HERCEGSZÁNTÓ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2000. (XI. 22.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

a köztemetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2012. 09. 15

Hercegszántó Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény  16. § (1) bekezdése, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdése felhatalmazása alapján, figyelemmel az e törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendeletben foglaltakra a következő rendeletet alkotja:


Általános rendelkezések


1. §

A rendelet hatálya kiterjed Hercegszántó község közigazgatási területén lévő köztemetőre, valamint az ennek fenntartásával és a temetésekkel kapcsolatos tevékenységre.


2. §

(1) A működő köztemető ingatlan-nyilvántartás szerinti megjelölése: Hercegszántó HRSZ:383/1; HRSZ:383/2; HRSZ:409/1

(2) Lezárt, használaton kívüli temető: Hercegszántó HRSZ: 0306 (Hóduna)


3. §

(1) Hercegszántó község közigazgatási területén köztemető létesítése és bővítése, illetve lezárása és megszüntetése az önkormányzat feladata.

(2) A köztemető és létesítményei fenntartásáról, illetve a temető üzemeltetéséről az önkormányzat – a Polgármesteri Hivatal közreműködésével – gondoskodik.


Temetkezési helyek és szabályok


4. §

(1) A temetőt sírhely táblákra, gyermeksírhely-, urnasírhely-, sírbolt táblákra lehet felosztani.

(2) A helyi hagyományok szerint külön sírhelytáblát kell kijelölni a görögkeleti szerb ortodox vallású elhunytak eltemetésére.

(3) A sírhely táblák olyan temetőrészeket jelölnek, amelyeket a nyugvási idő elteltével – szabályszerű eljárás mellett – ki lehet üríteni és temetés céljából igénybe lehet venni.

(4) A táblákat folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat pedig sorszámokkal sírhelyekre kell felosztani. A sírbolthelyeket külön kell megjelölni.

(5) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhely táblákban – fő szabályként – folytatólagos sorrendben kell felhasználni.

(6) A betelt sírhely táblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt táblába csak rátemetéssel lehet temetni.

(7) Az elhamvasztott halott hamvait tartalmazó urnát a temetőn belül sírhelyben (rátemetéssel), urnasírban vagy sírboltban lehet elhelyezni.

(8) A lezárt temetőben temetkezési tevékenységet nem lehet folytatni. A lezárt temetőt mindaddig kegyeleti helyként kell gondozni, amíg felszámolásáról döntés nem születik.

(9) Lezárt temetőből és sírhely táblából a holttest maradványokat exhumálás útján lehet áthelyezni a használatban lévő temetőbe (sírhely táblába). Az exhumálást csak az illetékes tisztifőorvos engedélye és előírásai szerint lehet elvégezni, lezárt temetőből történő elszállításhoz az önkormányzat külön engedélye is szükséges.


5. §

(1) Az egyes temetkezési helyekért az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek díjat kell fizetni. A díj mértékét a rendelet melléklete tartalmazza.

(2) Az egyszeri megváltás időtartama:

a) sírbolt esetén 60 év,

b) urnasírbolt esetén 25 év,

c) sírhely esetén 25 év,

d)[1] urnafülke10 vagy 25 év,

(3) Az önkormányzat a c) és d) pont szerinti temetkezési helyek kétszeres időtartamra történő megváltását is engedélyezheti.

(4) A használati idő eltelte után a temetkezési helyek – külön tiltó rendelkezés hiányában – újabb ciklusra megválthatók.

(5) Ha a használati idő leteltét követően a sírboltot 5, az egyéb temetkezési helyeket 3 éven belül ismételten nem váltják meg, az önkormányzat jogosult azt minden megtérítési igény nélkül újból felhasználni.

(6) Sírhely tábla vagy az egész temető lezárásáról és/vagy kiürítéséről az önkormányzat képviselő-testülete dönt.

(7) A temetkezési helyek használatának jogát magánszemélyek között átruházni nem lehet, de a sírhelyet újra megváltó hozzátartozó használati jogot szerez.

(8) Kiürítés során a temetőben felállított síremléket lebontani, áthelyezni, azzal rendelkezni csak az önkormányzatnak történt előzetes bejelentés után szabad. A rendelkezési jogosultságot a bejelentés során valószínűsíteni kell.

(9) A temetkezési szolgáltatóknak[2]  az elhaltak hűtéséért hűtési díjat, a ravatalozó használatáért ravatalozó használati díjat kell fizetni a rendelet mellékletében meghatározottak szerint.


