NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

UD10

Újra dolgozom program

Bács-Kiskun megyében immár 1996 óta folyamatosan működik az „Újradolgozók” elnevezésű program, amely a munkaerőpiacról kiszorult embereket segíti az elhelyezkedésben. „A program alapötlete, hogy a célcsoportból – azaz azokból, akinek segíteni akarunk – választunk ki mások elé példaképként állítható embereket. Őket megfelelő képzés és felkészítés után „visszaadjuk” a csoportnak – vázolja fel a projekt alapjait Tóth István, a végrehajtásért felelős szakember. A képzést követően így a hajléktalanokkal egy volt hajléktalan, a nyugdíjasokkal nyugdíjas, a drog-fogyasztókkal pedig egy sikeresen leszokott sorstárs foglalkozik. Ez alapján a börtönből szabadultak gondozásában olyan valaki vesz részt, aki szintén megjárta azt a világot, így sokkal jobban tud azonosulni a rá bízott csoport problémáival. Nem a képzettség számít tehát, hanem hogy a kiképzett segítő a csoportot meg tudja érteni, és képes legyen motiválni. A tanácsadás lényege a saját példamutatás. Azt mondják:„Nézd én is itt voltam a börtönben, nekem sikerült, ha erős vagy neked is sikerülni fog”.

A projekt jelenleg három területen működik: Nagykőrösön, Kecskeméten – ez a központ –, és Kalocsán. Mivel közvetlenül az emberekhez kell eljuttatni az információkat, ezért egy mobilirodát is üzemeltet az Álláskeresők Egyesületeinek Bács-Kiskun Megyei Szövetsége. A program partnerség és rugalmasság nélkül nem működik. Oda kell menni, ahol az érintettek élnek – cigánytelepen, mobilirodában, hajléktalanszállón, családsegítő központban, a máltai szeretetszolgálatnál. E helyeken most már mindig tudják, hogy mikor áll rendelkezésre a foglalkoztatási szakember.

”Természetesen azt is felmértük, hogy milyenek a projekt társadalmi hatásai – hangsúlyozza a projektmenedzser. – A nyomon követés is folyamatos, évente kétszer végzünk az elégedettséget mérő és minőségi vizsgálatot. Ez fontos a munkáltatóknak is, mivel ezeket az embereket nagyon nehezen alkalmazzák. Számukra kell adni egyfajta garanciát, hogy ne küldjék el az első gondnál a munkavállalót.” A választott módszer helyességét jelzi, hogy 86 százalékban személyes ajánlás útján érkeznek a résztvevők, más fórumokon – például a médiával vagy marketing eszközökkel – összesen 12 százalékot értek el.

A projekt gyökeresen megváltoztatta az érintettek életét, a partnerszervezetekkel pedig 11 év alatt nagyon jó tapasztalatok gyűltek össze. Ez azért fontos, mert a projektgazda szervezet a foglalkoztatás és a szociális szféra között működik, és ez a két világ egészen más.

„A programba eddig 627 embert vontunk be, 234-nek sikerült állást találni (4 hónapot folyamatosan egy helyen dolgozott), és 127-et tudtunk képzésbe küldeni” – foglalja össze az eredményeket Tóth István.

Tóth István – Álláskeresők Egyesületeinek Bács-Kiskun Megyei Szövetsége

Én személyesen úgy kerültem kapcsolatba a projekttel, hogy még a rendszerváltás idején egy úgynevezett szegényeket támogató alap helyi képviselője voltam Nagykőrösön. Amit és ahogyan tettem, az mindenkinek tetszett, ezért otthagytam a tanári pályát, és elkezdtem a civil életet. Az „Újra dolgozom program” elnevezés, egy 46 településen működő telepítési csomag országos kiterjesztésekor született. Ez 2000-ben, az uniós csatlakozás előtt történt, a program pedig egy angol ötlet magyarországi adaptációja. A siker akkora volt, hogy meghívásokat kaptunk Bukarestbe, Jerevánba, és Kassán és Örményországban is tartottam előadásokat.

Most is kapunk felkéréseket, hogy meséljünk erről az egyszerű, de hatékony módszerről. Egy ilyen program megvalósítására szerintem csak civil szervezet képes, ami a megcélzottak köréből alakult és napi kapcsolatba van velük. A cigánytelepen élő romát nehezen tudja elérni és megszólítani a munkaügyi központ. Csak az képes velük szót érteni, aki átélte azt az élethelyzetet, amiben ők vannak. Ez jóval többet ér, mintha 10 professzort küldenénk oda.

Adattábla

Projekt címe: UD10

Kedvezményezett neve: Álláskeresők Egyesületeinek Bács-Kiskun Megyei Szövetsége

Megvalósulás helye : Kecskemét Dél-Alföld

Projekt összköltsége: ?

Projekt indulása: 2006. 04. 01.

Befejezése: 2007. 09. 30.

Elnyert támogatás: 63 032 045 HUF

Fejlesztési programcsomag: HEFOP 2.3

 

HEFOP3