II/6. Adatbázisok, nyilvántartások

II/6. A közfeladatot ellátó szerv által fenntartott adatbázisok, illetve nyilvántartások leíró adatai (név, formátum, az adatkezelés célja, jogalapja, időtartama, az érintettek köre, az adatok forrása, kérdőíves adatfelvétel esetén a kitöltendő kérdőív), az adatvédelmi nyilvántartásba bejelentendő nyilvántartásoknak az e törvény szerinti azonosító adatai; a közfeladatot ellátó szerv által – alaptevékenysége keretében – gyűjtött és feldolgozott adatok fajtái, a hozzáférés módja, a másolatkészítés költségei 

 

Nyilvántartás / Adatbázis megnevezése

Formátuma

Adatkezelés célja

Adatkezelés jogalapja / Érintettek köre

Vevő/Szállító törzsadat nyilvántartás FORRÁS SQL Pénzügyi modul

 SQL

 Számviteli nyilvántartás

Jogalapja: A Számvitelről szóló 2000. évi C. tv.

 

Időtartama: Tárgyév

Érintettek köre: Vevők, Szállítók

Adatok forrása: Beérkező/Kimenő számla, szerződés

 

Fogyasztóvédelmi bírság nyilvántartás FORRÁS SQL bírság modul

 SQL

 Fogyasztóvédelmi bírságok nyilvántartása

 Jogalapja:a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. tv. és a szabálysértésekről szóló 2012. évi II. tv.

 

Időtartama: A bírság keletkezésétől az Art. Szerinti elévülésig

Érintettek köre: Bírsággal érintett ellenőrzöttek

Adatok forrása: Megyei Kormányhivatalok Fogyasztóvédelmi Felügyelőségei által rögzített bírsághatározatokban szereplő adatok

 

Jogsértő vállalkozásokkal szembeni jogerős határozatok nyilvántartása

Honlapon közzétett, pdf formátumú

A jogalkotók a fogyasztók számára ismertté kívánták tenni a közelmúltban jogsértésen bizonyítottan rajtakapott vállalkozások listáját.

A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. Törvény 51.§

 

Időtartama: A honlapra való felkerüléstől számított hat hónapig szerepel a webfelületen

 

Érintettek köre: Jogerős első- és másodfokú bírsággal sújtottak köre

 

Adatok forrása: A Területi felügyelőségek és az NFH által az NFH I-DOK rendszerében rögzített határozatok

 

Jogkövető vállalkozásokról vezetett pozitív lista

Honlapon közzétett

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2011. márciusától bevezette a vállalkozások pozitív listáját. Az NFH honlapján megtalálható azoknak a vállalkozásoknak a névsora, amelyeknél három országos vizsgálati program során sem talált semmilyen rendellenességet a hatóság, a megelőző egy évben pedig nem alkalmaztak velük szemben szankciót, illetve nem volt megalapozott panasz ellenük. 

Jogalapja: 1011/2012. (I. 23.) Korm. határozat

Magyarország IV. középtávú fogyasztóvédelmi politikájának megvalósítására irányuló, 2014-ig szóló feladatterv végrehajtásához szükséges kormányzati intézkedésekről

 

Időtartama: A vállalkozások addig szerepelnek a listán, amíg velük szemben lakossági panaszbejelentés nem érkezik, vagy a hatóság jogerősen el nem marasztalja az adott egység üzemeltetőjét.

 

Érintettek köre: Az önként jelentkező, ill. hatósági ellenőrzés során maradéktalanul megfelelt vállalkozások.

 

Adatok forrása: A területi felügyelőségek megküldik az NFH számára a "nullás" jegyzőkönyvvel rendelkező vállalkozások adatait.

 

 

 

 

 

Fogyasztóbarát Vállalkozások Honlapon közzétett Magyarország IV. középtávú fogyasztóvédelmi politikájának megvalósítására irányuló, 2014-ig szóló feladatterv végrehajtásához szükséges kormányzati intézkedésekről szóló 1011/2012. (I. 23.) Korm. határozat követelményként fogalmazta meg, hogy a hatósági jogalkalmazás tekintetében a jogkövető magatartást preventív és alternatív eszközökkel is elő kell mozdítani, ezért elrendelte a vállalkozásokra vonatkozó fogyasztóbarát embléma feltételrendszerének kidolgozását és bevezetését. A feladat megvalósítása érdekében alakította ki a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a „Fogyasztóbarát” Tanúsítási Rendszert, amelynek elnyerésére 2012. márciusában írta ki az első pályázatot.