6. §

(1) A temetőben lévő sírhelyek méretei:

a) Felnőtt sírhely: 2,10 m hosszú, 0,90 m széles, 2,00 m mély

b) Kettős felnőtt sírhely: 2,10 m hosszú, 1,90 m széles, 2,00 m mély

c) Gyermek sírhely: 1,30 m hosszú, 0,60 m széles, 1,60 m mély

d) Urna földbe temetésénél: 0,80 m hosszú, 0,60 m széles, 1,00 m mély

e) Sírboltok

– felszíni méretei:

3 személyes sírbolt hossza 3,5 m, szélessége 2,50 m

6 személyes sírbolt hossza 3,5 m, szélessége 3,00 m

9 személyes sírbolt hossza 3,5 m, szélessége 3,80 m

– belső méretei:

3 személyes sírbolt hossza 2,30 m, szélessége 0,90 m, mélysége 2,60 m

6 személyes sírbolt hossza 2,30 m, szélessége 1,75 m, mélysége 2,60 m

9személyes sírbolt hossza 2,30 m, szélessége 2,50 m, mélysége 2,60 m

(2) A sírok egymástól való oldaltávolságának 60 cm-nek, a gyermek síroknál pedig 30 cm-nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.

(3) A sorok közötti távolság 1 m, minden negyedik sor után 2m széles utat kell kialakítani.

(4) Mélyített felnőtt sírhelybe (220 cm) tisztiorvosi engedély alapján, a rendelet mellékletében meghatározott pótdíj fizetése ellenében – még egy koporsó temethető. A pótdíj a következő sírhely-meghosszabbításnál időarányosan beszámításra kerül.

(5) Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is temethető. Koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül a sírban még 4 urna helyezhető el. Elhaltanként a pótdíj mértéke a (4) bekezdés szerinti, ez azonban a sírhely használati idejét nem hosszabbítja meg.

(6) Felnőtt sírhelydíj befizetése mellett a felnőtt sírhely táblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lenni.

(7) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet.

(8) Rátemetés esetén a síremléket a temettetőnek le kell bontatnia és újból, biztonságosan fel kell állíttatnia.


7. §

(1) Sírboltot csak kiviteli terv alapján lehet építeni, a tervet az önkormányzatnak be kell mutatni.

(2) A sírbolt felett rendelkezőnek az tekinthető, aki a használati díjat megfizette.

(3) A sírbolt (és síremlék) fenntartásáról, annak létesítője (örököse) köteles gondoskodni.

(4) Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a létesítőnek a sírboltkönyvbe bejegyzett rendelkezései az irányadók.

(5) A sírboltba koporsóban csak annyi elhalt temethető, ahány férőhelyre azt építették. Ezen túl három férőhelyes sírboltban további 10 urna, hatszemélyes sírboltban további 20 urna, kilenc személyes sírboltban további 30 urna helyezhető el. Amennyiben a sírbolt tulajdonosa (birtokosa) a temetkezési jogosultságról a sírboltkönyvben vagy végrendeletileg nem tett rendelkezést, úgy a sírboltban az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők el.


Temetkezési szolgáltatások


8. §

(1) [3]

(2) A temetkezési szolgáltatásokról a temettető köteles gondoskodni. Köztemetés esetén a teljes körű temetkezési szolgáltatásról, a szociális rendeletében meghatározott módon az önkormányzat gondoskodik.

(3) [4]


9. §

(1) A temetés módjára, illetve a hamvasztásra az elhunytnak életében tett nyilatkozata, ennek hiá-nyában a temetésről (hamvasztásról) gondoskodó személy rendelkezése az irányadó.

(2) A rendelkezésre jogosultságot az önkormányzat csak akkor köteles vizsgálni, ha azzal kapcsolatosan kifogást jelentettek be. Ha a jogosultságot az önkormányzat nem tudja megállapítani, akkor a bíróság vagy a gyámhatóság döntését kell kérni. A vita lezárásáig a halott nem temethető el.


10. §

(1) A temetkezési hely birtokosa által végezhető munkák:

a) egynyári vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása,

b) cserepes, vágott- és művirág, koszorú elhelyezése,

c) olyan fás szárú növények ültetése, melyek kifejlett állapotban sem érik el a 2 m-es magasságot, illetve rendszeres nyírással korlátozható a túlnövekedésük.

(2) A sírhely birtokosa köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni.


11. §

(1) Sírbolt, síremlék állításához, valamint – a 10. §-ban felsoroltakon kívüli – egyéb munkálatokhoz az önkormányzat előzetes engedélye szükséges. Be kell jelenteni továbbá ezen munkálatok végzésének időpontját és várható időtartamát.

(2) Az előírt engedély hiánya vagy az attól való eltérés esetén, továbbá a 10. § (2) bekezdésében szereplő kötelezettség elmulasztásakor az önkormányzat:

a) A sírhely birtokosát – határidő kitűzésével – felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére.

b) A felhívás eredménytelensége esetén a szükséges munkát elvégzi (elvégezteti) és annak költségeit áthárítja a sírhely birtokosára.


Nyilvántartások vezetése


12. §

(1) A temetőben a kegyeleti jogok gyakorlása céljából

a) nyilvántartókönyvet,

b) sírbolt könyvet

kell vezetni.

