A vállalat története

A múlt: A KŐRÖSVÍZ Kft. 1959. április 1-jén, Dél-Bács-Kiskun megyei vízmű vállalat jogutódjaként jött létre 1993. július 1-vel, 18 Önkormányzat tulajdonaként, 31millió forint törzs-tőkével, kiskőrösi központtal.
Címe: 6200 Kiskőrös Dózsa György út 43. Megalakulása után 15 település vízellátását, 2 település szennyvízel-vezetését és tisztítását biztosította, valamint üzemeltette Kiskőrös város állandó és idényfürdőjét. Bár a fő tevékenysége az üzemeltetés, de emellett elkészítette működési területén a kisebb vízhálózat bővítések és szennyvízcsatornák terveit és elvégezte ezek kivitelezését is.
Az értékesített ivóvízmennyisége 2.203.500m3/év körül ingadozott. Az elvezetett és tisztított szennyvíz mennyisége megközelítette
a 433.500m3/év-et.


A jelen: Napjainkban a Kft-nk törzs-tőkéje 34 millió forint, változatlan székhellyel üzemelünk, 19 település vízművét üzemeltetjük, az értéke-sített víz mennyisége 2.500.000 m3/év körül mozog.
A szükséges vízmennyiséget 39 darab mélyfúrású kútból termeljük ki, Imrehegyen, Bócsán és Kunszálláson arzénmentesítő technológiát üzemel-tetünk, míg Tabdin és Akasztón vastalanítás után kerül az ivóvíz a hálózatba. 7 településen üzemeltetünk csatornahálózatot és 6 települést ellátó szennyvíztisztító telepet. Az elvezetett - tisztított szennyvíz mennyisége mintegy 1.400.000 m3/év-et. A kft. üzemeltetési feladatait 140 fő körüli létszámmal oldja meg.

A jövő:
Az elkövetkező időben Kft-nk elé jelentős feladatot állított az Európai Unióhoz való csatlakozás. A csatla-kozással a szolgáltatható ivóvíz minőségi paramétereinek határértéke jelentősen szigorodtak, ezért a meglévő víztisztítás technológiákat korszerűsíteni kell és több településen új víztisztító müveket kell megépíteni - üzembe helyezni várhatóan 2013. év végéig. Azon településeken, ahol még nincs kialakított szennyvízelvezetés és tisztítás, ott ezt a feladatot is meg kell oldani 2016-ig.