NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség
Leghátrányosabb helyzetű kistérségek
felzárkóztatási programja

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Áttekintő

A 33 kistérség áttekintője

kistérség település program, évfolyam, tanár ajánlás
Észak-Magyarország
Abaúj-Hegyközi Boldogkőváralja, Regéc, Gönc 2 napos kirándulás, 6. és 10. évfolyam, földrajz-társadalomtudomány A térség meglátogatását olyan diákoknak és pedagógusoknak ajánljuk elsősorban, akik nem riadnak el az izgalmas, vadregényes tájak megismerésének fizikai fáradtságaitól, akik lelkesednek a romantikus és különleges várakért, kultúrtörténeti emlékekért.
Bátonyterenyei Bátonyterenye, Mátraverebély, Sámsonháza, Tar 3 napos kirándulás, 6-7. és 9-10-11. évfolyam, földrajz-társadalomtudomány, történelem-művészet A térség meglátogatását olyan diákoknak és pedagógusoknak ajánljuk elsősorban, akik nem riadnak el az izgalmas, vadregényes tájak megismerésének fizikai fáradtságaitól, értékelik a vulkáni jelenségek felszíni formakincseit, kőzeteit, akiket különösen érdekelnek a vallástörténet-, és a vallási kultuszok, kegyhelyek kérdései. Kíváncsiak Kőrösi Csoma Sándor munkásságára és nemzetközi elismerésére, vagy azoknak, akiket érdekel a magángyűjteményként létrehozott, négy nemzedék korát bemutató különleges képeslap-gyűjtemény.Ezen a tájon a diákok megismerhetik azokat a problémákat is, amelyekkel a korábbi bányaszén vidékeken élő embereknek meg kellett és meg kell küzdeniük a bányák bezárása óta.
Bodrogközi Karcsa, Pácin 2 napos kirándulás, 5-6-7. és 9-10. évfolyam, földrajz-társadalomtudomány, biológia Az ország egyik legeldugottabb zugába való kirándulást azoknak a diákoknak és tanároknak ajánljuk, akik a vízi és vízparti élővilágot, az ott gazdálkodó és természetátalakító embert, és az ősi honfoglalás-, és Árpád-kori emlékek megismerését tartják szívügyüknek.
Edelényi Jósvafő, Teresztenye, Szalonna 3 napos kirándulás, 6. és 10. évfolyam, földrajz-társadalomtudomány, biológia 1napos kirándulás, 6. és 10. évfolyam, természet- és társadalomtudomány Minden évszakban minden látogató számára kiemelkedő programlehetőségek adódnak a területen. Természetjárók, barlangászok, a néprajz, népi hagyományok iránt érdeklődők, fotósok egyaránt több napra való élménydús programot állíthatnak össze. A hangulatos és romantikus felfedezéshez jól jelzett turistautak, a tudományos megismerést is segítő táblák és tanösvények adnak segítséget. A világörökség helyszínéhez kötődő, - többnyire uniós forrásból megvalósuló – infrastrukturális fejlesztések ma már minőségi szállás és étkezési lehetőségeket biztosítanak, de vadregényes falusi szálláshelyek között is válogathatunk.
Encsi Forró, Gibárt, Hernádbűd, Pere 3 napos kirándulás, 6-7-8. és 9-10-11-12. évfolyam, földrajz-biológia, történelem Kifejezetten a természetet: folyóvizeket, vadvizeket, horgászatot kedvelő, a táj és az ember kiegyensúlyozott együttélését megismerni kívánó diákoknak és tanároknak ad felejthetetlen élményt ez a kistérség.
Hevesi (és Tiszafüredi) Kisköre (Tiszafüred, Abádszalók) 1 hetes komplex humán és sporttábor, 7. és 11. évfolyam, természet- és társadalomtudomány, testnevelés Főként a természettudományok (ökológia, fizika) és népi mesterségek (fazekasság, bőrdíszművesség, halászat) iránt érdeklődő diákoknak, tanároknak ajánlott. Vízi világ, vízi élőhely, és vízi élőlények (madarak, halak, vízi-, és vízparti növények), a vízi energia hasznosításának tanulmányozásához, tanításához, osztálykirándulásoknál, szakköröknél, tematikus táboroknál.