Jogalapja: 1011/2012. (I. 23.) Korm. határozat

Magyarország IV. középtávú fogyasztóvédelmi politikájának megvalósítására irányuló, 2014-ig szóló feladatterv végrehajtásához szükséges kormányzati intézkedésekről

 

Időtartama: A tanúsítvány a kiállításától számított 2 évig érvényes, az követően vagy megújításra, vagy visszavonásra kerül.

 

Érintettek köre: Az önként jelentkező, ill. hatósági ellenőrzés során maradéktalanul megfelelt vállalkozások.

 

Adatok forrása: A jelentkezéseket bíráló bizottság vizsgálja meg, a vállalkozások által megküldött adatok alapján.

 

Fogyasztóvédelmi referens képzők

(2015.12.31-ig)

Nyilvántartás vezetése A fogyasztóvédelmi hatóság országos nyilvántartást vezet a szervezőkről, és ellenőrzi a szervezők e törvénynek és a benyújtott dokumentumoknak megfelelő működését, és a képzés feltételeit. Amennyiben a

fogyasztóvédelmi hatóság a szervező nem megfelelő működését állapítja meg, törli a nyilvántartásból.

Jogalapja: 1997. évi CLV. törvény 17/D.§ (13) bekezdés

Időtartama: folyamatos.

 

Érintettek köre: Fogyasztóvédelmi referens képzést folytató vállalkozások

 

Adatok forrása: A fogyasztóvédelmi referens köteles tájékoztatni a fogyasztóvédelmi hatóságot a foglalkoztatásával kapcsolatos adatokról (név, a képesítési bizonyítvány kiállításának dátuma és sorszáma, a foglalkoztatás kezdő időpontja), valamint az adatokban beállt változásról, 8 napon belül.

 

Fogyasztói csoportok honlapon közölve, PDF formátum

A fogyasztói csoportot működtető vállalkozás köteles tevékenységének folytatását a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnak 2014. január 31. napjáig bejelenteni.

A fogyasztói csoportot működtető vállalkozásnak a tag szerződés szerint, rendszeres időközönként teljesített, meghatározott dolog tulajdonjogának megszerzésére fordítandó befizetéseit fogyasztói csoportonként, saját pénzeszközeitől elkülönített számlán kell tartania. A Korm. rendelet 3. § (4) bekezdése határozza meg, hogy mely esetekben lehet az elkülönített számlán elhelyezett összegből kifizetést eszközölni, amely kifizetésekről kifizetés időpontjától számított nyolc napon belül elektronikus úton kell tájékoztatni az NFH-t. 

A fogyasztói csoportot működtető vállalkozásnak a tagok részvételével a meghatározott dolog tulajdonjogának megszerzésére lehetőséget szerző tag kijelölése érdekében nyilvános kiválasztást kell tartania és arról jegyzőkönyvet készítenie. A jegyzőkönyvre vonatkozó tartalmi és formai követelményeket a Korm. rendelet 5. §-a határozza meg. A vállalkozás a jegyzőkönyvet a nyilvános kiválasztást követő tizenöt napon belül köteles megküldeni az NFH-nak. 

Jogalapja: A fogyasztói csoportokról szóló 530/2013. (XII. 30.) Korm. rendelet, a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló 2009. évi LXXVI. törvény

Időtartama: 2014. január 31. napjáig

Érintettek köre: A 2012. január 1-jét megelőzően létrehozott fogyasztói csoportot működtető vállalkozások

Adatok forrása: vállalkozások adatközlése

 

Európai Energiafogyasztói Ellenőrzőlista

honlapon, PDF A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal közötti együttműködés keretében az Európai Bizottság által létrehozott, a felhasználói jogokról tájékoztatást nyújtó Európai Energiafogyasztói Ellenőrzőlista földgáz-, illetve villamosenergia-engedélyesek együttműködésével kidolgozásra került.

Jogalapja: a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény 63/A. § (3) bekezdése, valamint a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény 56/A. § (5) bekezdése

Időtartama: folyamatos

Érintettek köre: fogyasztók

Adatok forrása: Európai Bizottság

 

Share on Tumblr