II/18. A közfeladatot ellátó szervre vonatkozó különös és egyedi közzétételi lista

A közfeladatot ellátó szervre vonatkozó különös és egyedi közzétételi lista

 

Jogsértő vállalkozásokkal szembeni jogerős határozatok nyilvántartása

Honlapon közzétett, pdf formátumú

A jogalkotók a fogyasztók számára ismertté kívánták tenni a közelmúltban jogsértésen bizonyítottan rajtakapott vállalkozások listáját.

A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. Törvény 51.§ 

Időtartama: A honlapra való felkerüléstől számított hat hónapig szerepel a webfelületen 

Érintettek köre: Jogerős első- és másodfokú bírsággal sújtottak köre 

Adatok forrása: A Területi felügyelőségek és az NFH által az NFH I-DOK rendszerében rögzített határozatok

 

Jogkövető vállalkozásokról vezetett pozitív lista

Honlapon közzétett

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2011. márciusától bevezette a vállalkozások pozitív listáját. Az NFH honlapján megtalálható azoknak a vállalkozásoknak a névsora, amelyeknél három országos vizsgálati program során sem talált semmilyen rendellenességet a hatóság, a megelőző egy évben pedig nem alkalmaztak velük szemben szankciót, illetve nem volt megalapozott panasz ellenük. 

Jogalapja: 1011/2012. (I. 23.) Korm. határozat

Magyarország IV. középtávú fogyasztóvédelmi politikájának megvalósítására irányuló, 2014-ig szóló feladatterv végrehajtásához szükséges kormányzati intézkedésekről 

Időtartama: A vállalkozások addig szerepelnek a listán, amíg velük szemben lakossági panaszbejelentés nem érkezik, vagy a hatóság jogerősen el nem marasztalja az adott egység üzemeltetőjét. 

Érintettek köre: Az önként jelentkező, ill. hatósági ellenőrzés során maradéktalanul megfelelt vállalkozások. 

Adatok forrása: A területi felügyelőségek megküldik az NFH számára a "nullás" jegyzőkönyvvel rendelkező vállalkozások adatait. 

Fogyasztóbarát Vállalkozások

Honlapon közzétett

Magyarország IV. középtávú fogyasztóvédelmi politikájának megvalósítására irányuló, 2014-ig szóló feladatterv végrehajtásához szükséges kormányzati intézkedésekről szóló 1011/2012. (I. 23.) Korm. határozat követelményként fogalmazta meg, hogy a hatósági jogalkalmazás tekintetében a jogkövető magatartást preventív és alternatív eszközökkel is elő kell mozdítani, ezért elrendelte a vállalkozásokra vonatkozó fogyasztóbarát embléma feltételrendszerének kidolgozását és bevezetését. A feladat megvalósítása érdekében alakította ki a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a „Fogyasztóbarát” Tanúsítási Rendszert, amelynek elnyerésére 2012. márciusában írta ki az első pályázatot.

Jogalapja: 1011/2012. (I. 23.) Korm. határozat

Magyarország IV. középtávú fogyasztóvédelmi politikájának megvalósítására irányuló, 2014-ig szóló feladatterv végrehajtásához szükséges kormányzati intézkedésekről 

Időtartama: A tanúsítvány a kiállításától számított 2 évig érvényes, az követően vagy megújításra, vagy visszavonásra kerül. 

Érintettek köre: Az önként jelentkező, ill. hatósági ellenőrzés során maradéktalanul megfelelt vállalkozások. 

Adatok forrása: A jelentkezéseket bíráló bizottság vizsgálja meg, a vállalkozások által megküldött adatok alapján.

Fogyasztóvédelmi referens képzők

Nyilvántartás vezetése

A fogyasztóvédelmi hatóság országos nyilvántartást vezet a szervezőkről, és ellenőrzi a szervezők e törvénynek és a benyújtott dokumentumoknak megfelelő működését, és a képzés feltételeit. Amennyiben a

fogyasztóvédelmi hatóság a szervező nem megfelelő működését állapítja meg, törli a nyilvántartásból.

Jogalapja: 1997. évi CLV. törvény 17/D.§ (13) bekezdés

Időtartama: folyamatos. 

Érintettek köre: Fogyasztóvédelmi referens képzést folytató vállalkozások 

Adatok forrása: A fogyasztóvédelmi referens köteles tájékoztatni a fogyasztóvédelmi hatóságot a foglalkoztatásával kapcsolatos adatokról (név, a képesítési bizonyítvány kiállításának dátuma és sorszáma, a foglalkoztatás kezdő időpontja), valamint az adatokban beállt változásról, 8 napon belül.

 

 

 

 

 

Share on Tumblr