Mezőcsáti Gelej, Mezőcsát, Tiszakeszi 2 napos kirándulás, 6-7. és 9-10-11. évfolyam, földrajz-társadalomtudomány, művészet A természetet, különösen a vízi világot és ehhez kötődő tevékenységeket, mesterségeket kedvelő, szabadon bóklászni szerető diákok és tanárok számára ideális kiránduló- és táborozási helyekben, népi emlékekben gazdag terület.
Ózdi Arló, Szentsimon, Kissikátor 2 napos kirándulás, 6-7. és 10-11. évfolyam, földrajz-társadalomtudomány Nyolcvan éve létrejött suvadásos tó, freskókkal és festett kazettás mennyezettel díszített román kori templom és ritka körtemlom szerepel a bányavidék látnivalói között.
Sárospataki Sárospatak, Bodrogolaszi, 2 napos kirándulás, 7. és 11. évfolyam, történelem-magyar A kistérség az ország azon területei közé tartozik, amelyben minden korosztály, és különböző érdeklődésű emberek egyaránt megtalálhatják a számukra fontos értékeket. Vulkáni csúcsok, szőlőültetvények, az Árpád-kortól napjainkig ívelő művészettörténeti, kultúrtörténeti emlékek tárháza ez a vidék. Ezért az iskolák összes évfolyamának ajánljuk a környék meglátogatását, megismerését.
Szerencsi Szerencs, Mád, Tállya, Rátka, Golop, Monok 3 napos kirándulás, 6-7. és 9-10-11-12. évfolyam, földrajz-biológia, történelem-művészet Azoknak a diákoknak és tanároknak ajánljuk a kistérség meglátogatását, akik szeretik és kíváncsiak a vulkánikus felszíni formakincsre, az okosan, környezetbarát módon – több száz éve – fenntartható fejlődés elvét valló szőlősgazdák életére és mindazon színes, kulturális, történeti emlékre, amelynek eredményeképpen a térség, nemcsak a magyarság, hanem a világörökség kiemelt területei közé tartozik.
Szikszói és Edelényi Szikszó, Boldva, Kázsmárk, Felsővadász 1 napos kirándulás, 5-6-7-8. és 9-10-12. évfolyam, történelem-földrajz, művészet A térségbe látogatók olyan városokat és falvakat ismerhetnek meg, melyek a különböző történelmi korokban szinte egyik napról a másikra pusztultak el és születtek újjá, így a megmaradt emlékekben hol a gazdagság, hol a szegénység jeleit láthatjuk. Az utóbbi évtizedekben a terület hátrányos helyzete miatt a Cserehát és a Hernád meg tudta őrizni természetes környezetét, amely így alkalmas a nyugodt, csendes szemlélődésre, megfigyelésre és ezt követően az összehasonlításokra.
Tokaji Tokaj, Bodrogkeresztúr 3 napos kirándulás, 5-6-7-8. és 9-10-11-12. évfolyam, földrajz-biológia, történelem-magyar A terület kiválóan alkalmas természetföldrajzi vulkánikus felszínalaktani és ártéri vizsgálatokhoz, ökológiai megfigyelésekhez, kísérletekhez. Tanulmányozhatjuk a szőlőművelés és feldolgozás hagyományos és legmodernebb formáit, technikáit. Láthatunk honfoglalás kori földvárat, Árpád-kori templomot és izgalmas vízitúrákat is tehetünk.
