nyomtatás  nagyítás kicsinyítés 
Lajoskomárom Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2013 (VI.30.) önkormányzati rendelete
Hatályos:2013-07-01 -tól
Lajoskomárom Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2013 (VI.30.) önkormányzati rendelete
a helyi közművelődésről

Lajoskomárom Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a. pontja; 32. cikk (2) bekezdése szerinti eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, a Magyaroszág helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva,  a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


A rendelet célja


1. § (1) Lajoskomárom Nagyközség Önkormányzatának (továbbiakban: Önkormányzat) a közművelődési feladatok ellátásával kapcsolatos céljai:


a) A település kulturális élete sokszínűségének megtartása, fejlesztése.


b) A kulturális hagyományok ápolása.


c) A lakosság művelődési igényeinek kielégítése.


d) A település kulturális kapcsolatrendszerének szélesítése.


e) Új kulturális értékek létrehozásának támogatása.


 (2) A feladatellátás során az Önkormányzat gondoskodik a közművelődési feladatok ellátásáról és a közművelődési szolgáltatások fejlesztéséről. A nyitottság és szektorsemlegesség elvéből kiindulva épít mindazon civil szervezetekre, jogi és magánszemélyekre, akik vállalják ezen rendeletben meghatározott közművelődési feladatok ellátását, ezáltal gazdagítják a község kulturális életét.


A rendelet hatálya


2. § A rendelet hatálya kiterjed Lajoskomárom nagyközség közigazgatási területén működő, a helyi közművelődési tevékenység megvalósításában résztvevő


a) önkormányzati intézményekre, közösségi színterekre, annak fenntartóira, alkalmazottaira és működtetőire;


b) azon nem önkormányzati intézményekre, közösségi színterekre, kulturális célú alapítványokra, civil szervezetekre, művészeti csoportokra, jogi és magánszemélyekre, akikkel az Önkormányzattal közművelődési megállapodást köt vagy akik Önkormányzati forrásból támogatást kapnak


Az Önkormányzat közművelődési feladatai


3. § (1)  Az Önkormányzat a helyi közművelődéssel kapcsolatos feladatának tekinti:


a.) A település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak megismertetését, a  helyi szokások gondozását.


b.) Az egyetemes, a nemzeti, a helyi és a nemzetiségi illetve kisebbsége kultúra értékeinek megismertetése, az ünnepek kultúrájának ápolása.


c.) Az iskolarendszeren kívüli öntevékeny és önképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek megteremtése.


d.) Az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása.


e.) A helyi társadalom kapcsolatrendszereinek, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítse.


f.) A különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítése és fenntartásának segítése.


g.) A szabadidő kulturális célú eltöltése feltételeinek biztosítása.


h.) A környezeti, az esztétikai kultúra fejlesztése.


i.) A település történeti emlékeinek feltárása, ápolása.


j.) Egyéb, a művelődést segítő lehetőségek biztosítása.


(2) A feladatok megvalósítása érdekében:


a.) Helyi értékeket védő, gazdagító; összefogásokat ösztönző bemutatókat, találkozókat, szervez, hagyományőrző és hagyományteremtő közösségek munkáját segíti, bemutatókat, irodalmi esteket, baráti köröket szervez, támogat.


b.) Méltón megemlékezik nemzeti és helyi ünnepekről.


c.) Megfelelő közösségi színtereket biztosít a közművelődési feladatokhoz.


d.) Gyűjti az információkat, segíti a tájékoztatást a kínált művelődési lehetőségekről,


e.) A könyvtár szolgáltatásait fenntartja és bővíti, gyűjteményét és szolgáltatásait a helyi igényeknek és a kor elvárásainak megfelelően alakítja.


f.) Gondoskodik a kölcsönözhető és helyben olvasható könyvtári állomány bővítéséről, könyvtárközi kapcsolatok, kölcsönzés lehetőségének biztosításáról.


g.) Közreműködik az anyagi források feltárásában, képességeihez mérten anyagi támogatást nyújt; igény szerint közreműködik a közművelődési rendezvények szervezésében és lebonyolításában.


h.) Helyiséget biztosít a településen működő társadalmi szervezeteknek, önszerveződő közösségeknek.