(2) A nyilvántartó könyvbe minden temetést (urna elhelyezést) időrend szerint a következő adatokkal kell bejegyezni: folyószám, a temetés napja, az elhalt neve, leánykori neve, születési ideje, anyja neve, legutolsó lakóhelyének címe, foglalkozása, az elhalálozás időpontja, a sírhelytábla, sírhelysor, temetési hely száma, valamint az eltemettető neve, lakcíme és a síremlékre vonatkozó bejegyzések. A nyilvántartó könyvhöz betűsoros névmutatót kell vezetni, amely az eltemetett halottak nevét és sírhelyeik pontos megjelölését tartalmazza. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a megváltásra jogosult személy nevét és címét.

(3) A sírboltkönyv a sírboltban elhelyezett halottak bejegyzésére szolgál. A sírboltkönyvet a (2) bekezdésben meghatározott tartalommal kell vezetni, a sírbolt számának feltüntetésével. A sírboltkönyvbe be kell vezetni a létesítőnek a sírboltra vonatkozó rendelkezéseit.


A temetők rendje


13. §

(1) A temető nyitva tartása:

a) nyári időszámítás esetén: 06.00-21.00 óráig

b) téli időszámítás esetén: 07.00-17.30 óráig

(2) A temetőből a nyitvatartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül el kell távozni.

(3) A nyitva tartás rendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

(4) A temetőben 10 éven aluli gyermek felügyelet nélkül nem tartózkodhat.

(5) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(6) A temetőben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett fákat és növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.

(7) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható. A keletkezett szemetet (hulladékot) a sírokat gondozók kötelesek a rendelkezésre álló tárolókban, illetőleg a kijelölt helyen elhelyezni, továbbá hulladékot, koszorú és virágmaradványt a temetőben elégetni tilos.

(8) A temető területére gépjárművel, motorkerékpárral behajtani és ott közlekedni tilos. A tilalom nem vonatkozik a mozgáskorlátozottakra és az engedélyezett munkálatokat végzőkre.

(9) A temető területére kutyát bevinni – a vakvezető kutyák kivételével – tilos.


14. §

(1) Az önkormányzat hozzájárulása szükséges építőanyagnak a temetőbe való beszállításához, építési vagy bontási munkák elvégzéséhez.

(2) [5]

(3) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát – vagyonvédelmi okokból – csak az önkormányzathoz történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.


15. §

A temetőben elhelyezett sírok, síremlékek, tárgyak tekintetében őrzési, illetve kártérítési felelősség az önkormányzatot nem terheli.


16. §[6]


Hatályba léptető rendelkezések


17. §

A jelen rendelet – melléklete kivételével – a kihirdetése napján lép hatályba. A rendelet melléklete 2001. január 1-jén lép hatályba.


18. §[7]

Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK. irányelvnek való megfelelést szolgálja.



Melléklet a 8/2000. (XI.22.) önkormányzati rendelethez[8]


Sírbolthely díja (60 évre) [5. § (1)] 

3 személyes sírbolthely 10000 Ft

6 személyes sírbolthely 20000 Ft

9 személyes sírbolthely 30000 Ft


Sírhelyek díja  (25 évre) [5. § (1)]    

Egyes sírhely 2000 Ft

Kettes sírhely 4000 Ft

Gyermek sírhely 500 Ft

Urna hely 1000 Ft


A megállapított sírhelydíjon felül 50% pótdíjat köteles fizetni az, aki

mélyített felnőtt sírhelybe tisztiorvosi engedély alapján még egy koporsót kíván temetni [5. § (1)]

mélyített felnőtt sírhelybe tisztiorvosi engedély alapján urnát kíván elhelyezni [5. § (1)].


Urnafülke [5. § (1)]

10 évre 5000 Ft

25 évre 10000 Ft


Halott hűtési díj [5. § (9)]      

1000 Ft/minden megkezdett 24 óra után


Ravatalozó használat díja [5. § (9)]

2000 Ft/elhalt


A díjak az általános forgalmi adót nem tartalmazzák!

[1]

Módosította a 6/2005. (VIII. 26.) ör. 1. § (1) bek. Hatályos 2005. VIII. 26-tól.

[2]

Módosította a 14/2005. (XII.23.) ör. 1. § (1) bek. Hatályos 2006. I. 1-től.

[3]

Hatályon kívül helyezte a14/2005. (XII.23.) ör. 1. § (1) bek. Hatálytalan 2006. I. 1-től.

[4]

Hatályon kívül helyezte a14/2005. (XII.23.) r. 1. § (1) bek. Hatálytalan 2006. I. 1-től.

[5]

Hatályon kívül helyezte a14/2005. (XII.23.) ör. 1. § (1) bek. Hatálytalan 2006. I. 1-től.

[6]

Hatályon kívül helyezte a 8/2012. (IX. 14.) ör. 1. § a) pontja. Hatálytalan 2012. IX. 15-től.

[7]

Beiktatta a 4/2009. (X. 9.) ör. 1. § (2) bek. b) pontja. Hatályos: 2009. X. 9-től.

[8]

Módosította 9/2010. (XII. 17.) ör. 1. §-a. Hatályos 2011. I. 1-től.