Észak-Alföld
Baktalórántházi Baktalórántháza, Levelek 2 napos kirándulás, 6-7-8. és 9-10-11. évfolyam, földrajz-társadalomtudomány, testnevelés Azoknak a természetet, vízi sportokat kedvelő diákoknak és tanároknak ajánljuk a környék meglátogatását, akik szeretik a változatos felszíni formákat, kíváncsiak az ember és természet közvetlen viszonyára, és fontosnak tartják a környezetvédelmet és a fenntartható fejlődés elvét. A terület lehetőséget ad arra, hogy csendes, nyugodt szemlélődés közben megfigyelhessük a növényzet, állatvilág jellegzetességeit, és az e környezetben dolgozó emberek természetszemléletét.
Berettyóújfalui Berettyóújfalu, Nagykereki, Kismarja 1 napos kirándulás, 7. és 11. évfolyam, természet- és társadalomtudomány A terület meglátogatását azoknak az iskoláknak ajánljuk, akik a természetföldrajz és ökológia iránt érdeklődnek, illetve az erdélyi fejedelmek, - különös tekintettel Bocskai István – tevékenységével, életútjával foglalkoznak. Különösen jól érezhetik magukat a tájon a népművészettel, népi mesterségekkel foglalkozó diákok és tanárok, kihasználva a bihari emberek még mindig meglévő vendégszeretetét.
Csengeri Pátyod, Csenger, Szamostatárfalva, Komlódtótfalu, Csengersima 3 napos kirándulás, 6-7-8. és 9-10-11-12. évfolyam, földrajz-biológia, történelem Faluról falura, folyókanyaroktól a holtágakig szinte lépten-nyomon találunk olyan természeti és kulturális látnivalót, amelyről az útikönyvek és netes források többsége ma még semmit sem tud. A felfedezés örömének hódoló diákoknak és tanároknak ajánljuk a térség meglátogatását.A látnivalók mellett megismerhetjük a munkanélküliség igazi hatását a mindennapi életre. A környékre jellemző almatermesztés és állattenyésztés mai problémáit, a vele foglalkozók kiszolgáltatottságát.Jó felfedezést!
Fehérgyarmati Túristvándi, Szatmárcseke, Tiszacsécse 2 napos kirándulás, 7. és 11. évfolyam, földrajz-társadalomtudomány, magyar E sokféle értékben rendkívül gazdag területen egyaránt taníthatunk szépirodalmat, irodalomtörténetet, az árterek népének hagyományos és jelenlegi életmódját, gazdálkodási formáit, ökológiai ismereteket. Eredményesen folytathatunk tájföldrajzi, tájértékelési vizsgálatokat, tanulmányozhatjuk a vallástörténetet, régi magyar hitvilágot. Még működő ipari műemlékeknél akár fizikát is.
Mátészalkai és Nyírbátori Nyírbátor, Bátorliget, Nagyecsed 3 napos kirándulás, 5-6-7. és 9-10. évfolyam, történelem-magyar E sokféle értékben rendkívül gazdag területen egyaránt taníthatunk szépirodalmat, irodalomtörténetet, az árterek népének hagyományos és jelenlegi életmódját, gazdálkodási formáit, ökológiai ismereteket. Eredményesen folytathatunk tájföldrajzi, tájértékelési vizsgálatokat. A terület kiválóan alkalmas ősi magyar családok (Báthori, Bethlen, Rákóczi) családtörténeti vizsgálatára, művészettörténeti és történelmi tanulmányok folytatására. Életszerűen, vagy bemutató jelleggel működő ipari létesítményeinél, illetve műemlékeinél akár fizikát is taníthatunk.
Tiszafüredi (és Hevesi) Tiszafüred, Abádszalók (Kisköre) 1 hetes komplex humán és sporttábor, 7. és 11. évfolyam, természet- és társadalomtudomány, testnevelés Főként a természettudományok (ökológia, fizika) és népi mesterségek (fazekasság, bőrdíszművesség, halászat) iránt érdeklődő diákoknak, tanároknak ajánlott. Vízi világ, vízi élőhely, és vízi élőlények (madarak, halak, vízi-, és vízparti növények), a vízi energia hasznosításának tanulmányozásához, tanításához, osztálykirándulásoknál, szakköröknél, tematikus táboroknál.
