosítása.

Az ukrajnai Kárpátalja és a magyarországi Felső-Szabolcsi régió, az előbbiek tükrében nem büszkélkedhet túlságosan jó egészségügyi mutatókkal melyek mögött összetett okok vannak. Felső-Szabolcsban is érezhető a lakosság fokozatos elöregedése, de ebben régióban még nem esett vissza a szülések száma olyan mértékben mint Magyarország más részein. A régió viszont elmaradottabb oktatási hálózattal és korlátozottabb munkahelyi lehetőségekkel rendelkezik mint Magyarország más régiói.

Még szomorúbb a helyzet az idegrendszeri károsodással élő gyermekek esetében. Ők és családtagjaik, a még napjainkban is meglévő, társadalmi előítéletekkel is meg kell küzdjenek. A gyermekkori idegrendszeri károsodás, az esetek nagy többségében, még a magzati életre vezethető vissza és alapvetően három, nehezen korrigálható, tényező okozza:

1. az anya egészségtelen életmódja (káros szenvedélyek, társadalmi okok, szegénység)
2. egészségtelen életkörülmények (stressz)
3. elégtelen vagy egészségtelen táplálkozás (terhes anya, csecsemő)
amelyekhez társul még egy:
4. a nagyon korai diagnosztikai lehetőségek hiánya, melyek miatt az orvos már csak a kialakult betegséggel szembesül

Mindezek okozzák, hogy úgy a kárpátaljai mint a felső-szabolcsi régióban az idegrendszeri károsodással élő gyermekek száma 150-180 fő 10 000 lakosonként, ami nagyobb az országos átlag 150 fő/10 000 lakos értékénél. A statisztikai mutatók szerint ezek a gyermekek fogékonyabbak a betegségekre, nehezebb megfelelő terápiát alkalmazni, mivel állandóan figyelembe kell venni a már meglévő alapbetegségeket. Kezelésük bonyolult, hiszen rehabilitációra szorulnak,nagyobb anyagi terhet jelent elsősorban a családjuknak de a társadalomnak is, mivel többségükben krónikus betegségekkel küszködnek.

A megvalósuló projekt az előbb említett okok közül az utolsót próbálja meg javítani modern laboratóriumi berendezések beszerzésével Kisvárdán, az ezekkel elérhető új, pontosabb, gyorsabb vizsgálatok bevezetésével illetve új rehabilitációs helyiségek építésével, felszerelésével Munkácson. Nagyon fontos ugyanakkor a párbeszéd kiépítése a határ egyik és másik oldalán dolgozó szakemberek között. Így nyílik lehetőség a közös problémák felvetésére, azok megvitatására, megoldások. lehetőségek keresésére végső soron egymás, a határ egyik és másik oldalán dolgozók megismerésére, melyre csak az utóbbi években adódott lehetőség. Legfontosabb előny a közös diagnosztikai protokollok összeállítása, bevezetése és azok mielőbbi használata, melyek segítséget, biztos támpontot nyújtanak a kezelőorvosoknak egy hatékonyabb, gyorsabb, kíméletesebb terápia felállításában.