Az Önkormányzat közművelődési feladatellátásának módja és formái


4. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési tevékenységek folyamatos megvalósíthatósága érdekében az alábbi közösségi színterek működését biztosítja:


a) Művelődési és közösségi ház Lajoskomárom, Komáromi 6. helyszínen;


b) Faluház Lajoskomárom – Középbogárd – Nyárfa u. 2. helyszínen;


c) Könyvtári szolgáltató hely és információs pont - nyilvános községi könyvtár fenntartásával -  Lajoskomárom, Komáromi u. 4. helyszínen;


d) Kulturális célú szabadtéri  rendezvényeket a Lajoskomárom 84 Hrsz. (Sporttelep, Akácliget) Lajoskomárom 85 Hrsz Vásártér, Lajoskomárom 82/5 és 82/6 (Béka tó) Lajoskomárom – Középbogárd 1522/6 (Sporttelep)  Hrsz.  helyszíneken;


e) Ifjúsági Klub Lajoskomárom, Komáromi u. 3. helyszínen.


(2) Az Önkormányzat a polgármesterre ruházza át a közösségi színterek használati szabályainak, működésük módjának, feladatellátásának szabályozását.


(3) A helyi közművelődési feladatok megvalósítására közművelődési megállapodás köthető; mely megállapodás megkötését az Önkormányzat a polgármesterre ruházza át, azzal, hogy a közművelődési megállapodásról a megkötést követő ülésen a Képviselő-testületet tájékoztatni köteles.


5. § (1) Az Önkormányzat a helyi közművelődési feladatok ellátására 1 fő 8 órás művelődésszervező közalkalmazotti státuszt biztosít. A személyi feltételek megteremtése a megfelelő képesítésű szakember kiválasztásával és foglalkoztatásával a polgármester feladata.


(2) Az egyéb közművelődési feladatok függvényében a munkavállaló részmunkaidőben, illetve megbízási szerződéssel is alkalmazhatók.


(3) Az alkalmazottak felett a munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.


A közművelődés finanszírozása


6. §  (1) Az Önkormányzat a közművelődési és könyvtári feladatok ellátására önálló intézményt nem hoz létre, a bevételeket és a kiadásokat szakfeladaton számolja el. A közművelődési feladatok ellátásának költségeiről a tárgyévi költségvetési rendeletében rendelkezik.


(2) Az Önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatait a költségvetési rendeletében meghatározottak szerint finanszírozza. Bevételeinek forrása a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a saját bevételek, a központosított előirányzatokból származó összegek, valamint a különböző pályázati úton elnyerhető támogatások.


(3) A feladat-ellátási működési költségei kiterjednek az alapvető fenntartási kiadásokra, az alapfeladatban meghatározott tevékenység ellátásához a jogszabályok alapján meghatározott és szükséges közalkalmazott személyi kiadásaira, a megbízási szerződéssel foglalkoztatottak megbízási díjaira és a fejlesztésekre, beruházásokra.


(4) A feladatellátás előirányzatait a Lajoskomárom Nagyközség Önkormányzat tárgyévi költségvetése szakfeladatként elkülönítve tartalmazza.


7. § (1) A közművelődési megállapodás keretében történt feladatellátás szakmai költségeihez a képviselő-testület támogatást biztosít. Ennek mértékét az éves költségvetési rendeletében állapítja meg.


(2) A közművelődési megállapodás keretében kapott támogatásról a támogatott a tárgyévet követően március 31-ig elszámolni és a végzett közművelődési feladatról beszámolni kötelesek.


(3) A támogatott azt a támogatást, melyről nem tud elszámolni köteles visszautalni az Önkormányzat részére.


(4) A könyvtárba való beiratkozás és a könyvtári szolgáltatás díjmentes.


A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése


8. §  A  közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény és e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti és szakmai ellenőrzési jogköröket a képviselő-testület gyakorolja, mely feladatát szakmai beszámolók és szakértői vélemények alapján látja el.


Záró rendelkezések


  1. §  (1) Ez a rendelet 2013. július 1– én lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egy időben hatályát veszti az 12/2002. (X.01.)  önkormányzati rendelet.


            Mosbergerné dr. Miklós Judit                                                             Pirtyák Zsolt

                          jegyző                                                                               polgármester


A  rendelet kihirdetve:



Lajoskomárom, 2013. június 30.


                                                                                                        Mosbergerné dr. Miklós Judit

                                                                                                                     jegyző


Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft.
Az Önkormányzati Rendelettárban elérhető szövegek tekintetében a Közlönykiadó minden jogot fenntart!