Vásárosnaményi Vásárosnamény, Tákos, Csaroda 2 napos kirándulás, 5-6-7. és 9-10-11. évfolyam, földrajz-társadalomtudomány Különösen azoknak a diákoknak, tanároknak, szakköröknek, önképzőköröknek és iskoláknak ajánljuk a terület meglátogatását, akik programjukban kiemelten foglalkoznak a természetvédelemmel, a népi díszítő-művészettel, mesterségekkel, Árpád-kori, és későbbi korok templomainak történelmi és művészeti sajátosságaival, illetve kíváncsiak a természet és ember harmonikus együttélését tükröző természeti-történelmi tájegyüttesekre.
Dél-Alföld
Bácsalmási és Jánoshalmai Bácsalmás, Jánoshalma, Kéleshalom, Mélykút 3 napos kirándulás, 4-5-6-7-8. és 9-10-11-12. évfolyam, történelem-földrajz, biológia A Bácsalmási kistérség meglátogatását azoknak a diákoknak és tanároknak ajánljuk, akik kíváncsiak a dél-alföldi természeti- és gazdasági adottságokra, és az erre épülő történeti, kulturális, társadalmi sajátosságokra. Különös tekintettel a nemzetiségi, etnikai keveredésre, ezen közösségek együttélésére, illetve politikai okokból bekövetkező egyéni és közösségi tragédiákra. A térség kiemelkedően alkalmas a multikulturális szemlélet és a tolerancia erősítésére.A Jánoshalmai kistérséget a természet- és környezetvédelem, a dél-alföldi mezőgazdasági termelés, illetve ipartörténeti emlékek és hozzájuk kötődő történeti-, kulturális értékek iránt érdeklődő diákok és tanárok számára ajánljuk. A tanyákon és a meglátogatott településeken még a régi, hagyományosnak mondott vendégszeretettel fogadják az ide látogatókat.
Kisteleki Kistelek, Ópusztaszer, Balástya 3 napos kirándulás, 5-6-7-8. és 9-10-11-12. évfolyam, történelem-földrajz, művészet A térség meglátogatását azoknak a diákoknak és tanároknak ajánljuk, akik érdeklődnek a honfoglalás korának természeti- és kulturális jellegzetességei, a tanyaszerkezetes települések sajátosságai iránt, és mindezekről átfogó képet szeretnének alkotni a Nemzeti Történeti Emlékparkban látottak segítségével. Az itt található értékek mellett különleges színfoltja a környéknek a nandafalvi Hindu Templom, ahol egy különleges távoli világ bölcseletével és díszítımővészetével találkozhatunk.
Mezőkovácsházi Mezőkovácsháza, Mezőhegyes, Battonya 2 napos kirándulás, 6-7-8. és 9-10-11-12. évfolyam, történelem-földrajz, biológia A kistérség különleges lehetőségeket ad a lovak és a lótenyésztés iránt érdeklődőknek az e tevékenységbe való elmélyülésre, illetve a különböző nemzetiségek és vallási közösségek békés együttélésének megismerésére.
Sarkadi Sarkad, Geszt, Biharugra 2 napos kirándulás, 6-7-8. és 9-10-11-12. évfolyam, történelem-földrajz, biológia A térség meglátogatását azoknak a diákoknak és tanároknak ajánljuk, akik szeretik az érintetlen természetet, korábbi korok – néha még lerobbant állapotban is – fenséges kulturális emlékeit. Személyes tapasztalataink alapján elgondolkodhatunk azon, hogy értékeink megvédésével tartozunk a jövő nemzedékének!
Dél-Dunántúl
Barcsi Barcs, Babócsa, Darány 3 napos kirándulás, 5-6-7. és 9-10-12. évfolyam, földrajz-társadalomtudomány, biológia Az ország egyik legérintetlenebb természeti területe, vadregényes kirándulásokra, vízitúrákra ad lehetőséget, természetet kedvelő és szerető tanulók és tanárok, illetve kalandtúrákra járó szüleik, baráti társaságok részére. Az egyedülálló darányi gólya- és gyepprogram megtekintése példaadó lehet a hasonló kísérletekre fogékony, ötleteket kereső pedagógusok számára.
Csurgói Csurgó, Iharosberény, Zákány-Zákányfalu 2 napos kirándulás, 5-6-7. és 9-10-11. évfolyam, földrajz-társadalomtudomány A kultúrtörténetet, azon belül kifejezetten iskolatörténetet vizsgáló érdeklődőknek nélkülözhetetlen a terület meglátogatása. Nagyon hangulatos irodalom órákat tarthatunk a gimnázium parkjában, költők és írók szobrai között. Az osztálykirándulások célkitűzéseinek több szempontból is megfelelő programok és szállás található Kaszón, vagy ahogy az emberek a környéken emlegetik Kaszópusztán (ami ugyan nem tartozik Csurgói kistérséghez, de nagyon közel található). Kaszó Belső-Somogy legnagyobb összefüggő erdőtömbjében található, úgy is nevezik, hogy „Somogy zöld szíve”. Célszerű a kistérség bejárásához innen indulni, illetve igénybe venni az Erdőgazdaság szolgáltatásait, mert ez tematikusan beilleszthető a programunkba.
Kadarkúti Szenna, Patca, Zselickisfalud 3 napos kirándulás, 5-6-7. és 9-10-11. évfolyam, földrajz-társadalomtudomány Természetimádó és természetvédő békés erdei harmóniára vágyó tanárok, diákok és családok részére ideális kirándulóhely, melyet a népművészet kiemelkedő értékei, és még gyakran ma is megtalálható mesterei színesítenek. Közvetlenül tanulmányozhatók a paraszti életmód különböző korszakokban, és ma is meglévő jellegzetességei.
Lengyeltóti Somogyvár, Somogyvámos, Nikla 2 napos kirándulás, 10-12. évfolyam, földrajz-társadalomtudomány, biológia Azoknak a diákoknak és tanároknak ajánljuk a környék meglátogatását, akik az államalapítás és a korai Árpád-kor, a nemzeti emlék-, és kultuszhelyek iránt érdeklődnek, illetve a 19. századi magyar irodalommal foglalkoznak. Különleges érdekessége a térségnek a somogyvámosi Krisna-völgy, melyet a biogazdálkodás, multikulturalitás és a vallástörténet iránt érdeklődőknek érdemes megtekinteni.
Sásd Sásd, Bikal, Felsőegerszeg 1 napos kirándulás, 5-6-7. és 10-12. évfolyam, földrajz-társadalomtudomány, művészet A térség meglátogatását azoknak a diákoknak, tanároknak, családoknak ajánljuk, akik kedvelik a nyugalmas, szinte érintetlen erdőket, völgyeket, szeretnek sétálni a természetben. A térség egyetlen igazi nagy látványossága a Bikali Reneszánsz Élménybirtok – az előbbiekkel ellentétesen – nyüzsgő, látványos, turisták által sűrűn látogatott különleges élményeket adó programlehetıséget rejt magában.
Sellyei és Szigetvári Szigetvár, Sellye 2 napos kirándulás, 6. és 10. évfolyam, történelem-művészet Azoknak a diákoknak és tanároknak ajánljuk, akik fogékonyak a végvári harcok és a török-magyar kapcsolatok alakulásának megismerésére, érdeklődnek a romák helyzete iránt, kíváncsisággal fordulnak a néprajz és a szépirodalom felé.
Tamási Tamási, Hőgyész, Gyönk, Simontornya, Ozora 3 napos kirándulás, 5-6-7-8. és 9-10-11-12. évfolyam, történelem-földrajz, biológia A kirándulást, természetet, középkori várakat és népi kultúrát, azon belül német nemzetiséget kedvelő, vagy megismerni akaró diákcsoportoknak és tanároknak ajánljuk a kistérség felkeresését.